Fysioterapian suoravastaanotto etänä puhelimitse, ns. fysioterapian takaisinsoitto Etelä-Karjalassa

Tavoitteena on että, asiakas saa ensivaiheen ohjausta ja neuvontaa akuutteihin ja paikallisiin tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin puhelimitse, eikä asiakkaan välttämättä tarvitse tulla fysioterapeutin vastaanotolle.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Fysioterapian suoravastaanotto etänä puhelimitse, ns. fysioterapian takaisinsoitto Etelä-Karjalassa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tavoitteena on että, asiakas saa ensivaiheen ohjausta ja neuvontaa akuutteihin ja paikallisiin tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin puhelimitse, eikä asiakkaan välttämättä tarvitse tulla fysioterapeutin vastaanotolle.

Toteutuspaikka
Etelä-Karjala, polikliininen fysioterapia
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Anna-Kaisa Husu

Luotu

24.10.2023

Viimeksi muokattu

05.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Takaisinsoitossa on tavoitteena ohjata akuutista tuki- ja liikuntaelinongelmasta kärsivä asiakas mahdollisesti pelkästään puhelimitse.

Toimintamalli varmistaa fysioterapeutin suoravastaanoton saatavuutta myös pienille paikkakunnille, jossa fysioterapeutin suoravastaanotto palveluja on huonommin tarjolla tai asiakas on estynyt pääsemästä lähivastaanotolle. Asiantuntijafysioterapeuttien takaisinsoitto mallia on luotu yhteistyössä asiakaspalvelukeskus Kaiku24 kanssa. Hoidontarpeen arviosta (Kaiku24) asiakas ohjataan asiantuntijafysioterapeutin takaisinsoittoon, tavoitteena hoitaa asiakas puhelimen välityksellä ja vähentää fysioterapia sekä lääkärikäyntejä. Takaisinsoitossa on tarvittaessa mahdollisuus ottaa asiakas omalle vastaanotolle, ohjata lähisuoravastaanotolle, konsultoida Kaiku24 etälääkäriä tai ohjata tarvittaessa asiakas esim. omalle hyvinvointiasemalle, kotikuntoutukseen tai muuhun sopivaan palveluun.

Toimintaympäristö **

Etelä-Karjalan hyvinvointialueen prosessit- ja sujuvuus strategiakärjen palvelustrategiset painopistevalinnat v. 2023-2024 ovat: ikäihmisten palveluprosessien/palvelupolkujen kehittäminen; paljon palveluita tarvitsevien asiakkaiden palveluprosessien/palvelupolkujen kehittäminen; palveluhäiriöiden/häiriökysynnän systemaattinen tunnistaminen ja vähentäminen.

Prosessit ja sujuvuus, viisailla palveluvalinnoilla mahdollistamme alueemme asukkaille sellaiset palvelut, joita he eniten paikallisesti tarvitsevat. 

Tämän strategiakärkemme vahvistetut toteutuslinjaukset ovat: 1. Teemme viisaita valintoja palvelukanavista, -verkoista ja -valikoimasta tulevaisuuteen katsoen ja kumppanuuksia hyödyntäen. 2. Johdamme vaikuttavuus- ja turvallisuustietoa arkihyödyn tasolle. 3. Kuvaamme ja hiomme yleisimmät ja eniten resursseja kuluttavat prosessimme yhdessä asiakkaidemme kanssa

Oikea-aikainen ja tarkoituksenmukainen palveluiden tarjonta on edellytys vaikuttavalle ja turvalliselle toiminnalle. Palvelut tulee saada oikeasta paikasta ja läheltä silloin, kun se on mahdollista, ja sellaiselta ammattilaiselta, joka sopii tehtävään parhaiten ja osaamisensa puolesta riittävästi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Toimintamalli koskee koko Etelä-Karjalan hyvinvointialuetta, asiakasryhmänä tuki- ja liikuntaelinoireiset asiakkaat, jotka ovat yli 16 vuotiaita. Hoidon tarpeen arvio (Kaiku24) ohjaa takaisinsoittoon asiakkaat, jotka täyttävät takaisinsoittoon soveltuvat kriteerit, tämä mahdollistaa sen, että asiakkaan on mahdollista hyötyä takaisinsoittopalvelusta. Palvelun sopivuutta asiakkaille on kartoitettu hoidon tarpeen arvion  sekä takaisinsoittopuhelun yhteydessä. Lisäksi valtaosalle asiakkaista on tehty myöhemmin kontrollisoitto, jolla on pystytty varmistamaan, että puhelussa on pystytty tilanne päättelemään oikealla tavalla.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Työtä jatketaan hankkeen aikana toteutuneella resurssimäärällä (kahden asiantuntijafysioterapeutin 50% työpanoksen) ja Kaiku24:n kanssa luodulla yhteistyömallilla. Juurtuminen on varmistettu jo hankkeen aikana ja silloin on tehty toimintaa varten selkeä struktuuri, jota etätyöskentelyn osalta levitetään mahdollisesti myös muualle avofysioterapian palveluun. Juurtumista vahvistaa säännöllinen yhteistyö Kaiku24:n kanssa sekä kirjalliset toimintaohjeet. Kahden työntekijän resurssit vahvistavat juurtumista eli toiminta pystytään varmistamaan myös silloin, kun toinen työntekijöistä on poissa.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Lokakuun puoleen väliin mennessä takaisinsoittoon on tullut reilut 160 puhelua, joista noin 40 % on pystytty hoitamaan tavoitteen mukaisesti pelkästään puhelimitse, mahdolliset kontrollipuhelut mukaan lukien. Noin 25 % takaisinsoiton asiakkaista on ohjattu fysioterapeutin suoravastaanotolle tai takaisinsoittoa tekevien fysioterapeuttien omille vastaanotoille kiireellisesti. Noin 20 % asiakkaista on ohjattu kiireettömästi takaisinsoittoa tekevien fysioterapeuttien omille vastaanotoille. Loput takaisinsoiton asiakkaat on ohjattu hakeutumaan päivystykseen, päivystyksen fysioterapeutille tai kotikuntoutukseen, muutamat yksittäiset asiakkaat eivät ole vastanneet puheluun.  

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on helposti sovellettavissa alueille, jossa maantieteelliset etäisyydet ovat suuria tai fysioterapeutin suoravastaanotto palveluja on vähän tarjolla. Puhelinohjaus on matalan kynnyksen palvelua, mikä ei tarvitse käyttäjältään suurempia tegnologisia käyttäjä taitoja. Kriteeristö takaisinsoittoon on järkevää luoda ennen palvelun käyttöönottoa, jotta oikeat asiakkaat ohjautuvat palvelun piiriin. 

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis