HTA-asiantuntijaverkosto on osa hoidon tarpeen arvioinnin koulutuskokonaisuutta. Verkoston tarkoituksena on ylläpitää laadukasta hoidon tarpeen arviointia, lisätä HTA-työskentelyn arvostusta sekä moniammatillisuutta ja monialaisuutta. 

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
HTA-asiantuntijaverkosto
Toimintamallin lyhyt kuvaus

HTA-asiantuntijaverkosto on osa hoidon tarpeen arvioinnin koulutuskokonaisuutta. Verkoston tarkoituksena on ylläpitää laadukasta hoidon tarpeen arviointia, lisätä HTA-työskentelyn arvostusta sekä moniammatillisuutta ja monialaisuutta. 

 

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sote-keskusten avoterveydenhuollon yksiköt
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Jenni Pinomäki

Luotu

26.10.2023

Viimeksi muokattu

19.12.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

HTA-asiantuntijaverkoston tarkoituksena on ylläpitää laadukasta ja objektiivista hoidon tarpeen arviointia, lisätä hoidon tarpeen arviointityöskentelyn arvostusta sekä lisätä moniammatillisuutta ja monialaisuutta. 
HTA-asiantuntijaverkoston jäsenet toimivat arjessa HTA-työn käytännön tukena ohjaten kollegoitaan hoidon tarpeen arvioinnissa sekä tuovat paikallistuntemuksensa työn avuksi.  
Verkosto on osa HTA-koulutuskokonaisuutta. 

Toimintaympäristö **

Hoidon tarpeen arviointi on keskeinen ja merkittävä osa terveysasematyötä. Laadukas hoidon tarpeen arviointi sujuvoittaa hoitoprosessia, lisää potilasturvallisuutta sekä on kustannustehokasta. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

HTA-asiantuntijaverkostotoiminnan kohderyhmä on alueen ammattilaiset. Välillisesti verkoston kehittämistyö kohdistuu kaikkiin hyvinvointialueen asukkaisiin.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

HTA-asiantuntijaverkostotoiminta vaatii onnistuakseen koordinoivan tahon, joka huolehtii verkoston toiminnan suunnittelusta ja organisoinnista.  Verkoston jäsenyys edellyttää sekä aikaa että henkilöstöä niin yhteisiin verkoston tapaamisiin osallistumiseen kuin varsinaiseen toiminnan kehittämiseen, kouluttamiseen ja perehdyttämiseen omassa yksikössä. Tämän resurssin tarve vaihtelee yksiköittäin. 
Kehittämisosaaminen on olennaista, joskin asiantuntijaverkostotoiminta itsessään lisää valmiuksia kehittämistyöhön. Toimiakseen HTA-asiantuntijaverkostotoiminta vaatii tiivistä yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä avoterveydenhuollon johdon että koko hyvinvointialueen johdon kanssa. 

HTA-asiantuntijaverkoston jäsenten tehtävänä on seuraavien hoidon tarpeen arviointiin liittyvien toimenpiteiden toteuttaminen oman sote-keskuksensa alueella.

  1. Uusien työntekijöiden perehdyttäminen
  2. Näyttöön perustuvan tiedon jalkauttaminen
  3. Kirjaaminen / tilastointi – ohjeiden ylläpito, seuranta, jalkauttaminen
  4. Kouluttaminen
  5. Käytännön työn taustatuki 
  6. Mittarointi, raportointi (laatu, hoitoonpääsy, puheluseuranta, tyytyväisyys)
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

HTA-asiantuntijaverkosto on vasta koottu. Tuloksia on vielä mahdoton arvioida. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Asiantuntijaverkoston jäseneltä vaaditaan kokemusta ja osaamista (avoterveydenhuollon) HTA-työstä. 

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä