Hyvinvointia arkeen ryhmässä
Hyvinvointia arkeen -ryhmä on suunnattu ihmisille, jotka kaipaavat kohtaamisia toisten kanssa ja yhdessä tekemistä. Samalla on mahdollisuus kiinnostua terveellisistä elintavoista ruuanlaiton ja ruokailun lomassa.
Toimintamallin nimi
Hyvinvointia arkeen -ryhmä on suunnattu ihmisille, jotka kaipaavat kohtaamisia toisten kanssa ja yhdessä tekemistä. Samalla on mahdollisuus kiinnostua terveellisistä elintavoista ruuanlaiton ja ruokailun lomassa.
Toimintamalli on suunnattu henkilöille, jotka eivät hakeudu useinkaan perinteiseen elintapaohjaukseen. Osallistumalla ryhmään toiminnallisuuden ja yhteisen tekemisen kautta pyritään lisäämään osallisuuden kokemusta sekä parantamaan arjen hallintaa ja tukemaan mahdollisissa elintapamuutoksissa.
Osallisuus omassa elämässä
- Osallistuja saa päättää, tekeekö muutoksia arkeensa tai elintapoihinsa. Ryhmässä käydään viikoittain. Ryhmän toiminnassa yksilö itse päättää kuinka aktiivisesti toimii mukana. Jokainen saa tarvittavaa tukea yksilöllisesti.
Osallisuus yhteisöissä ja vaikuttamisen prosesseissa
- Osallistujilta kerätään palautetta, jota hyödynnetään toimintamallin kehittämisessä.
Omaehtoinen ja yhteinen toiminta
- Ryhmässä keskustellaan ja pohditaan elämänhallinnan eri osa-alueita, kuten elintapoja ja arjen hallintaa.
- Suunnitellaan ja laitetaan ruokaa yhdessä.
- Ryhmän sisältö ja ruuanlaiton taidot voivat vaikuttaa perheellisten henkilöiden läheisten elintapoihin.
- Ryhmän sisällä toiminta on yhdenvertaista. Ohjaajat toimivat myös tasavertaisesti ryhmässä.
Mallia on pilotoitu osana kuntouttavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta, mutta se voisi sopia myös muunlaiseenkin ryhmätoimintaan, kuten päivätoimintaan ja järjestöjen ryhmätapaamisiin.
- Asiakkaat: Työttömille suunnatut ryhmät, kuten kuntouttava työtoiminta ja sosiaalinen kuntoutus, päivätoiminnan asiakkaat ja järjestöjen ryhmien asiakkaat.
- Ammattilaiset: Ryhmien ohjaajat, joiden tiedot ja taidot elintapaohjauksesta kehittyvät.
- Mallissa on 15 tapaamiskertaa. 13 tapaamista on viikoittain (3 kuukautta), neljä tuntia kerrallaan. Puolen vuoden ja vuoden päästä aloittamisesta tsekkaustapaamiset.
- Jokaisella tapaamiskerralla on oma teemansa, jota käsitellään keskustellen. Jokaiselle ryhmäläiselle annetaan mahdollisuus jakaa omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan. Tämä lisää osallisuuden kokemusta.
- Jokaiseen tapaamiseen kuuluu ruuanlaittoa. Osalla kerroista on varattu aikaa ruuanlaittoon enemmän, jolloin laitetaan useampi ruokalaji. Toisilla kerroilla tehdään nopeaa ja helppoa tai välipalatyyppistä ruokaa.
- Tapaamiskerroille on valmiit diat teemaan liittyen, aikataulurunko, ruokareseptit ja kauppalista. Ohjaajille on opas, jossa on kerrottu enemmän tapaamiskertojen sisällöstä.