Kartta maailmaan, jonka haluat on opas nuorelle, joka on menossa työssäoppimaan, työharjoitteluun tai työkokeiluun ja etsii omannäköistä yrittäjyyttä ja työnteon tapaa sekä ohjaajalle, joka haluaa auttaa nuorta tunnistamaan työssäoppimisen tarjoamia mahdollisuuksia.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Luode -hanke: Kartta maailmaan, jonka haluat
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kartta maailmaan, jonka haluat on opas nuorelle, joka on menossa työssäoppimaan, työharjoitteluun tai työkokeiluun ja etsii omannäköistä yrittäjyyttä ja työnteon tapaa sekä ohjaajalle, joka haluaa auttaa nuorta tunnistamaan työssäoppimisen tarjoamia mahdollisuuksia.

Toteutuspaikka
Helsingin yliopisto, Lahden Yliopistokampuksen koordinaatioyksikkö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Juhana Salminen

Luotu

04.03.2021

Viimeksi muokattu

29.09.2021
Ratkaisun perusidea **

Opas on ajateltu käytettäväksi erilaisten työssäoppimistilanteiden tukena. Se sisältää työssäoppijalle tehtäviä ennen työssäoppimisjaksoa, sen aikana ja jälkeen pohdittavaksi, yhteensä 5 pohdintatehtävää. Ohjaajalle opas sisältää vinkkejä reflektiokeskusteluihin.

 

 

Toimintaympäristö **

Oppaassa nostetaan perinteisen yrittäjyyskasvatuksen rinnalle humanistista lähestymistapaa ja herätellään nuorta ajattelemaan, millaisen maailman hän haluaa, ja kuinka työ tai yrittäjyys voi auttaa ottamaan askeleita sitä kohti. Ammattikoulujen ja ammattikorkeakoulujen opettajille ja työvalmentajille opas antaa vinkkejä reflektiokeskusteluihin, jotka tukevat oppijaa matkallaan maailmaan, jonka hän haluaa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Opas on tarkoitettu nuorelle, joka on menossa työssäoppimaan, työharjoitteluun tai työkokeiluun ja etsii omannäköistä yrittäjyyttä ja työnteon tapaa. Opas on myös ohjaajalle, joka haluaa auttaa nuorta tunnistamaan työssäoppimisen tarjoamia mahdollisuuksia.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Oppaan tavoitteena on avata ajatuksia yrittäjyydestä mahdollisuutena muuttaa maailmaa. Opas ohjaa nuorta pohtimaan, mikä työn ja yrittäjyyden rooli on hyvän ja merkityksellisen elämän ja maailman rakentumisessa. Opas auttaa piirtämään polkua kohti omannäköistä yrittäjyyttä ja hyödyntämään työssäoppimisen tarjoamia mahdollisuuksia. Työssäoppimisjakson kokemuksia peilataan ajatuksiin maailmasta, jonka oppija haluaisi. Havaintojen ja kokemusten perusteella voi avautua näkökulmia omien osaamisten, yhteistyön, toiminnan ja mahdollisuuksien kehittämiseen.

Kansikuva
Kartta maailmaan oppaan värikäs kansikuva, jossa graafisia elementtejä.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä