Chatbot-ratkaisun mahdollisuudet osana neuvonta- ja asiakasohjaustaprosesseja

Tarkoituksena on muodostaa palvelualuekohtaiset määrittelyt chatbot-ratkaisun käyttömahdollisuuksista, arvioida käytön laajuutta sekä pilotointi kohteita osana neuvontaa- ja asiakasohjausta tulevalla Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Chatbot-ratkaisun mahdollisuudet osana neuvonta- ja asiakasohjaustaprosesseja
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tarkoituksena on muodostaa palvelualuekohtaiset määrittelyt chatbot-ratkaisun käyttömahdollisuuksista, arvioida käytön laajuutta sekä pilotointi kohteita osana neuvontaa- ja asiakasohjausta tulevalla Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Toteutuspaikka
Vantaa ja Keravan sosiaali- ja terveyspalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Kerava
Vantaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Henna Reponen

Luotu

20.07.2023

Viimeksi muokattu

02.08.2023
Ratkaisun perusidea **

Osana Vantaan kaupungin kehittämistoimintaa on laadittu Vantaa.fi chatbot-projektin esiselvitys. Se ei kuitenkaan ollut riittävän informatiivinen tulevan hyvinvointialueen tarpeisiin. 

Tarkoituksena olikin kohdentaa tämä selvitys koskemaan Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveyspalveluita. Tietoa halutiin asiointikanavien nykytilasta, yleisemmistä yhteydenottosyitä sekä chatbotin käyttömahdollisuuksia osana neuvonta- ja asiakasohjausprosesseja tulevalla Vantaa Kerava hyvinvointialueella.

Selvityksen tulokset ja johtopäätökset sisälsivät:

  1. Kuvauksen asiointikanavien nykytilasta sekä yleisemmistä yhteydenottokanavista
  2. Tavoitteet chatbot ratkaisulle ja karkeantason arkkitehtuurikuvausta.
  3. Arvion pilottimahdollisuuksista
  4. Kiteytetyt johtopäätökset ja jatkosuositukset
Toimintaympäristö **

Kehitystyö toteutettiin Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveyspalveluissa. Sote palveluiden henkilöstön ja asiantuntijoiden mukaan ottaminen digitaalisten palvelujen kehittämiseen lisää positiivista asennetta, motivaatiota ja osaamista digitalisoutuvia työtapoja ja toimintakulttuuria kohtaan.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä kehitystyössä olivat ensisijaisesti Vantaan ja Keravan sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstö, jotka osallistuivat selvityksen laadintaan tiedontuottajina haastattelujen yhteydessä. Asiakasymmärrystä tuottivat tässä kehitysvaiheessa organisaatioiden henkilöstö//asiantuntijat, joilla oli hyvä käsitys sekä omista että asiakkaiden tarpeista. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Selvityksen tulokset, johtopäätökset sekä jatkosuositukset ovat hyödynnettävissä chatbottiin liittyvässä päätöksen teossa. Mahdollinen chatbot jatkokehittäminen täytyy kytkeä osaksi tulevan Vantaa Kerava hyvinvointialueen digitaalisten palvelujen toiminnallista, tiedonhallinnallista ja järjestelmä arkkitehtuuria. Käyttöönotto vaatii resursseja toimialoilta ja tietohallinnosta sekä sopimista yhteisistä kehittämistoimenpiteistä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kehittämistyölle asetetut tavoitteet saavutettiin ja tietoa saatiin koostetusti asiointikanavista, yhteydenottosyistä, chatbotin tavoitemäärittelyistä, mahdollisista pilottikohteista sekä muista jatkosuosituksista.  Vantaan tai Keravan sosiaali- ja terveyspalveluissa ei ole aiemmin ollut käytössä chatbottia, joten selvitys antaa hyvän pohjan päätöksenteon tueksi ja mahdolliselle jatkokehittämiselle. 

Selvityksessä korostui sosiaali- ja terveyspalveluiden erilainen digikyvykkyys, joka tulee huomioida digitaalisten palvelujen kehittämisessä. Myös yhteinen näkemys siitä, että digitaalisten palvelujen tulee olla asiakas- ja ammattilaistarpeita vastaavasta, tarkoituksenmukaisesta ja lisäarvoa tuottavasta nousi esille. Edellä mainitut tukevat aikaisempaa tietoa, jota on kertynyt eri kehittämiskokonaisuuksissa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Jatkoa ajatellen olisi hyvä laatia tarkempi chatbot-palvelun pilotointi- ja käyttöönottosuunnitelma sekä toiminaalisten määrittelyjen lisäksi ottaa huomioon järjestelmänäkökulma. 

Arvion mukaan:

1. Chatbot ratkaisu nähtiin omatoimisen tiedonhaun ja yleisen neuvonnan tukena.
2. Chatbot tukisi yhteydenottokuorman jakautumista eri palvelukanaviin.
3. Sosiaali- ja terveystoimen eri toimialojen digikyvykkyys vaihtelee, joka tulee huomioida chatbot -jatkokehityksessä.
4. Intoa ja halukkuutta digitaalisten ratkaisujen kehittämiseen löytyy sosiaali- ja terveyspalveluissa.
5. Chatbot ratkaisun tulee olla tarkoituksenmukainen ja asiakastarpeita vastaava.

Lisäksi viestintään ja markkinointiin on kiinnitettävä huomiota uuden palvelun kohdalla, jotta asiakkaat löytävät palvelut paremmin sekä tulevat myös henkilöstölle tutuiksi. 

Kansikuva
Piirroskuva Chatbot viestiketjusta.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä