Lasten ja nuorten neuropsykiatristen vaikeuksien hoito- ja palveluketju
Hoito- ja palveluketjussa selkiytetään ja yhdenmukaistetaan pirstaleista palvelujärjestelmää, määritetään toimijoiden työnjakoa ja yhteistyötä, sekä avataan asiakkaille hoito- ja palveluprosessien sisältöjä, että tuetaan heidän itseohjautuvuuttaan.
Toimintamallin nimi
Hoito- ja palveluketjussa selkiytetään ja yhdenmukaistetaan pirstaleista palvelujärjestelmää, määritetään toimijoiden työnjakoa ja yhteistyötä, sekä avataan asiakkaille hoito- ja palveluprosessien sisältöjä, että tuetaan heidän itseohjautuvuuttaan.
Keski-Suomen hyvinvointialueelle on luotu yhteiset toimintaperiaatteet lasten ja nuorten neuropsykiatristen vaikeuksien tuen, hoidon ja kuntoutuksen järjestämisestä. Sirpaleinen palvelujärjestelmää on selkiytetty ja alueellisia eroja yhdenmukaistettu yleisellä tasolla.
Hyvinvointialueella on ollut eroavaisuutta lasten ja nuorten neuropsykiatristen palveluiden saatavuudessa ja järjestämisessä sekä henkilöstön osaamisessa ja henkilöstöresursseissa.
Ennaltaehkäisevä tuki on joutunut paikoin väistymään resurssien kohdentuessa korjaavaan työhön. Erityistason palvelut ja hoito ovat olleet ylikuormittuneita ja ruuhkautuneita. Siirrettäessä painopistettä raskaista, korjaavista palveluista varhaisen tuen ja perustason palveluihin, asiakkaat saavat oikea-aikaista tukea, ehkäistään ongelmien pahenemista ja kasautumista sekä pidemmällä aikavälillä palveluissa on mahdollista saavuttaa kustannussäästöjä.
Kohderyhmä:
- Vanhemmat, joden lapsilla on neuropsykiatrisia vaikeuksia
- Nuoret, joilla on neuropsykiatrisia vaikeuksia
- Kaikki lasten, nuorten ja perheiden parissa työskentelevät ammattilaiset, jotka kohtaavat työssään lapsia ja nuoria, joilla on neuropsykiatrisia vaikeuksia
Asiakasymmärryksen saaminen:
Järjestöjen ja yhdistysten kautta kontaktoitujen kokemusasiantuntijoiden kanssa suunnitelmallinen ja tavoitteellinen työskentely.
Hoito- ja palveluketjun työstämisen aikana tehtiin implementointisuunnitelma, joka piti sisällään mm.:
- hoito- ja palveluketjun monialaisten ja alueellisten jalkauttamistapahtumien järjestäminen
- neuropsykiatristen vaikeuksien koulutusten järjestäminen ja koulutuksissa hoito- ja palveluketjun esitteleminen
- jalkautuminen eri palveluiden työkokouksiin esittelemään valmista hoito- ja palveluketjua sekä keskustelemaan ammattilaisten kanssa palveluiden järjestämisestä hoito- ja palveluketjuun määriteltyjen ohjeistusten mukaisesti
- hoito- ja palveluketjun esitteleminen kuntien sivistystoimen henkilöstölle (varhaiskasvatus, perusopetus)
- opiskeluhuollon toimijat vievät hoito- ja palveluketjun tietoja tiedoksi koulujen muulle henkilöstölle
- asiakkaiden tiedottaminen somessa ja muissa tiedotusvälineissä
Keski-Suomen hyvinvointialueella on yhdenmukaiset käytänteet ja yhteinen ymmärrys lasten ja nuorten neuropsykiatristen vaikeuksien tukemiseksi, arvioimiseksi ja hoitamiseksi sekä perheiden auttamiseksi.