Kokemusasiantuntijatyöskentely sosiaalipalveluissa

Kokemusasiantuntijat työskentelevät perhekeskuksessa perhesosiaalityössä, lastensuojelussa ja aikuissosiaalityössä. He tekevät yksilötyötä, toimivat sote-ammattilaisten työpareina, ohjaavat erilaisia ryhmiä ja toimivat tiimien asiantuntijajäseninä.

Toimintamallin nimi
Kokemusasiantuntijatyöskentely sosiaalipalveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kokemusasiantuntijat työskentelevät perhekeskuksessa perhesosiaalityössä, lastensuojelussa ja aikuissosiaalityössä. He tekevät yksilötyötä, toimivat sote-ammattilaisten työpareina, ohjaavat erilaisia ryhmiä ja toimivat tiimien asiantuntijajäseninä.

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

21.06.2021

Viimeksi muokattu

02.11.2023
Ratkaisun perusidea

Kokemusasiantuntija työskentelee sosiaalipalveluiden perhekeskuksessa eri työmuodoissa; yksilötyötä tehden, ammattilaisen työparina, systeemisten tiimien jäsenenä sekä ryhmänohjaajana. 

Hänellä on kotitiimi, josta hän verkostoituu tarvittaville tahoille lastensuojeluun, perhesosiaalityöhön ja aikuisosiaalityöhön. 

 

 

Toimintaympäristö

Kuvauksen palvelu toimii Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella Kurikan perhekeskuksessa. 

 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asiakkaat ovat lapsia perheineen, joilla on perhesosiaalityön tai lastensuojelun asiakkuus tai aikuisia, joilla on aikuissosiaalityön asiakkuus. Asiakkaan kanssa voi lisäksi toimia laaja ammattilaisverkosto, joka pyrkii tarjoamaan asiakkaalle kokonaisvaltaista tukea. Asiakkaat elävät hankalissa elämäntilanteissa, joissa merkittävä toivoa vahvistava tekijä on vertainen tuki. 

Jokainen ihminen tarvitsee kohdatuksi ja kuulluksi tulemista voidakseen hyvin. Asiakkaat eivät välttämättä tule riittävällä tasolla kohdatuiksi ammattilaisten kanssa. Tämä voi johtua siitä, että asiakas ei uskalla tai halua avautua ammattilaiselle. Ammattilaisella voi olla vaikeuksia luottamuksellisen suhteen rakentamisessa ja asiakkaan kohtaamisessa kiireen ja työn kuormittavuuden vuoksi.

Asiakkaat saattavat etsiä yhteyttä ja kohdatuksi tulemista lukuisista eri palveluista siinä onnistumatta. Asiakkaan kokemus aidosta kohtaamisesta voi vähentää tarvetta palveluille. Kokemusasiantuntija toimii ihmisenä ihmiselle -periaatteella, eikä asiakkaan tarve tulla kohdatuksi vaadi ammatillista osaamista. Kokemusasiantuntijan esiin tuomat näkökulmat lisäävät ammattilaisen ymmärrystä ja avaavat uusia keinoja asiakkaan auttamiseksi. 

Asiakkailta ja ammattilaisilta on kysytty palautetta palveluista ja työskentelystä kokemusasiantuntijan kanssa.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin käyttöönotto edellyttää hyvässä työskentelytilassa olevaa tiimiä, jonka toimintatapa on joustava, avoin ja ilmapiiri luottamuksellinen. Ilmapiirin tulee olla hyvin ennakkoluuloton ja  kehitysmyönteinen. Ei ole itsestäänselvyys, että kokemusasiantuntija, jonka näkökulma on vahvasti asiakkuudessa, on ammattilaistiimin tasavertainen jäsen. Erityisesti kun asiakkaina on haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja perheitä.  

On huomioitava, että kokemusasiantuntijan riittävään perehdyttämiseen on varattava työaikaa. Ei ole kuitenkaan tarpeen, että kokemusasiantuntija perehtyy organisaatioon ja sen toimintaa ja työskentelyä ohjaavaan lainsäädäntöön perinpohjaisesti, vaan yksi etu onkin juuri se, että hän voi rakenteista ja toimintamalleista tietämättä ilman ennakkokäsityksiä antaa uudenlaisia ajatuksia ja ideoita palveluiden toteuttamiseksi ja asiakkaiden auttamiseksi. 

On tärkeää, että sosiaalipalveluissa työskentelevä kokemusasiantuntija on tarkkaan valittu sopiva henkilö. Työskentely edellyttää tilannetajua ja joustavuutta sekä vuorovaikutus- ja kohtaamistaitoja. Huonot kokemukset voivat aiheuttaa takapakkia toiminnalle. Kokemusasiantuntijatyöskentely on usein erityisen suurennuslasin alla, joten on toimittava erityisen tarkasti tämä huomioiden. 

Koulutettujen kokemusasiantuntijoiden työskentely edellyttää taloudellista resurssia. Kokemusasiantuntijat voivat esim. olla palkkioperusteisesti työsopimussuhteisia koordinoivaan tahoon (ns. nollasopimus), jolloin kokemusasiantuntijatyön tilaava taho maksaa esim. jälkilaskutuksella sopimuksessa määritellyn tuntihinnan työstä ja km- korvaukset. Työskentely eroaa vapaaehtoistyöstä ja se on monilta osin ammattimaiseen toimintaan rinnastettavaa. 

Työskentelyä on hyvä aloittaa pienesti ja rajatusti ja laajentaa sitä, jos sille on luontevasti tarvetta ja tilaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintaa aloitettiin hyvin pienellä työajalla, muutamalla tunnilla yhtenä päivänä viikossa. Tilanne osoittautui kuitenkin sellaiseksi, että tarvetta oli nopeasti isommalle tuntimäärälle. 

Toiminta eteni edellisen lisäksi myös siten, että työhön ryhdyttiin ilman tarkempia ennakkosuunnitelmia.  Koska ei ollut aiempaa tietoa ja kokemusta siitä, mihin kokemusasiantuntijaa voitaisiin perhekeskuksessa hyödyntää, oli näin toimittava. Tämä edellyttää yksiköltä ennakkoluulottomuutta ja rohkeutta. Kokemusasiantuntija verkostoitui fyysisesti suht yhtenäisissä perhekeskuksen tiloissa, kävi esittäytymässä kotitiiminsä ulkopuolisille työntekijöille ja kertoi olevansa käytettävissä. Nopeasti ammattilaiset alkoivat pyytämään häntä mukaansa työpareiksi esim. kotikäynneille ja ryhtyivät miettimään, ketkä asiakkaista hyötyisivät kokemusasiantuntijan tapaamisesta ammattilaistyöskentelyn lisäksi. Kokemusasiantuntijan kalenteri alkoi täyttymään päivä päivältä ja pian muutaman tunnin työpanos yhtenä työpäivänä oli täysin riittämätön aikaresurssi.   

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin käyttöönotto edellyttää ammattilaistiimiltä hyvää työskentelytapaa ja toimijuutta keskenään. Resurssina voidaan todeta myös ymmärrys kokemustiedon ja -osaamisen merkityksestä ja hyödyistä sosiaalityössä ja myönteinen asenne sen ottamisesta mukaan tähän työhön. Kokemusasiantuntijan vastaanottaminen mukaan tiimiin edellyttää myös riittävää perehdyttämistä eli aikaresurssia. 

Kannattaa valita tarkkaan sopiva kokemusasiantuntija, jonka oma tausta on työhön sopiva ja hän on taidoiltaan joustava ja sosiaalisesti mukautuva. Työskentely kannattaa aloittaa pienesti tiettyjen sopivien ammattilaisten luotsaamana (ks. edellä). 

Kansikuva
erilaisia pikkuleipämuotteja

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä