Temppuradan tehtävät hoksauttavat temppuilijoita oman hyvinvoinnin ja terveyden osatekijöiden miettimiseen toiminnallisten rastien avulla. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen temppurata
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Temppuradan tehtävät hoksauttavat temppuilijoita oman hyvinvoinnin ja terveyden osatekijöiden miettimiseen toiminnallisten rastien avulla. 

Toteutuspaikka
Toimintaa on kokeiltu valtakunnallisessa TERVE-SOS tapahtumassa Innotorilla v. 2017
Paikkakunta tai maakunta
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

29.05.2020

Viimeksi muokattu

29.05.2020
Ratkaisun perusidea **

Elämyksellisyyttä ja kokemuksellisuutta tapahtumaviestintään. Sisältönä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Mitä minä itse voin tehdä edistääkseni omaa hyvinvointiani?

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

LEIKKI JA ARKILIIKUNTA: Muistatko vielä, kuinka hypätään ruutua?
Liikunta on tärkeää hyvinvoinnille ja terveydelle ja se antaa myös elämyksiä ja iloa. Pienikin liikuntasuoritus edistää terveyttäsi ja hyvinvointiasi. Kokeile, että muistatko vielä, miten ruutua hypätään?

LEIKKI JA ARKILIIKUNTA: Opi lankuttamaan oikein
Lankkupito on loistavaa treeniä vatsan ja selän lihaksille. Lankutus esimerkiksi ehkäisee selkävaivoja sekä parantaa ryhtiä, tasapainoa ja kehonhallintaa, jos sen tekee oikealla tekniikalla. Lankkua on lisäksi helppoa harjoitella missä vain. Näillä ohjeilla voit testata, miten lankutat oikein:
1. Aktivoi yläkroppa. Purista lapoja yhteen niin, etteivät olkapäät mene korviin tai roiku alhaalla.
2. Jännitä samalla vatsaa niin, että keskivartalo on tiukkana.
3. Ojenna niska pitkäksi niin, että pää on vartalon jatkeena.
4. Pidä kädet erillään omilla raiteillaan äläkä mielellään risti niitä, niin olkapäät eivät pääse romahtamaan.
5. Jännitä pakaroita.
6. Nosta polvet ilmaan, jos saat pidettyä hyvän asennon niin. Aluksi voit lankuttaa myös polvet maassa tai laskea maahan kesken lankkupidon, jos asento meinaa pettää. 7. Pidä koko vartalo tiukkana staattisessa pidossa. Kokeile, osaatko nyt lankuttaa oikein?

LEIKKI JA ARKILIIKUNTA: Hypi pupuhyppelyä ravintolaan
Leikkiminen edistää aikuisenkin terveyttä. Leikki ja leikkimielisyys on tärkeää ihmisen hyvinvoinnille läpi koko elämän. Mikset siis hyppelehtisi kuin pupu kohti ravintolaa?

ILMAISE ITSEÄSI: Laula kaverin kanssa tai yksin
Musiikki on tehokas hyvinvoinnin ylläpitäjä: se piristää, rentouttaa ja auttaa keskittymään. Lisäksi musiikki lievittää stressiä ja kipua sekä parantaa muistin toimintaa. Erityisen voimakas vaikutus on musiikin tuottamisella tai sen mukana liikkumisella: tanssimisella, soittamisella tai laulamisella. Ota siis mikrofoni käteen, valitse lempibiisi ja anna palaa!

TERVEYSTERRORISTI ISKEE: Noudatitko lautasmallia?
Lautasmallin avulla syöt oikein ja siitä on apua hyvän aterian koostamisessa. Täytä puolet lautasesta kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja lämpimällä kasvislisäkkeellä. Perunan osuus lautasesta on noin neljännes. Perunan sijaan voit syödä riisiä, pastaa tai muita viljavalmisteita. Lautasesta noin neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle, jonka voit korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla. Valitse ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä. Marjat tai hedelmät jälkiruokana täydentävät aterian. Maitovalmisteen ja jälkiruoan voit jättää syötäväksi myös välipalana. Miltä oma lautasesi näyttää tänään? Ota kuva ja jaa se Twitterissä #lautasmalli #innotori #hyte

TERVEYSTERRORISTI ISKEE: Missä salakavala läski lymyilee?
Ylipaino kuormittaa tuki- ja liikuntaelimistöä ja rasittaa insuliini- ja muuta aineenvaihduntaa, minkä seurauksena monien sairauksien riski kasvaa. Ylipainon aiheuttamaa sairastelua voidaan yksinkertaisesti ja tehokkaasti hoitaa laihduttamalla. Vyötärön ympärysmitalla saadaan lisätietoa siitä, miten rasva on kertynyt elimistöön. Kun miehen vyötärömitta on 100 cm ja naisen 90 cm, valtimotaudin vaara on suurentunut ja näitä suuremmat mitat kertovat jo huomattavasti suurentuneesta sairastumisriskistä. Etsi Innotorilla piilossa lymyävä rasva ja tarkista oma vyötärönmittasi!

LUONTO PARANTAA: Rentoudu kannon päällä
Luonto on tehokas lääke masennukseen ja stressiin. Jo 20 minuuttia metsässä vaikuttaa aivoihisi ja saa sinut paremmalle tuulelle. Luonto parantaa mielialaasi jo muutamassa minuutissa ja hoitaa aivojasi yhtä konkreettisesti kuin mielialalääke. Metsässä oleskelu vaikuttaa elimistöön jo muutamassa minuutissa: verenpaine laskee, sydämen syke rauhoittuu ja stressihormoni kortisolin määrä vähenee. Istahda siis kannon päälle, hengitä syvään ja anna metsän äänien rauhoittaa…

IHMISSUHTEET: Viesti ystävälle
Ystävillä on suuri vaikutus hyvinvoinnille, sillä juttelu hyvän kaverin kanssa voi parantaa esimerkiksi mielialaa ja lievittää stressiä. Ystävyyssuhteilla on merkitystä ei vain ihmisen henkisen hyvinvoinnin, vaan myös fyysisen terveyden kannalta. Ystävyyssuhteita kannattaa hoitaa viettämällä laatuaikaa yhdessä sekä lisäämällä aitoa läsnäoloa ja hyväksyntää. Välittämisen ja hyvän tahdon ilmaiseminen herättää toisessa tunteen, että on tullut kohdatuksi. Lähetä ystävällesi viesti, että välität.

ALKOHOLI JA TERVEYS: Miten kieltäytyä kohteliaasti alkoholista?
Alkoholin käytön vähentämisellä on huomattavia vaikutuksia elämänlaatuun. Vähentämällä alkoholinkäyttöä olosi on virkeämpi ja jaksat paremmin päiväsaikaan. Jos olet pohtinut alkoholin käytön vähentämistä, kannattaa opetella kieltäytymään tarjotusta alkoholista kohteliaasti ja jämäkästi. Tässä muutama hyvä vinkki/syy tarjouksesta kieltäytymiseen.

kiitos, ei juuri nyt/ei vielä, koska päätin ottaa tänään vähemmän kiitos, ei juuri nyt/ei vielä, koska huomenna on vaativa päivä kiitos, ei juuri nyt/ei vielä, koska muuten en saa nukuttua kiitos, ei juuri nyt/ei vielä, koska haluan olla virkeä huomenna kiitos, ei juuri nyt/ei vielä, koska olen päättänyt vähentää juomistani" Keksitkö lisää? Kirjaa fläpille.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Rasteja kokeiltiin ensimmäisen kerran TERVE-SOS tapahtumassa Innotorilla 2017. Viisi rastia suorittaneille oli luvassa pieni palkkio. Rastit oli ripoteltu ympäri tapahtuman messualuetta. Temppuradan suorittajille jaettiin rastikortti. Temppurataa voi soveltaa erilaisissa tapahtumissa ja rastien sisältöjä muokata.

MILLAISIA RASTEJA SINÄ TEKISIT?
Kuvia temppuradasta twitterissä #temppurata #innotori 

 

Samaan aikaan Innotorilla julkistettiin Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen keinoja innovaatiokatsaus

Kansikuva
Hyte temppurata TERVE-SOS 2017

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Aihealueet

Tapahtumatuotanto Viestintä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Osallisuus

Ilmiöt

Ei liity ilmiöön

Kohderyhmä

Ammattilaiset