Keskitetyn digipalvelun pääkäyttäjämalli, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin avulla kuvataan pääkäyttäjyyden merkitystä digipalveluiden kehittämisessä sekä ylläpitämisessä.
Toimintamallin nimi
Toimintamallin avulla kuvataan pääkäyttäjyyden merkitystä digipalveluiden kehittämisessä sekä ylläpitämisessä.
Keskitetty pääkäyttäjämalli tukee kansallista digitalisaatiostrategiaa ja sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämistä tehokkaampaan ja teknologiaa hyödyntävään suuntaan. Kun hyvinvointialueen digipalvelut toimivat sujuvasti, pirkanmaalaiset voivat luottaa digipalveluihin. Toisaalta, kun pääkäyttäjyys on keskitetty, on pääkäyttäjillä hyvä ymmärrys digipalvelun kyvykkyyksistä, jolloin saatuihin palautteisiin voidaan reagoida mahdollisimman helposti. Asiakkaat saavat kokemuksen, että palautteen antamisella on merkitystä ja palveluita todellisesti kehitetään asiakaslähtöisiksi.
Keskitetyn digipalvelun pääkäyttäjämallin ydin on tiivis yhteistyö palvelutuotannon kanssa. Pääkäyttäjillä on laaja kokonaiskäsitys järjestelmästä, mutta palvelutuotannon tarve tulee sitä tekeviltä ammattilaista. Digipalvelua kehitetään yhteistyössä palvelulinjan kanssa ja uutta digipalvelua käyttöönotettaessa palvelu suunnitellaan yhteistyössä.
Mallia voidaan soveltaa mihin tahansa digipalveluun samoin periaattein: teknisestä toteutuksesta vastaavat digipalvelussa käytettävän järjestelmän pääkäyttäjät, substanssiosaamisesta palvelutuotannon ammattilaiset. Keskitetyllä pääkäyttäjyydellä varmistetaan yhdenmukaiset palvelut kaikille asiakkaille ja tasavertainen ja tasalaatuinen koulutus ja tuki kaikille järjestelmän käyttäjille. Keskitetty malli lisää tiedonkulkua eri järjestelmää käyttävien toimijoiden välillä. Keskitetyn pääkäyttäjämallin avulla myös estetään se, ettei järjestelmää tai palvelua lähdetä vahingossa muokkaamaan tai kehittämään siten, että se haittaisi toisten toimijoiden työtä tai järjestelmän käyttöä. Keskitetty malli myös säästää resursseja, kun keskitetty kehittäminen tehdään vain yhdessä paikassa eikä jokaisen järjestelmää käyttävän yksikön tarvitse keksiä samoja asioita uudelleen, jota helposti tapahtuisi suuressa organisaatiossa.
Palvelukokonaisuuden hallinta on helpottunut, sillä nyt tiedetään koko organisaation tasolla mitä järjestelmissä tapahtuu. Välillä joidenkin kokonaisuuksien hallinnointia on siirretty enemmän palvelulinjoille, mutta on huomattu, että silloin kokonaiskuva helposti pirstaloituu ja on palattu takaisin keskitetty pääkäyttäjämalliin. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö linjoilla saa ja pidä kehittää omaa toimintaa eteenpäin. Pääkäyttäjien tehtävä on miettiä kuinka mihinkäkin palvelunn saadaan digi tuotua mahdollisimman mutkattomasti.