Hyvinvointitarjotin
Hyvinvointitarjotin on työväline:
Ajantasaiset, strukturoidut tiedot sote-järjestöiltä.
Mukana sote-järjestöt, joilla valmius ja resurssi kohdata uusia toimintaan ohjautuvia kuntalaisia.
Sote-ammattilaiselle mahdollisuus kuntalaisen ohjaukseen yhden luukun ja kolmen klikkauksen kautta sote-järjestöjen toimintaan.
Sote-ammattilaiselle mahdollisuus lähettää suoraan hyvinvointitarjottimen kautta asiakkaan yhteystiedot (puhnum./sposti) ja sote-järjestöstä ollaan suoraan yhteydessä asiakkaaseen.
Toimintaympäristön muutokset ovat olleet pohdinnassa hankkeen valmistelussa ja hankkeen aikana.
mm. valtakunnallisten uudistusten valmistelu, sote-järjestöjen rooli (eri sektoreiden näkökulmat rooliin), toimintaympäristön tulevat haasteet ja nykytila
Pohjois-Savossa tiedostetaan,että kuntalaiset eivät löydä järjestöjen toimintaan mukaan, kunnat ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri kokevat järjestöjen toiminnan pirstaleiseksi, vaikeaksi hahmottaa ja järjestöjen roolin tulevassa sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistyössä on epäselvä. Pohjois-Savon alueella toimivien sosiaali-terveysjärjestöjen liittojen aluetyöntekijöiden mukaan kuntalaiset eivät löydä järjestöjen toimintaa tällä hetkellä kovinkaan hyvin eli tarvetta toiminnan tunnettuuden ja tavoitettavuuden lisäämiseen heidän mielestään on kuntalaisen ja sotealan työntekijöiden osalta. Pohjois-Savossa toimii valtakunnallisten järjestöjen aluetyöntekijöitä yhteensä 23 eri järjestöstä ja 40 työntekijää, keskeisiä toimintamuotoja Pohjois-Savon alueella ovat osallisuuden edistäminen, vapaaehtois- ja vertaistoiminnan tukeminen, vaikuttaminen, tiedotus, koulutus sekä kuntoutus. Kuopion kaupungin ylimmän virkamiesjohdon (palvelualueina perusturva, hyvinvoinnin edistäminen, terveydenhuolto) kanssa käydyistä keskusteluista ja niistä kirjoitetuista muistioista ilmenee, että sote-alan työntekijät kuvaavat järjestöjen toimintaa pirstaleiseksi, hajanaiseksi sekä vaikeasti hahmotettavaksi. Työntekijöiden on vaikea ohjata kuntalaista hänen hyvinvointiaan lisäävien toimintojen piiriin järjestöihin.
Sotepalveluja käyttävällä ihmisellä on sairaus, vamma, muu haitta taustalla ja hänen jaksamistaan ja hyvinvointiaan voidaan tukea järjestöissä edullisesti mm. vertaistukea, vapaaehtoistyön tekemisen paikkoja tarjoten. Itä-Suomessa on paljon köyhyyttä ja heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisen on taloudellisesti mahdollista osallistua järjestöjen toimintaan. Pohjois-Savon sairastavuusindeksi on maan suurin 128,8 (THL sairastavuusindeksi: ikävakioitu 2014-16).
Järjestöerityisyyden perustana ovat yleishyödyllisyys ja arvot, joten toiminnassa ei ole keskeisintä voiton maksimointi vaan tietyn väestöryhmän elämäntilanteen kohentaminen. Palveluja tuotetaan pienille erityisryhmille. Kytkös asiakkaisiin/kohderyhmään on poikkeuksellisen tiivis. Toiminta on usein lähtenyt ihmisryhmän palvelun tai tuen tarpeista ja sitä kehitetään pitkäjänteisesti yhdessä sairauden, vamman tai vaikean elämäntilanteen kokeneiden kanssa. Sairauden, vamman tai elämäntilanteen erityispiirteet ovat tulleet tutuiksi ja niihin on voitu kehittää vaikuttavia toimintatapoja ja palveluja. (Järjestöbarometri 2016, 116)
Järjestöjen toimintaympäristössä on käynnissä paljon muutoksia. Yli puolet valtakunnallisista järjestöistä ja vajaa viidennes yhdistyksistä arvioi sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistyön vaikuttavan merkittävästi järjestöjen toimintaan ja toimintaedellytyksiin. Kehittäminen muokkaa/muuttaa totuttuja rakenteita ja toimintatapoja ja muutos koskettaa myös järjestöjä sekä niiden hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan toimintaympäristöä ja yhteistyörakenteita kunnissa (Järjestöbarometri 2016, 102, 130-131). Pohjois-Savossa on 458 sote-järjestöä. Tiedetään yleisesti, miten paljon järjestöillä on hyviä palveluja ja kuntalaisen tulisi löytää ne. Tämä vähentää sote-palveluiden tarvetta ja kuormitusta sekä ennaltaehkäisee tulevaa sote-palveluiden tarvetta tuoden selkeitä kustannustehokkuutta kunnille.
Järjestöjen vahvuutena on tulkita sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistyön ytimessä olevien asukkaitten ja asiakkaitten palvelukokemusten muutoksia.
Ketä oli mukana ensimmäisissä yhteiskehittämistyöpajoissa syksyllä 2017:
Huoltoliitto, Kuopion kaupunki, Kuopion liikuntalääketieteellinen tutkimuslaitos, Mielenterveyden keskusliitto, Pohjois-Savon muisti, Pohjois-Savon näkövammaiset ry, Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry, Varkauden Seudun Mielenterveysväki ry
Hyvinvointitarjotin on kehitetty yhteishankkeessa (Pohjois-Savon Vertaistuen Keskus 2017-2020). Alla oleva porukka koostaa hankkeen ohjausryhmän. Hankkeen hallinnoijana toimii Kuopion Invalidit ry.
Ohjausryhmän rooli on ollut vahvasti hyvinvointitarjottimen siltaamistyön hahmottamisessa ja ohjaamisessa.
-
mitä jää jäljelle hankkeen jälkeen?
Ohjausryhmä on myös pitänyt kehittämistyön jatkuvuuden turvaamisen jatkuvasti keskiössä.
Sote-palveluja käyttävän kuntalaisen terveyden ja hyvinvoinnin lisääminen Pohjois-Savossa siten, että kuntalainen ja hänen läheisensä löytävät järjestöjen vertaistoiminnan, vapaaehtoistoiminta, ohjauksen ja neuvonnan piiriin riippumatta asuinkunnastaan.
Nykytilan arviointi jatkuvana
-
sote-järjestöjen (toimijoiden) määrä hyvinvointitarjottimella
-
ammattilaisnäkymän käyttötilastot (istunnot ja sivun katselut)
-
toimintakategoriat - mitä toimintaa tarjottimella on?
-
paikkakunnat – montako toimijaa paikkakunnittain on?
Seurantakysely (ensimmäinen seurantakysely tammi-helmi 2020)
-
sote-järjestöille/toimijoille
-
käyttäjäpaikoille/hyvinvointitarjotinta käyttävät sote-ammattilaiset
-
pieni vastaajamäärä
-
kooste liitteenä
Kehittämisnäkökulmaa ei voi olla, jos ensin ei katsota peiliin ja kirkasteta oma toiminta.
Ennen luottamuksen synnyttämistä on uskallettava tuoda esiin faktoja (strukturoitua, ajantasaista tietoa) omasta toiminnasta.
Jotta yhteistyötä eri sektoreiden kesken voidaan kehittää, täytyy luoda mahdollisuuksia lähestyä strukturoitua, ajantasaista tietoa.
Kun voidaan tuoda esiin kirkastettuna oma toiminta, voidaan aloittaa avoin keskustelu. Avoin keskustelu synnyttää luottamusta.
Edelle mainituista syntyy parhaimmillaan kierre.
Järjestöjen toimintaympäristössä on käynnissä paljon muutoksia. Yli puolet valtakunnallisista järjestöistä ja vajaa viidennes yhdistyksistä arvioi sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistyön vaikuttavan merkittävästi järjestöjen toimintaan ja toimintaedellytyksiin. Kehittäminen muokkaa/muuttaa totuttuja rakenteita ja toimintatapoja ja muutos koskettaa myös järjestöjä sekä niiden hyvinvointia ja terveyttä edistävän toiminnan toimintaympäristöä ja yhteistyörakenteita kunnissa (Järjestöbarometri 2016, 102, 130-131). Pohjois-Savossa on 458 sote-järjestöä. Tiedetään yleisesti, miten paljon järjestöillä on hyviä palveluja ja kuntalaisen tulisi löytää ne. Tämä vähentää sote-palveluiden tarvetta ja kuormitusta sekä ennaltaehkäisee tulevaa sote-palveluiden tarvetta tuoden selkeitä kustannustehokkuutta kunnille.
Huomioituja kehittämismalleja.
Toimenpiteinä järjestettiin Pienmarkkinoita syksy 2017-kevät 2019
Teemana hyvinvointitarjottimen kehittämisen Pienmarkkinoilla
-
Järjestöt vastaavat toiminnallaan Pohjois-Savossa muuttuneen toimintaympäristön haasteisiin.
Muut teemat Pienmarkkinoilla, jotka tukeneet kokonaisuudessaan kehittämiseksi.
-
Järjestöt toimivat monimuotoisena älykkäänä verkostona kumppaneiden kanssa Pohjois-Savossa.
-
Pohjois-Savon maakunnassa järjestöt ovat osallistavien rakenteiden kokonaisuudessa mukana.
-
Järjestöt osaavat toimia Pohjois-Savon maakunnan rakenteissa vaikuttavasti.
-
Järjestöillä on Pohjois-Savossa edellytykset kansalaistoimintaa, järjestölähtöiseen auttamistyöhön ja palvelutoimintaan.
Tästä lähdettiin hankesuunnitelmassa liikkeelle syksyllä 2017: “Rakennetaan Kuopion kaupungin alueella toimivien sote-järjestöjen toiminnasta hyvinvointitarjotin syksyllä 2017-2018, jota hyödynnetään asiakasneuvonnassa ja ohjauksessa.”
Hanke on hyödyntänyt viestintäsparrausta ja visualisoinnin asiantuntijoita esim. toimintaidean kuvauksessa.
Kohderyhmiltä kerätty/saatu palaute ohjaa kehittämistä.
syksy 2017 – toimintaidea (raaka), demo, Pienmarkkinat (konkreettinen alustan yhteiskehittäminen)
kevät 2018 – käyttäjätestaus, Pienmarkkinat (konkreettinen alustan yhteiskehittäminen jatkuu)
Syksy 2018 - pilotointi Kuopiossa (ensimmäiset käyttäjäpaikat),
2019 - käyttöönoton laajentaminen (lisää käyttäjäpaikkoja), toimijoiden tapaamiset 2krt/v
2020 - käyttöönoton laajentamisen jatkaminen, toimijoiden tapaamiset 2 krt./v, toimintamallin kuvaus Innokylään (huhti), siltaamisorganisaatio (touko)
jatkuvana:
-
palautteen vastaanottaminen
-
käyttäjäpaikkojen kontaktointi
-
toimijoiden rekrytointi mukaan hyvinvointitarjottimelle
-
uusien käyttäjäpaikkojen konktaktointi
-
tietoisuuden lisääminen
resurssit:
-
sote-järjestöt: ovat hyvinvointitarjottimen ydin
-
osallistuminen Pienmarkkinoilla kehittämiseen
-
datantuottaja
-
“lopputuotteen” organisoija ja tuottaja: kuntalaisen hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitäminen ja tukeminen
-
palautteenantaja
-
käyttäjäpaikat
-
esittelytilaisuuden organisointi
-
tiedon antaminen/ohjaus sote-järjestöjen toimintaan
-
palautteenantaja
-
Pohjois-Savon Vertaistuen Keskus-hanketyöntekijät koordinointi
-
FCGFlowmedik, Istekki ylläpito, koodaus
saada tietoa kohderyhmiltä toimintaideasta käytännössä.
sote-järjestöt
-
tietojen lisääminen tarjottimelle itsenäisesti
-
tietojen päivittäminen tarjottimelle itsenäisesti
-
yhteydenottopyyntöihin reagoiminen (tästä tulossa testitulokset toukokuussa)
sote-ammattilaiset
-
1 luukku 3 klikkausta –toimivuus
-
yhteydenottopyynnön lähettäminen
-
asiakkaan kohtaaminen kokonaisvaltaisesti: uskallus/rohkeus/aika ohjata asiakkaita sote-järjestöjen toimintaan
Kohderyhmäanalyysissa pohdittu kehittämiskokonaisuutta (onnistumisia,haasteita) keväällä 2020.