Tavoitteena on parantaa ja tehostaa hoidon tarpeen arviointia perusterveydenhuollon avopalveluissa, jotta potilas ohjautuisi jo ensikontaktissa oikealle asiantuntijalle. 

Toimintamallin nimi
Hoidon tarpeen arvioinnin kehittäminen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tavoitteena on parantaa ja tehostaa hoidon tarpeen arviointia perusterveydenhuollon avopalveluissa, jotta potilas ohjautuisi jo ensikontaktissa oikealle asiantuntijalle. 

Toteutuspaikka
Avopalvelut sairaanhoitajan vastaanotto
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Katja Ahonen

Luotu

02.10.2024

Viimeksi muokattu

20.03.2025
Ratkaisun perusidea

Terveysasemien henkilökunnalle järjestettiin koulutusta ” Älykäs HTA ja HTA kirjauksen tulokset” maaliskuun 2025 aikana. 

Älykkäästä hoidon tarpeen arviosta järjestettiin Teams-koulutus, jossa pääpiirteittäin käytiin sovelluksen käyttö läpi. Tämän jälkeen sovellus otettiin välittömästi käyttöön. Käyttökokemuksista kysyttiin yhteisesti työyhteisön jäseniltä muutaman käyttöviikon jälkeen. Tulokset koottiin yhteen, ja kooste välitettiin osallistujille

Toimintaympäristö

Hoidon tarpeen arviointi (HTA) on keskeinen osa asiakkaan hoitopolkua. Se tapahtuu perusterveydenhuollossa joko puhelimitse tai digitaalisesti erilaisilla alustoilla. HTA:ta säätelee lait. Yhteys hoitoa tarjoavaan tahoon tulee saada saman päivän aikana terveyskeskukseen tai perusterveydenhuollon toimintayksikköön. 

Arvioita tekevät terveydenhuollon ammattihenkilöt, joilla pitää olla tehtävän edellyttämä kokemus ja koulutus. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Perusterveydenhuollon asiakkaat ja hoitohenkilökunta. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Jatkossa uusille työntekijöille tulisi järjestää perusteellinen perehdytys. Myös yksilöiden osaamisalueisiin tulisi kiinnittää huomiota ja selvittää ne etukäteen. Tällöin eri osaamisalueiden osaamista voidaan yksilöllistää. Myös työvälineisiin ja uusiin käytänteisiin tulisi perehdytys järjestää. Koulutuksista informointiin tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota, sekä tiedottaa henkilökuntaa niistä. 

 Potilaan hoitoon pääseminen nopeutuu, yhteydenotot vähenevät, sekä kustannustehokkuus lisääntyy

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä