ICF-osaaminen yhteiseksi malliksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ICF-osaamisen laaja-alaisella kehittämisellä ja juurruttamisella arjen työhön on vahvistettu asiakaslähtöistä palveluiden integraatiota, asiakasohjausta ja moniammatillista tiimimallia.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
ICF-osaaminen yhteiseksi malliksi Etelä-Karjalan hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Etelä-Karjalan hyvinvointialueella ICF-osaamisen laaja-alaisella kehittämisellä ja juurruttamisella arjen työhön on vahvistettu asiakaslähtöistä palveluiden integraatiota, asiakasohjausta ja moniammatillista tiimimallia.

Toteutuspaikka
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
ICF-osaamisen tuen malli

Tekijä

Pirkko Kari

Luotu

20.11.2023

Viimeksi muokattu

29.04.2024
Ratkaisun perusidea **

Laaja-alaisella ICF-osaamisella luodaan organisaatioon yhteistä toimintakyky ymmärrystä. Toimintakyky käsitetään yhteisellä tavalla toimijasta ja toimintayksiköstä riippumatta huomioiden kaikki toimintakyvyn ulottuvuudet (ICF). ICF-osaaminen vahvistaa sote-ammattilaisten työ- ja toimintakyvyn arviointiosaamista nostaen asiakkaan tarpeet ja tavoitteet keskiöön. ICF ohjaa huomioimaan muutokset toimintakyvyssä sekä auttaa toimintarajoitteiden juurisyiden löytymisessä.  

 

Toimintaympäristö **

Paljon tai monialaisesti palveluja käyttävän asiakkaan palvelupolku helpottuu kun terveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimijoilla on yhteinen kieli ja yhteiset käsitteet asiakkaan toiminta- ja työkyvyn kokonaisvaltaiseen arviointiin ja tarkasteluun. 

Eri toimijoiden on mahdollista hyödyntää asiakkaan prosessissa jo olemassa olevaa toimintakykytietoa, jolloin asiakas ei kohtaa turhaan perättäisiä arvioita. Myös työaikaa säästyy.

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

ICF-osaamisen kehittäminen ja syventäminen on kohdentunut niin lasten, työikäisten kuin ikääntyneiden kanssa työskenteleviin ammattilaisiin eri toimialueilla sekä perustasolla että erikoissairaanhoidossa. Vahvan yhteisen arviointiosaamisen avulla vahvistetaan asiakkaan prosessia erillisten organisaation prosessien sijaan. Lisäksi saadaan tuotettua yhteneväistä, asiakaslähtöistä toimintakykytietoa ICF-pohjaisesti, mikä sujuvoittaa sekä asiakkaan prosessia että ammattilaisen työtä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kehittämisessä määriteltiin ICF-osaamisen tuen malli. Malli tarvitsee toteutuakseen resurssoinnin ICF-asiantuntijan ja koulutusten osalta.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

ICF-osaaminen on vahvistunut laajalti Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Kehittämiseen on liittynyt kiinteästi ICF-pohjainen digitaalinen kirjaamisalusta, millä saadaan asiakkaan mukana kulkevaa rakenteista toimintakykytietoa. Se on otettu käyttöön tai kokeiluun yli 20 eri yksikössä. Lisäksi useissa eri yksiköissä kirjaamisen fraasit on muutettu ICF-pohjaisiksi.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

ICF-osaamisen tuen malli on luotu Etelä-Karjalan hyvinvointialueelle, mutta se on siirrettävissä myös muille hyvinvointialueille. Tärkeää on, että ICF-osaamisen kehittäminen on kiinteästi sidottu organisaation strategiaan ja kaikkien tiedossa, - ylimmästä johdosta henkilöstöön-  on mitä tehdään ja miksi. Esihenkilöiden vahva sitoutuminen osaamisen kehittämiseen yksikkötasoilla on keskeistä toimeenpanon kannalta. Toimintamallin juurruttaminen vaatii ICF-asiantuntija resurssointia sekä resurssointia ICF-koulutuksiin ja työpajatyöskentelyyn.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis