Diabeteksen hoito- ja palveluketjun kehittäminen Keski-Suomessa
Diabeteksen hoito- ja palveluketjun kehittämisessä on vahvistettu muun muassa sähköisen asioinnin palveluita, ammattilaisten osaamista, eri toimijoiden välistä yhteistyötä sekä parannettu systemaattisesti hoidon laatua.
Tyypin 2 diabetes on yleistynyt ja siitä syntyviin inhimillisiin haittoihin sekä kustannuksiin on mahdollista vaikuttaa hyvällä omahoidolla ja hoitotasapainolla.
Diabetesriskin tunnistamista ei ole tehty systemaattisesti. Kansallisten diabeteslaaturekisterin tulosten perusteella keskisuomalaisten tyypin 2 diabeetikoiden kolesterolitasapainossa oli selkeästi parannettavaa. Sähköisen asioinnin mahdollisuuksia ei ollut. Vaativahoitoista diabetesta hoidettiin eri yksiköissä ja palveluiden myöntämisen kriteerit, toimintamallit ja resurssit vaihtelivat eikä luotettavaa kustannusten seurantaa ollut mahdollista tehdä.
Diabeteksen hoito- ja palveluketjun kehittäminen liittyy Keski-Suomen hyvinvointialueen seuraaviin strategisiin menestystekijöihin:
- Ihmislähtöiset ja kustannusvaikuttavat palvelut sekä palvelujen saumaton yhteensovittaminen
- Hyvinvoiva, osaava ja osallistuva henkilöstö
- Toiminnan tavoitteellinen kehittäminen ja uudistaminen
Diabeteksen hoito- ja palveluketjun kehittämisen koordinoinnista ovat vastanneet Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman projektipäällikkö ja -työntekijä 8/2020-11/2023. Diabeteshoitajat ja -lääkärit ovat osallistuneet aktiivisesti kehittämistyöhön ja diabetesosaajien verkostotapaamiset on toteutettu neljä kertaa vuodessa. Laatu- ja vaikuttavuustyön kehittämisestä ja edistämisestä on vastannut vaikuttavuusylilääkäri yhdessä projektipäällikön ja sote-keskusten laatuvastaavien kanssa 1/2021-12/2023. Keski-Suomen laatuverkosto on kokoontunut 1-2 kertaa vuodessa sekä lisäksi osallistunut valtakunnallisiin THL:n diabeteksen vertaiskehittämispäiviin. Diabeteskeskuksen valmistelua on edistänyt siihen nimetty työryhmä 1/2022-11/2023. Kehittämistyötä on tehty myös Diabetesliiton kanssa (erityisesti Diabetesta sairastavan hyvinvoinnin polut -hanke). Diabeetikoiden munuaistilanteen seurannan parantumiseksi on tehty lisäksi yhteistyötä mm. Fimlabin kanssa.
Tavoitteena on, että
- diabetesriski ja tyypin 2 diabetes tunnistetaan ajoissa
- diabeteksen hoidon ja palveluiden kriteerit ovat yhtenäiset
- ammattilaisten osaaminen vahvistuu
- diabeteksen hoidon laatu paranee
- sote-ammattilaisten sekä alueen muiden toimijoiden välinen työnjako selkiintyy
- sähköisiä palveluita otetaan käyttöön diabetesriskissä oleville ja diabeetikoilla
- Diabetesriskitestin tunnetuksi tekeminen ja osaksi avosairaanhoidon kontakteja
- Yhtenäisten ohjeiden ja kriteerien laatiminen
- Sähköisten palveluiden käyttöönotto diabetesriskissä oleville ja diabeetikoille
- Omaseuranta
- Digihoitopolku
- Painonhallintasovellus
- Digitaalisen sote-keskuksen palvelut
- Diabetesliiton hyvinvoinnin polut
- Ammattilaisten koulutukset
- Kirjaamis- ja tilastointikäytännöistä sopiminen
- Tyypin 2 diabeteksen hoito- ja palveluketjun kuvaus ammattilaisten työn tueksi ja asukkaille
- Systemaattisen laatu- ja vaikuttavuustyön käynnistäminen (pilotointi tyypin 2 diabeteksen hoidossa) sekä jalkauttaminen osaksi hyvinvointialueen rakenteita
- Tyypin 2 diabeteksen hoidon laadun parantaminen Keski-Suomessa
- Diabeteskeskuksen toiminnan valmistelu ja käynnistäminen
Diabetesriskissä olevat, tyypin 2 diabetesta sairastavat sekä tyypin 1 diabetesta sairastavat henkilöt. Lisäksi kohderyhmänä ovat diabeetikoita hoitavat ammattilaiset.
Asiakkaille (15 henkilöä) on tehty puhelinhaastattelut/-kyselylomake munuaistilanteen seurantakattavuuden (U-AlbKre-tutkimukset) parantamiseksi. Kokemusasiantuntijat ovat osallistuneet tyypin 2 diabeteksen hoito- ja palveluketjukuvauksen arviointiin ja heitä on kuultu diabeteskeskuksen valmistelussa.
Kehittämistyön aikana on tutustuttu Suomessa toimiviin diabeteskeskuksiin.
Diabeteshoitajat ja -lääkärit ovat innostuneita kehittämään diabeteksen hoitoa. Systemaattisen laatu- ja vaikuttavuustyön avulla on mahdollista saavuttaa lyhyessäkin ajassa merkittäviä tuloksia tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainon parantamisessa. Ammattilaiset ovat motivoituneita tekemään systemaattista laatutyötä, koska hoidon laadun tuloksia on mahdollista seurata. Tyypin 2 diabeetikoita hoitaa suuri joukko ammattilaisia eri vastuualueilla (esim. avosairaanhoito, koti- ja asumispalvelut), joten uusien toimintamallien jalkautuminen ja osaamisen vahvistaminen vievät aikaa ja vaativat erilaisia koulutusta.