Lyhytpsykoterapia ostopalvelusetelillä ja psykoterapian laaturekisteri (Terapiat etulinjaan)

Hyvinvointialueille tarjottava mt-palveluiden 3. portaan järjestämisen malli, tarjoaja Terapiat etulinjaan-toimintamalli ja HUS Palse-työryhmä. Lyhytpsykoterapian tarjoaminen palvelusetelillä hyödyntämällä HUS:lla kehitettyjä valmiita materiaaleja, käsikirjaa ja prosesseja

Toimintamallin nimi
Lyhytpsykoterapia ostopalvelusetelillä ja psykoterapian laaturekisteri (Terapiat etulinjaan)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hyvinvointialueille tarjottava mt-palveluiden 3. portaan järjestämisen malli, tarjoaja Terapiat etulinjaan-toimintamalli ja HUS Palse-työryhmä. Lyhytpsykoterapian tarjoaminen palvelusetelillä hyödyntämällä HUS:lla kehitettyjä valmiita materiaaleja, käsikirjaa ja prosesseja

Toteutuspaikka
Hyvinvointialueet
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tino Karolaakso

Luotu

22.02.2023

Viimeksi muokattu

17.04.2023
Ratkaisun perusidea

Tarjotaan hyvinvointialueille valmis malli, valmiit prosessit ja materiaalit 3.portaan mt-palveluiden lyhytpsykoterapian järjestämiseksi. Palvelusetelin käsikirjan ja muut materiaalit voi hienosäätää alueen omiin tarpeisiin vastaavaksi, mutta niitä ei tarvitse jokaisen kehittää yksin.

Toimintaympäristö

Terapiat etulinjaan -toimintamalliin kuuluu julkisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden järjestäminen porrasteisen mallin mukaisesti. Apua tarvitsevalle henkilölle pyritään tarjoamaan oikeatasoista palvelua hänen yksilölliseen tarpeeseensa kohdentaen. Mitä korkeammalla portaalla ollaan, sitä intensiivisempiä menetelmiä on käytössä.   

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Hyvinvointialueet, jotka haluavat ottaa käyttöönsä valmiin mallin lyhytpsykoterapioiden ostamiseksi ja niiden vaikuttavuuden seuraamiseksi. Tätä toteutustapaa ja palvelusetelikäsikirjaa on kehitetty ja hienosäädetty jo yli viiden vuoden ajan yli 5000 myönnetyllä palvelusetelillä. Käytännössä kehitetty palvelusetelijärjestelmä on todettu erittäin toimivaksi tavaksi järjestää lyhytpsykoterapiat. Hoitoon pääsyn aika on lyhentynyt, noin 50 % aloittaa lyhytpsykoterapian 6 viikon sisällä. Lisäksi palaute sekä asiakkailta että psykoterapeuteilta on ollut hyvin myönteistä.  

    Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

    Mitä käyttöönotto edellyttää hyvinvointialueelta? 

    Valmistelu ja päätöksenteko 

    • Hankintatoimi toteuttaa teknisesti  
    • Sääntökirjan ja hintojen päättäminen 

    Palvelusetelidokumentit ja järjestelmä 

    • Alueen sote-tahot (psykiatria, sote-keskukset) hienosäätävät materiaalin ja palveluseteliprosessin hyvinvointialueen tarpeisiin ennen virallista päätöksentekoa.
    • Suosittelemme, että palvelusetelikäsikirjan kriteereitä ei muokattaisi, jotta syntyisi valtakunnallisesti yhdenmukainen palvelusetelimarkkina. Tämä helpottaisi toimivan ostopalvelupsykoterapian markkinan rakentamista, ja lisäisi todennäköisesti lyhytpsykoterapian tarjontaa koko maassa.
    • Sopimuksen kirjoittaminen BCB Medical:n kanssa laaturekisterin käyttöönottamiseksi.

    Hyvinvointialueen sisäinen prosessi

    • Palse-hallinto (malliprosessi ja hallinnon roolien kuvaukset valmiina tarjottavissa materiaaleissa) 
    • Koulutukset ja käyttöönotto kliinikoille 
    • Psykiatrian puolelta psykologikonsultaatiot myöntämisperusteista ja jatkuva kouluttaminen perusterveydenhuollon varhaispsykoterapian oikeasta käytöstä 
    • Seuranta laaturekisterillä 
    Arvioinnin tulokset tiivistettynä

    Kehitetty palvelusetelijärjestelmä on todettu erittäin toimivaksi tavaksi järjestää lyhytpsykoterapiat. Hoitoon pääsyn aika on lyhentynyt, noin 50 % aloittaa lyhytpsykoterapian 6 viikon sisällä. Lisäksi palaute sekä asiakkailta että psykoterapeuteilta on ollut hyvin myönteistä.  

    Vinkit toimintamallin soveltajille

    Palvelusetelin tarjoaminen jo perusterveydenhuollon kautta.

    Suosittelemme, että palvelusetelikäsikirjan kriteereitä ei merkittävästi muokattaisi, jotta syntyisi valtakunnallisesti yhdenmukainen palvelusetelimarkkina. Tämä helpottaisi toimivan ostopalvelupsykoterapian markkinan rakentamista, ja lisäisi todennäköisesti lyhytpsykoterapian tarjontaa koko maassa.

    Kehittämisen vaihe

    Valmis