Etsivän vanhustyön TEPSIVÄ-hyvinvointiresepti/lähete
Tepsivä-hyvinvointiresepti toiminnan avulla syrjäytymisvaarassa olevaa itsenäisesti asuvaa ikääntynyttä tuetaan hänelle itselleen merkityksellisen osallisuuden ja hyvän elämän pariin.
Toimintamallin nimi
Tepsivä-hyvinvointiresepti toiminnan avulla syrjäytymisvaarassa olevaa itsenäisesti asuvaa ikääntynyttä tuetaan hänelle itselleen merkityksellisen osallisuuden ja hyvän elämän pariin.
Väestö ikääntyy, eliniät pidentyvät, vanhusten hoidon resurssit niukentuvat ja yksinasuminen yleistyy. Sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden mahdollistamiseksi on keskeistä panostaa ikääntyneiden hyvinvoinnin ja osallisuuden riskitekijöiden ennaltaehkäisyyn sekä varhaiseen puuttumiseen.
Hyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeää, että myös elämän viimeiset vuosikymmenet nähdään yhtä arvokkaana elämänvaiheena muiden joukossa. Jokaisella tulisi olla oikeus hyvinvointiin ja mielekkääseen elämään, mahdollisimman itsenäiseen ja omannäköiseen arkeen sekä mahdollisuus asua omassa kodissa ja tutussa ympäristössä niin pitkään kuin se on mielekästä .
Koettu yksinäisyys aiheuttaa inhimillisiä kärsimyksiä sekä kasvavia kustannuksia. Tutkimusten mukaan se lisää sairastuvuutta, heikentää psyykkistä toimintakykyä, eristää kotiin sekä altistaa velkaantumiselle ja riippuvuuksille. Lisäksi siihen liittyvällä pahoinvoinnilla on kerrannaisvaikutuksia ikääntyneen lähipiirille…
Yksinäisyydelle ja eristäytymiselle altistavat erilaiset elämänmuutokset, sosiaaliset pelot ja vaikeudet, fyysisen ja psyykkisen toiminta-kykyyn sekä talouteen liittyvät haasteet. Tyypillisiä altistavia elämänmuutoksia ovat eläkkeelle jääminen, muutto, avioero, sairastuminen sekä läheisten menetykset ja välirikot. Ennaltaehkäisy ja varhainen tuki ovat tehokkain ja edullisin tapa estää pitkittynyt yksinäisyys ja siihen liittyvät haittavaikutukset.