ICF-osaaminen yhteiseksi malliksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ICF-osaamisen laaja-alaisella kehittämisellä ja juurruttamisella arjen työhön on vahvistettu asiakaslähtöistä palveluiden integraatiota, asiakasohjausta ja moniammatillista tiimimallia.

Toimintamallin nimi
ICF-osaaminen yhteiseksi malliksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ICF-osaamisen laaja-alaisella kehittämisellä ja juurruttamisella arjen työhön on vahvistettu asiakaslähtöistä palveluiden integraatiota, asiakasohjausta ja moniammatillista tiimimallia.

Toteutuspaikka
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
ICF-osaamisen tuen malli

Tekijä

Pirkko Kari

Luotu

20.11.2023

Viimeksi muokattu

31.03.2025
Ratkaisun perusidea

Laaja-alaisella ICF-osaamisella luodaan organisaatioon yhteistä toimintakyky ymmärrystä ja saadaan asiakkaan mukana kulkevaa yhdenmukaista toimintakykytietoa.  Toimintakyky käsitetään yhteisellä tavalla toimijasta ja toimintayksiköstä riippumatta (sekä terveys- että sosiaalipuolen toimijat) huomioiden kaikki toimintakyvyn ulottuvuudet. Asiakkaan ei tarvitse kertoa jokaiselle ammattilaiselle samoja asioita ja eri ammattilaisten päällekkäisen työn tekeminen vähenee. ICF-osaaminen vahvistaa sote-ammattilaisten työ- ja toimintakyvyn arviointiosaamista nostaen asiakkaan tarpeet ja tavoitteet keskiöön. ICF ohjaa ennakoimaan  uhkaavia toimintarajoitteita, huomioimaan muutokset toimintakyvyssä ja reagoimaan niihin nopeasti. ICF-mallin dynaamisuuden ymmärtäminen auttaa löytämään toimintarajoitteiden juurisyitä ja kohdentamaan interventioita moniammatillisesti ja oikea-aikaisesti.  

 

Toimintaympäristö

Paljon tai monialaisesti palveluja käyttävän asiakkaan palvelupolku helpottuu ja asiakasohjaus sujuvoituu, kun terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimijoilla on yhteinen kieli ja yhteiset käsitteet asiakkaan toiminta- ja työkyvyn kokonaisvaltaiseen arviointiin ja tarkasteluun. 

Eri toimijoiden on mahdollista hyödyntää asiakkaan prosessissa jo olemassa olevaa toimintakykytietoa, jolloin asiakas ei kohtaa turhaan perättäisiä arvioita. Myös työaikaa säästyy.

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

ICF-osaamisella tavoitellaan vahvaa tukea asiakaslähtöisen, moniammatillisen tiimityöskentelyn vahvistumiseksi mm. hyvinvointialueiden omatiimeissä. Lähtökohtana toimintakyvyn tarkastelussa on asiakkaan oma kokemus, hänelle itselleen merkitykselliset tavoitteet ja arjen osallistuminen.  Asiakasta osallistetaan sanoittamaan omaa tilannettaan ja toimintakykyään, siinä olevia vahvuuksia, haasteita sekä omia tavoitteitaan. Tätä kautta tuetaan asiakkaan aktiivista toimijuutta ja sitoutetaan sekä vastuutetaan häntä hoitoonsa/ kuntoutukseensa.  Asiakas voi myös täyttää itse ICF-sovelluksessa olevan Promis-29, Promis-10 ja / tai GDS -mittarin, tuottaa tietoa toimintakyvyssään olevien ongelmien määrästä sekä tarkastella omaa toimintakykyään ja siinä tapahtuneita muutoksia visuaalisesti yhdessä ammattilaisen kanssa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kestävän kasvun ohjelman aikana Ekhvalla on koulutettu lisää ammattilaisia kaksipäiväisillä ICF-koulutuksilla, joihin on osallistuttu laajasti eri yksiköistä. Ensisijaiset kohdetyhmät vuonna 2024 ovat hyvinvointiasemien omahoitajat, kotihoidon toimijat ja asiakasohjaajat. On selvää, että kaksipäiväinen koulutus ei yksinään riitä ICF teorian sitomiseksi käytännön työhön. Koulutuksen jatkoksi tarvitaan suunnitelmallista työskentelyä asiantuntijan avulla ja esihenkilön johtamana.

Ekhvan RRP/ Happee2- Suomen kestävän kasvun ohjelmassa on jatkettu Tulevaisuuden Sote-keskus hankkeessa alkanutta työskentelyä koulutukseen osallistuneiden yksilöiden kanssa  tavoitteena saada ICF teoria käytäntöön osaksi arjen työtä. Kunkin yksikön tarpeiden mukaisesti on toteutettu työpajatoimintaa, keskusteluita  ja sparrausta eri muodoissaan sekä terveyden- että sosiaalihuollon yksiköissä.  Eri yksiköiden yhteiskehittämistä on tehty esim. lasten ja nuorten yksiköiden osalta.  Ekhvalla käytössä olevan ICF-pohjaisen kirjaamisalustan kehittäminen, käyttöönotot, koulutukset ja tuki ovat myös jatkuneet laajalti eri yksiköissä. 

 ICF:n  kytkeminen strategiaan ylimmän johdon tasolta,   lähiesihenkilöiden sitoutuminen ICF osaamisen edistämiseen yksikössään ja konkreettinen, pitkäkestoinen suunnitelma osaamisen edistämiseksi yksiköittäin ovat ratkaisevia ICF.n juurtumiseen osaksi arjen työtä. ICF osaamisen johtamiseen yksiköissä onkin syytä panostaa, jotta ICF:stä tulee aidosti arjen työtä ohjaava malli. 

 ICF-osaamisen tuen mallin määrittelyä Ekhvan omana toimintana on jatkettu Suomen kestävän kasvun ohjelmassa  ja tarve jatkokehittämiselle on tunnistettu.. Tavoitteena on saada  ICF ja rakenteisen kirjaamisen malli laajalti osaksi asiakkaan prosesseja ja palvelujen suunnittelua vuoden 2026 alusta. Malli tarvitsee toteutuakseen resurssoinnin ICF-asiantuntijan ja digitaalisen asiantuntijan osalta. Mikäli asiantuntijalla ei ole ICF-kouluttajan pätevyyttä tarvitaan myös rahoitus kaksipäiväisiin ICF-koulutuksiin.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

ICF on sidottu vahvasti organisaation painopiste alueisiin kuten ikäihmisten palveluiden kehittäminen ja hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. ICF-osaaminen on vahvistunut laajalti Ekhvan eri yksiköissä ja  osassa yksiköitä ICF on jo saatu osaksi arjen työtä. Esihenkilöiden ymmärrys ICF:n tarpeesta ja käyttömahdollisuuksista prosesseissa on lisääntynyt ja sitä kautta ICF-osaamista viedään suunnitelmallisemmin eteenpäin. Lasten ja nuorten puolella on eri yksiköiden kesken edetty yhteiseen ICF-kehittämiseen asiakkaan hoidon / kuntoutuksen jatkuvuuden näkökulmasta.

Useissa yksiköissä kirjaamisen fraasit on muutettu ICF-pohjaisiksi. SBM-alustalla olevia toimintakykyprofiileja hyödynnetään aiempaa enemmän asiakkaan sujuvan hoito-, palvelu- ja kuntoutuspolun varmistumiseksi ja päällekkäisten arviointien poistumiseksi. Erityisesti kotihoidon ja kotiutusyksikön toimijoiden kirjauksissa kuvataan aiempaa enemmän asiakkaan voimavaroja ja osallisuutta sekä sanoitetaan enemmän toimintakykyä ja rajoitteita. Kotihoidon kuntouttavan arviointijaksojen tauluihin on tehty ICF:n mukaisia muutoksia. Omahoitajien vastaanotoilla asiakkaan toimintakyvyn kirjaaminen ja arjen suoriutumiseen ja osallistumiseen liittyvien tavoitteiden huomioiminen hoitosuunnitelmissa on lisääntynyt. Toimintakyvyn näkökulmaa on nostettu vahvemmin esille esim. omahoitolomakkeessa, jonka asiakas täyttää ennen omahoitajan vastaanotto käyntiä. Asiakkaan oma tavoite on lisätty useimpiin yksiköihin Life Caren fraasiksi.  Joissakin yksiköissä ICF on huomioitu jo myös esim. omavalvontasuunnitelmissa. 

Samanaikaisesti on tehty vahvasti ICF-pohjaisen digitaalisen kirjaamisalustan (toimintakykymobiili, SBM) kehittämistyötä ja päivityksiä. Ammattilaiset voivat nyt asiakkaan luvan varaisesti  tarkastella SBM-alustalta toisen rekisterin toimijan tuottamaa toimintakykytietoa hänen sujuvan palveluprosessinsa edistämiseksi.  Käyttäjien lisääntymisen myötä sovellusta päivitetään ja jatkokehitetään jatkuvasti käyttäjien tarpeiden mukaisesti. Toimintakykymobiili tai tietokoneella oleva ICF-sovellus on otettu käyttöön tai kokeiluun noin 20 eri yksikössä. 

Kansallinen sote-palvelujen vaikuttavuuskeskustelu on käynnissä.  ICF.n käyttö laajalti organisaatiossa voidaan nähdä yksilötason vaikuttavuutena. Asiakkaan tarpeiden ja tavoitteiden, hänen arkensa ja osallistumisensa nostaminen keskiöön omissa hoito-ja kuntoutusprosesseissaan tuottaa asiakkaan näkökulmasta parempaa vaikuttavuutta  kuin organisaatiolähtöiset prosessit.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

ICF-osaamisen tuen malli on luotu Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle, mutta se on sovellettavissa myös muille hyvinvointialueille. Tärkeää on, että ICF-osaamisen kehittäminen on kiinteästi sidottu organisaation strategiaan ja kaikkien tiedossa - ylimmästä johdosta henkilöstöön - on mitä tehdään ja miksi. Esihenkilöiden vahva sitoutuminen ja tahtotila ICF- osaamisen kehittämiseen yksikkötasoilla on välttämätöntä toimeenpanon kannalta. Toimintamallin juurruttaminen (vieminen teoriasta kiinteäksi osaksi arjen työtä)  vaatii vahvaa ICF- tukea esihenkilöille ja yksiköille. Resurssointia tarvitaan ICF-asiantuntijan sekä toimintakykymobiiliasiantuntijan työhön.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä