Arkikuntoutus / Kuntoutumista edistävän hoitotyön otteen vahvistaminen kotihoidossa
Kuntoutumista edistävän hoitotyön otetta vahvistamalla tuetaan kotiin vietävien palvelujen asiakkaiden toimintakykyä ja arjessa pärjäämistä pidempään kotiympäristössä, jolloin raskaampien asumispalvelujen tarve viivästyy tai vähenee.
Toimintamallin nimi
Kuntoutumista edistävän hoitotyön otetta vahvistamalla tuetaan kotiin vietävien palvelujen asiakkaiden toimintakykyä ja arjessa pärjäämistä pidempään kotiympäristössä, jolloin raskaampien asumispalvelujen tarve viivästyy tai vähenee.
Tuotetaan Kymenlaakson hyvinvointialueella jo olemassa olevista osaamisen vahvistamisen keinosta kooste kotihoidolle käytettäväksi madaltamaan kynnystä lisäkouluttautumiseen.
Väestö ikääntyy ja kotiin vietävien palvelujen tarve ja määrä on kasvussa nyt ja tulevaisuudessa. Kotona asumista tuetaan erilaisin tukitoimin ja kuntoutumista edistävä hoitotyön ote on yksi tärkeimmistä keinoista tukea kotona asuvan asiakkaan osallisuutta omaan mielekkääseen arkeensa ja sen toimintoihin sekä toimintakyvyn ylläpysymiseen.
Koti on asiakkaalle tuttu ja toiminnallinen ympäristö, jossa asuminen on myös kustannuksiltaan laitosasumista kevyempää.
Kohderyhmänä kotihoidon työntekijät sekä esihenkilöstö.
Kotihoidon henkilökuntaa on osallistettu kuntoutumista edistävän hoitotyön osaamisen nykytilan kartoituksessa Webropol-kyselyllä.
Myös esihenkilöstöltä on haetaan näkemystä osaamisen nykytilasta haastatellen.
Kuntoutumista edistävän hoitotyön otteen vahvistaminen on ennen kaikkea työkulttuurin muutos, johon sekä organisaation, kotihoidon esihenkilöstön kuin työntekijöidenkin on yhteisesti sitouduttava. Työkulttuurin muutos edellyttää kaikilta osapuolilta, myös kehittäjiltä runsaasti resursseja hyvien käytäntöjen kartoittamiseen sekä niiden jalkauttamisessa käytäntöön.
Organisaation tulee tukea ja kannustaa henkilökuntaa osaamisen vahvistamiseen ja esihenkilöstön tulee mahdollistaa, että kuntouttavaa hoitotyön otetta voidaan soveltaa käytännön työssä takaamalla, että henkilöstöllä on riittävät resurssit ja varmistamalla että henkilöstöllä on riittävä osaaminen ja yhteinen ymmärrys siitä, mitä mistä toimintamallissa on kyse ja miten se kenenkin asiakkaan kohdalla näyttäytyy.
Kaikkien toimijoiden on ymmärrettävä, että kuntoutumista edistävä hoitotyön otteessa kyse on usein pienistä osallistavista teoista, jotka toteutuvat asiakkaan arjessa systemaattisesti ja yhteisten sovittujen käytänteiden mukaisesti.
Asiakaslähtöinen tavoitteen asettelu sekä asiakkaan jäljellä olevien voimavarojen tunnistaminen ja hyödyntäminen ovat olennaisia kuntoutumista edistävän hoitotyön otteen vakiinnuttamiseksi osaksi työkulttuuria.
Toimintamallin käyttöönotto ei tapahtunut hankkeen aikana, jatkokehitys avoimena.