Kotihoidon sähköinen käsikirja Lapin hyvinvointialueella
Kotihoidon sähköinen käsikirja kokoaa yhteen yhtenäisiä ohjeita ja toimintatapoja kotihoidossa Lapin hyvinvointialueella.
Toimintamallin nimi
Kotihoidon sähköinen käsikirja kokoaa yhteen yhtenäisiä ohjeita ja toimintatapoja kotihoidossa Lapin hyvinvointialueella.
Kotihoidon sähköinen käsikirja kokoaa yhteen yhtenäisiä ohjeita ja toimintatapoja kotihoidossa Lapin hyvinvointialueella. Käsikirja tulee sijaitsemaan Lapin hyvinvointialueen intranetissä, eikä sitä ole tarkoitettu tulostettavaan muotoon.
Materiaalin on tarkoitus toimia ikääntyneiden kotiin annettavissa palveluissa työskentelevien perehdytysmateriaalina sekä työntekijän tukena kotikäynneillä.
Käsikirjan työstämiseen on ollut nimettynä yli 100 Lapin hyvinvointialueen työntekijää ja sisältöjä on tarkasteltu ja tuotettu yhdessä ja itsenäisesti vuoden 2023 aikana.
Käsikirjan päivitysvastuu jatkuu hyvinvointialueella.
Lapin hyvinvointialue aloitti toimintansa 1.1.2023 yhdistäen 21 eri kunnan ja kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat. Lapin hyvinvointialueen lakisääteisiin tehtäviin kuuluu sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastuspalveluiden järjestäminen. Lapin väkiluku oli vuoden 2022 lopussa 175 795, joista 65 vuotta täyttäneiden osuus oli 27,1%. Lapin hyvinvointialue toiminta-alueena on maantieteellisesti laaja ja välimatkat ovat pitkiä. Hyvinvointialue on jakautunut hallinnollisesti neljään eri palvelualueeseen.
Lapin hyvinvointialueen helmikuussa 2023 laaditut hyvinvointialuestrategiset linjaukset ovat osaltaan ohjanneet toimintamallin rakentumista. Ikääntyneiden palveluiden osalta strategiatyö jalostuu valmisteilla olevan ikääntyneiden palveluiden järjestämisohjelman myötä. Järjestämisohjelma ohjaa tarkemmin palvelualuekohtaisia linjauksia, jotka vaikuttavat toimintamallin käyttöönottoon. Strategiassa tunnistetaan palveluiden yhteensovittamisen vaikuttavuus asiakkaan ja asukkaan palveluiden saatavuuteen ja tarkoituksenmukaisuuteen. Lapin hyvinvointialue määrittää tärkeäksi myös eri väestöryhmien ja alueellisten erojen tunnistamisen toiminnan suunnittelussa.
Lapin hyvinvointialueen tehtävänä on saamelaisten kotiseutualueella asuvan saamelaisväestön omakielisten ja kulttuurinmukaisten palvelujen järjestäminen. Saamenkieliset ovat kotiseutualueellaan oikeutettuja saamaan sosiaali- ja terveyspalveluita omalla äidinkielellään. Sosiaalihuoltoa toteutettaessa tulee kiinnittää huomiota siihen, miten eri toimintatavat ja ratkaisut parhaiten turvaavat asiakkaan edun mukaisen kielellisen ja kulttuurisen taustan huomioimisen (Sosiaalihuoltolaki 4§).
Kotihoidolla tuetaan erityisesti iäkkäiden henkilöiden kotona selviytymistä. Kotihoitoa voi saada tarpeen mukaan vuorokaudenajasta riippumatta myös öisin, ja siihen voi kuulua myös kotisairaanhoitoa. Kotihoidon yleisestä suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö. Kotihoidosta säädetään sosiaalihuoltolaissa. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2023.)
Sosiaalihuoltolain ja niin sanotun vanhuspalvelulain (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 980/2012) uudistukset vaikuttavat hyvinvointialueen lupahallintoon ja valvontaan. Sosiaalihuoltolain muutosten keskeisenä tavoitteena on kehittää asumisen ratkaisuja, tehostaa omavalvontaa ja vanhuspalvelujen johtamista sekä vahvistaa kotihoidon resursseja ja laatua. Lakimuutokset ovat tulleet voimaan 1.1.2023 alkaen. (Edilex 2023.)
Kotihoidon perustana toimii yhdessä hyvinvointialueen ja palvelun käyttäjän kanssa laatima asiakassuunnitelma. Suunnitelma perustuu toimintakyvyn ja palvelutarpeen arviointiin ja sen toteutumista seurataan ja tarkistetaan palvelutarpeen muuttuessa. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2023.) Digitalisaatio ja teknologian kehittyminen mahdollistavat uudenlaisia vaihtoehtoja palveluiden toteuttamiseen. Teknologiset ratkaisut voivat tukea iäkkään turvallista itsenäistä kotona asumista ja mahdollistaa ammattilaisille uusia tapoja tarjota parempaa palvelua. Digitalisaation ja teknologian hyödyntäminen edellyttää käytettävyyteen, osaamiseen ja tietoturvaan liittyvien näkökulmien tarkastelua ja arviointia. (Sosiaali- ja terveysministeriö 2020, 30.)
Lähteet:
- Edilex 2023. StVM 12/2022 vp - HE 231/2021 vp. StVM 12/2022 HE 231/2021 laeiksi sosiaalihuoltola... | EDILEX. Viitattu 1.11.2023.
- Lapin hyvinvointialue 2023. Tietoa meistä. https://lapha.fi/tietoameista/valtakunnallinen-sote-uudistus. Viitattu 22.6.2023.
- Sosiaali- ja terveysministeriö 2023. Kotihoito. https://stm.fi/kotihoito-kotipalvelut . Viitattu 22.6.2023.
- Sosiaali- ja terveysministeriö 2020. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2020:29. Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi 2020–2023: Tavoitteena ikäystävällinen Suomi. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-5457-1.
- Sosiaalihuoltolaki 30.12.2014/1301. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141301#L3P19a. Viitattu 26.6.2023.
Kotihoito on työympäristönä moniulotteinen ja työtehtävät itsenäisiä. Kotihoidon sähköinen käsikirja toimii työntekijän tukena kotikäynneillä ja toimii työn perehdytysmateriaalina uusille työntekijöille sekä opiskelijoille. Sähköisen perehdytysmateriaalin kokoaminen ja käyttöönotto ovat merkittävä kehitysaskel yhtenäisten toimintatapojen aikaansaamiseksi. Kotihoidon sähköistä käsikirjaa oli mukana työstämässä yli 100 henkilöä Lapin hyvinvointialueelta. Nimetyt henkilöt olivat pääosin Lapin hyvinvointialueen kotihoidon yksiköistä, mutta osallistujia oli lisäksi Rovaniemeltä päivätoiminnan yksiköistä. Tavoitteena oli koota yhteen kattava sähköinen perehdytysmateriaali, joka sisältää kotihoidon toimintatapoja ja arjen hyviä käytäntöjä. Sisältöjä tuotettiin Lapin hyvinvointialueen palvelualueittaisissa Teams-tapaamisissa ja lisäksi työntekijöille osoitettiin itsenäistä työskentelyaikaa kirjoitustyöhön. Yhteiset Teams-tapaamiset edistivät hyvinvointialueella työskentelevien verkostoitumista ja sisältöjen tarkastelu sai aikaan tärkeitä keskusteluja toimintatavoista omissa työyksiköissä.
Kotihoidon sähköisen käsikirjan nimetty työryhmä on tärkeä linkki toimintamallin juurtumiseen arjen työhön ja työntekijöitä on kannustettu puhumaan kehittämiskokonaisuudesta jo sen työstövaiheessa. Käyttöönottoa edistetään uutisoimalla kotihoidon sähköisen käsikirjan julkaisusta. Kotihoidon sähköisen käsikirjan päivitysvastuu siirtyy hankkeen päätyttyä hyvinvointialueelle ja yhteyshenkilöt sen osalta on sovittuna.
Lapin hyvinvointialueen toiminta on alkanut 1.1.2023. Lapin hyvinvointialueen tavoitteena on, että ihmiset ja palvelut kohtaavat oikeissa paikoissa oikeaan aikaan ja että Lapissa eletään hyvää ja turvallista elämää. Toimintamallilla pyritään vahvistamaan sujuvan työn tekemisen mahdollisuutta ja näin vastaamaan Lapin hyvinvointialueen strategisiin painopisteisiin. Toimintamallin arviointia ei voida hankkeen toiminnan aikana toteuttaa. Tulevaisuudessa toimintamallin vaikutuksia voidaan todentaa tarkastelemalla käsikirjan sisältöjen käyttäjämääriä ja analytiikkaa. Hankkeen aikana tuotettu kotihoidon sähköinen käsikirja on niin sanotusti ensimmäinen versio kotihoidon sähköisestä perehdytysmateriaalista ja toimintamallin vaikuttavuuden varmistamiseksi sen jatkuva päivittäminen on olennaisen tärkeää jatkossa hyvinvointialueella.