Haavapotilaan hoitopolku Kaukajärven terveysasemalla
Toimintamallin tarkoituksena on selkeyttää haavapotilaiden hoidon aloitusta sekä lisätä hoidon jatkuvuutta Kaukajärven terveysasemalla.
Toimintamallin nimi
Toimintamallin tarkoituksena on selkeyttää haavapotilaiden hoidon aloitusta sekä lisätä hoidon jatkuvuutta Kaukajärven terveysasemalla.
Perusidea on tärkeää pysyä sinnikkäänä ja uskoa, että pienetkin parannukset voivat lopulta johtaa suuriin muutoksiin.
Tämä kurssi on osunut erittäin hyvään ajankohtaan, sillä terveyskeskuksessamme tapahtuu paljon kehitystä. Voisi sanoa, että ”kehittyminen” on todella ajankohtainen teema terveydenhuollossa. Kurssilla meillä oli mahdollisuus toteuttaa harjoitusprojekti, ja valitsimme aiheeksi haavahoidon. Vaikka projekti oli harjoitustyö, olemme jo ehtineet toteuttaa todellisia muutoksia.
Tämä kokemus opetti minulle, että kehittäjän työ vaatii paitsi hyviä tuloksia myös kykyä viestiä ideat selkeästi, fasilitoida ryhmätyötä ja myydä ajatukset organisaatiolle. Nämä ovat taitoja, joita on kehitettävä jatkuvasti.
Olemme tehneet PowerPoint esityksen projektista hoitajille. Kehittäjä ovat kysyneet henkilökohtalaisesti haavahoitajilta kuinka haavahoito on sujunut projektin aikana ja esim. onko kyselyt annettu potilaalle.
- Konkreettisesena muutoksena järjestetty haavahoidon oma Kätsy-varasto. Nyt haavahoidon päivittäinen toiminta on tehostunut ja haavahoitajien työ on sujuvoittunut, koska on riittävästi välineitä ja ne löytyvät helposti.
- Terveysasemalla priorisoitiin hoidon jatkuvuutta siten, että potilas ohjautuu aina tutulle haavahoitajalle riippumatta siitä, mihin hoitaja oli työpäivän aikana sijoitettu. Olemme hyväksyneet muutoksen, että hoitaja poistuu muista tehtävistään hoitamaan tuttua haavapotilasta. Sovittiin, että haavahoitoon varattu vastaanottoaika kestää yksilöllisesti 30–60 minuuttia.
- Teamsiin luotiin Haavapotilaan tietopankki, joka sisältää selkeät ohjeet. Esim. nyt käytetään suojatakeja, maskeja ja totta kai hanskoija MRSA-kantajapotilaan hoitoa varten vastaanotolla. PIRHAN hoitoketu on helposti löydettävissä ja sinne pääsee helposti. Seuraavaa idea on, että siirretään tietopankki Hoitukiin (ja sen avulla voidaan seurata.)
Suurin yllätys oli se, kuinka vaikeaa on saada ihmisiä mukaan projektiin. Oli yllättävää, kuinka monta kertaa minun piti muistuttaa hoitajia jakamaan kyselylomakkeita potilaille. Ja lopulta en koskaan onnistunut vakuuttamaan heitä. Saimme potilailta hyvin vähän kyselylomakkeita.
Suurin muutos oli kenties MRSA-potilaiden hoidossa, mutta senkin toteuttaminen on ollut vaikeaa. Olen oppinut, että ihmiset eivät halua muuttaa vanhoja tapojaan.