Lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalinen menetelmätuki Keski-Suomen hyvinvointialueella

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman yhtenä tavoitteena Keski-Suomen hyvinvointialueella on kehittää lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Psykososiaalisia menetelmiä jalkautetaan ja juurrutetaan alueella palveluiden tueksi.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalinen menetelmätuki Keski-Suomen hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman yhtenä tavoitteena Keski-Suomen hyvinvointialueella on kehittää lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Psykososiaalisia menetelmiä jalkautetaan ja juurrutetaan alueella palveluiden tueksi.

Toteutuspaikka
Keski-Suomen hyvinvointialue, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

10.08.2023

Viimeksi muokattu

31.08.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Tavoitteena on kehittää psykososiaalisten menetelmien (IPC, Cool kids ja Lapset puheeksi) saatavuutta, jalkauttamista ja juurruttamista Keski-Suomen hyvinvointialueella sosiaali- ja terveysalan henkilöstölle perustason palveluissa, jotka työssään kohtaavat lapsia, nuoria ja perheitä.  Pyrkimyksenä on varhaisen vaiheen, oikea-aikainen tuki interventioiden avulla. 

Psykososiaalisten menetelmien saatavuuden ja saavutettavuuden varmistamiseksi hyvinvointialueella jatkosuunnitelman luominen on koettu oleellisena. Palveluihin on muodostunut hyvinvointialueelle siirryttäessä Keskitettyjen palveluiden yksikkö, mikä jatkossa vastaa myös menetelmäkoulutusten koordinoinnista sekä tuesta alueella. Jatkuvuuden varmistaminen koetaan tärkeänä osana palveluiden kehittämistä. Menetelmiä jalkautetaan ja juurrutetaan yhteistyössä ja keskittämisasetuksen mukaisesti Kuopion yliopistollisen sairaalan (Kys) lastenpsykiatrian ja Nuorten mielenterveyden osaamiskeskus -tiimin (NMOK) kanssa.

 

Toimintaympäristö **

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman mukaisesti on lasten, nuorten ja perheiden palveluita pyritty kehittämään varhaisen tuen ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi jo vuosina 2016-2019, edellisellä hallituskaudella. Tämä kehittämistyö on jatkunut myös nykyisen hallitusohjelman mukaisesti vuosina 2020–2023. Tavoitteena on mm. ollut lisätä lasten, nuorten ja perheiden varhaista tukemista ja hyvinvoinnin vahvistamista sekä kehittää ennaltaehkäisevien ja korjaavien sote-palveluiden laatua, oikea-aikaisuutta ja saatavuutta. Psykososiaalisten menetelmien (IPC, Cool kids ja Lapset puheeksi) kouluttamisella, käyttöönoton tuella sekä niiden juurruttamisella alueella voidaan vaikuttaa siihen, että psykososiaalinen tuki menetelmien avulla toteutuisi varhaisessa vaiheessa ja oikea-aikaisesti.

Lapsistrategia ja sen toimeenpanosuunnitelma linjaa lasten, nuorten ja perheiden sosiaali- ja terveyspalveluita lisäämällä mm. lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden vaikuttavuutta kehittämistarpeiden kartoittamisella ja hyvien käytäntöjen ja osaamisen tukemisella. Vaikuttavuusnäyttöä omaavien menetelmien käyttöönotto ajatellaan lisäävän lasten ja nuorten varhaisen vaiheen tukea sekä vaikuttavuutta työntekijöiden osaamisen vahvistumisen ja menetelmien saatavuuden paranemisen kautta.

Keski-Suomen hyvinvointialueella lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevien työntekijöiden koulutus- ja menetelmäosaamista on kartoitettu elokuussa 2023. Tätä tietoa hyödynnetään mm. siihen, miten koulutusten kohdentaminen ja juurruttaminen jatkossa toteutetaan hyvinvointialueella.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat Keski-Suomen hyvinvointialueen lapset, nuoret ja perheet, sekä heitä kohtaavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluissa. Lisäksi  psykososiaalisia menetelmiä (Lapset puheeksi) on koulutettu varhaiskasvatuksen henkilöstölle sekä koulujen henkilökunnalle.

Kansikuva
Lasten, nuorten ja perheiden psykososiaaliset menetelmät Keski-Suomen hyvinvointialueella

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä