Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille Helsingissä
Toimintamallin tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Toimintamallissa tarjotaan alle 25-vuotiaille maksutta ehkäisymenetelmät, jotka kuuluvat Helsingin kaupungin maksuttoman ehkäisyn tuotevalikoimaan.
Toimintamallin nimi
Toimintamallin tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää nuorille suunnattuja seksuaaliterveyspalveluja. Toimintamallissa tarjotaan alle 25-vuotiaille maksutta ehkäisymenetelmät, jotka kuuluvat Helsingin kaupungin maksuttoman ehkäisyn tuotevalikoimaan.
Helsingissä Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille-hankkeen kautta toteutetaan pilotti, jonka tarkoituksena on kehittää ja kokeilla alle 25-vuotialle uudenlaisia seksuaali- ja ehkäisypalveluita.
1. Seksuaali- ja ehkäisyneuvonta walk in-vastaanoton tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa alle 25-vuotiaiden pääsyä keskustelemaan seksuaali- ja lisääntymisterveyden ammattilaisen vastaanotolle. Walk in-vastaanotto on suunnattu kaikille sukupuolille ja vastaanotolle tullaan ilman ajanvarausta. Asiakas voi asioida walk in-vastaanotolle tunnistautuneena tai ilman tunnistautumista. Tunnistautuminen tarvitaan, jos asiakas toivoo esim. seksitautitestausta, jolloin tarvitaan kirjausta sähköiseen sairauskertomukseen. Walk in-vastaanotolla asiakas voi keskustella seksuaalisuudesta, parisuhteesta ja seurustelusta, raskaudenehkäisystä, seksitaudeista, kuukautisista, suunnittelemattomasta raskaudesta, kaltoinkohtelusta ja väkivallasta tai muista asiakasta pohdituttavista asioista. Walk in -vastaanotolta annetaan kondomeja, kondomien ja suuseksisuojien käyttöopastusta ja jälkiehkäisyä.
2. Keskitetyssä ehkäisyneuvonnassa on kehitetty alle 25-vuotiaille suunnattuja yksilövastaanottoja. Näillä vastaanotoilla on korostunut aiempaa enemmän seksuaaliterveysneuvonta ehkäisyn ohella. Tässä yhteydessä on kehitetty nuorisolääkärin vastaanottoa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon rajapinnassa.
3. Jalkautuvassa päihdeasiakkaiden ehkäisykapseleiden laitossa ja vaihdossa päihdeasiakkaiden matalan kynnyksen päiväkeskuksessa on tavoitteena helpottaa päihdeasiakkaiden hakeutumista ehkäisykapseleiden laittoon ja vaihtoon. Päihdeasiakkaat harvoin itse tilaavat aikaa ehkäisynsä hoitoon tai heille on vaikeuksia saapua varatuille ajoille. Päihdeasiakkaat ovat myös riskiryhmää ei- toivottujen raskauksien ja seksitautien suhteen. Päihdeasiakkaiden päiväkeskus Symppis on päihdeasiakkaille tuttu ja turvallinen paikka, jossa on mahdollista ruokailla ja saada terveydenhuollon palveluita. Näin ehkäisykapseleiden laitto ja vaihto sujuu muun päiväkeskustoiminnan ohessa. Jalkautuvan kapselin laiton ja vaihdon yhteydessä on päihdeasiakkaille (kaikille sukupuolille) annettu samanaikaisesti ja hoitajavetoisesti yleistä ehkäisyvalistusta, kondomien käyttöopastusta sekä jaettu maksuttomia kondomeja.
4.Seksuaalineuvoja-koulutuksilla ja muilla pilotin aikaisilla seksuaalikoulutuksilla lisätään henkilökunnan tietämystä seksuaalisuudesta ja seksuaalisuuden vaikutuksista ihmisten kokonaisterveyteen ja hyvinvointiin. Seksuaalikoulutuksiin osallistuneet vievät tietämystään seksuaalisuudesta omiin työyhteisöihinsä ja toimivat niissä seksuaalisuuden asiantuntijoina. Seksuaalikoulutussarjaan osallistuneet voivat myöhemmin täydentää osaamistaan seksuaalineuvojaksi ja seksuaalikoulutussarjaan osallistuminen katsotaan osakoulutukseksi seksuaalineuvojakoulutukseen.
5. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotilla hankkeen aikana on uudistettu raskauden ehkäisyyn ja seksuaaliterveyteen liittyvää ohjeistusta. Raskauden ehkäisy ja seksuaalisuusterveys-hoitopolku on tehty yhtenäistämään ohjeistusta koulu- ja opiskeluterveyden, terveysasemien, neuvoloiden ja synnytyksen jälkitarkastusyksikön ja keskitetyn ehkäisyneuvonnan kesken. Myös asiakkaille annettava ohje kondomin ja suuseksisuojan käytöstä on uudistettu.
6. Osallistumalla kutsuntoihin seksuaaliterveys ja ehkäisyinfo-tapahtumalla tavoitetaan n. 3000 kutsuntaikäistä miesoletettua. Tapahtumassa kerrotaan maksuttomasta ehkäisystä, kondomin käytöstä, seksitautitesteissä käymisessä sekä jaetaan maksuttomia kondomeja. Näin edistetään ehkäisyn käyttöä ja seksuaaliterveyttä.
7. Nuorille (15–24-vuotiaille) suunnatun kyselyn avulla selvitetään nuorten omia toiveita seksuaalisuus- ja lisääntymisterveyspalveluista Helsingissä. Tutkimustulosten perusteella nykyisiä ehkäisypalveluita ja myös uusia seksuaali- ja ehkäisypalveluita on mahdollisuus kehittää nuorten toivomalla tavalla.
Helsingissä laajennettiin vuonna 2018 alkaen maksutonta ehkäisyä. Alle 25-vuotiaat ovat saaneet maksutta e-pillerit ja e-renkaat, jotka ovat kuuluneet Helsingin maksuttoman ehkäisyn tuotevalikoimaan, yhdeksi vuodeksi, kierukat ja kapselit 25-vuotiaaksi asti sekä kondomit kaikille sukupuolille. Myös yli 25-vuotiaat ovat saaneet maksutonta ehkäisyä määrätyillä kriteereillä sekä kondomit kaikille sukupuolille.
Helsingin maksuttomaan ehkäisyyn ovat oikeutettuja Helsingissä vakituisesti asuvat, Helsingin terveyspalvelut valinneet ja Helsingissä vakituisesti opiskelevat ulkopaikkakuntalaiset.
Helsingissä ehkäisyn hoito on hajautettu terveysasemien, koulu- ja opiskeluterveyden, neuvoloiden ja synnytyksen jälkitarkastusyksikön ja keskitetyn ehkäisyneuvonnan kesken. Keskitettyyn ehkäisyneuvontaan ovat omat asiakaskriteerit.
Hankkeen kautta palkattujen hoitajien (2) työnkuvaan kuuluvat seksuaali- ja ehkäisyneuvonta walk in-vastaanotolla toiminen, omien ehkäisy- ja seksuaalisuusvastanottojen pitäminen alle 25-vuotiaille, osallistuminen jalkautuvaan kapselinlaittoon ja ehkäisyinfoihin päihdeasiakkaille sekä puolustusvoimien kutsuntatilaisuuksiin seksuaaliterveys- ja ehkäisyinfo-neuvontapisteellä toiminen. Hankkeen kautta palkattujen hoitajien ja hankkeen projektisuunnittelijan tehtäviin kuuluu nuorille suunnatun tutkimuksen suunnittelu ja kysymysten laadinta yhdessä työryhmän kanssa.
Seksuaali- ja ehkäisyneuvonta walk in-vastaanotto on suunnattu kaikille sukupuolille ja kaikille alle 25-vuotiaille helsinkiläisille ja Helsingissä opiskeleville ulkopaikkakuntalaisille. Vastaanotolle tulleet ulkopaikkakuntalaiset tai yli 25-vuotiaat ovat ohjattu jatkokontrolleihin oman paikkakuntansa palveluiden piiriin.
Jalkautuva ehkäisykapselin laitto ja vaihto päihdeasiakkaiden päiväkeskuksessa on suunnattu ensisijaisesti alle 25-vuotiaille helsinkiläisille päihdeasiakkaille. Ulkopaikkakuntalaisille ja yli 25-vuotiaille päihdeasiakkaille on myös laitettu ja vaihdettu ehkäisykapseleita jalkautuvassa toiminnassa, koska päihdeasiakkaiden jatkohakeutuminen kotikuntaan voi olla haasteellista sekä kaikilla päihdeasiakkailla ei välttämättä ole enää mitään yhteyksiä kotikuntaansa. Myös päihdeasiakkaiden omatoiminen hakeutuminen ehkäisypalveluiden piiriin tai varatulle ajalle saapuminen ovat haasteellista.
Seksuaaliterveys ja ehkäisyinfo-neuvontapisteellä osallistuminen puolustusvoimien kutsuntatapahtumaan Helsingissä 16.11.-8.12.2023. Kutsuntoihin osallistumalla mahdollisuus tavoittaa n 3000 miesoletettua.
Alle 25-vuotiaiden lääkärin gynekologiselle vastaanotolle on ohjattu keskitetyn ehkäisyneuvonnan asiakaskunnasta nuorten erityisryhmiä ; nuorisokodeissa asuvien ja jälkihuollon asiakkaiden, päihdeongelmaisten, mielenterveysongelmista kärsivien, kehitysvammaisten ja silvottujen nuorten raskauden ehkäisy sekä voimakkaat kuukautiskivut ja runsaat vuodot.
Nuorille suunnattu tutkimus heidän toiveistaan raskauden seksuaali- ja lisääntymispalveluista Helsingissä on kohdennettu 15–24-vuotialle helsinkiläisille ja vakituisesti Helsingissä opiskeleville ulkopaikkakuntalaisille. Kyselystä lähetettiin mainos oppilaitosten sähköisen hallinto-ohjelma Wilman kautta kaikille 15–24-vuotialle toisen asteen opiskelijoille. Kysely toteutettiin 14.9.-5.10.2023.
Uudenlaisten toimintatapojen kokeilu ja käyttöönotto seksuaali- ja lisääntymisterveyden hoidossa edellyttää esihenkilöiden ja päättäjien ymmärrystä ja tukea toimintoja kehitettäessä. Tärkeää on myös ottaa huomioon seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluissa toimivien ammattilaisten asiantuntemus toimintoja suunniteltaessa. Myös riittävät henkilökuntaresurssit tarvitaan uudenlaisten toimintojen kehittämiseen ja toimintojen aloittamiseen ja toteuttamiseen.
Nuorille suunnatut palvelut edellyttävät matalan kynnyksen toimintaa, jotta nuoret löytävät palvelut helposti. Nuorten palvelujen tulee olla helposti saavutettavissa sekä sijainnin sekä palveluiden ajankohdan suhteen.
Seksuaali- ja ehkäisyneuvonta alle 25-vuotiaille walk in-vastaanotoista ja jalkautuvasta kapselinlaitosta päihdeasiakkaille on tärkeää saada kohderyhmien tietoon tiedotuksen ja mainonnan kautta.
Laadukkaan seksuaali- ja ehkäisyneuvonnan edellytyksenä on henkilökunnan hyvä asiantuntemus seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Erityisesti tämän toimintamallin käyttöönotossa on huomioitava henkilökunnan hyvä osaaminen nuorten ja päihdeasiakkaiden kohtaamisessa.
Osallistumalla kutsuntoihin seksuaaliterveys ja ehkäisyinfo-tapahtumalla edistetään nuorten aikuisten tietoisuutta eri ehkäisymenetelmistä ja ehkäisyn käytön tärkeydestä sekä seksuaaliterveyden merkityksestä kokonaisterveydelle. 4 hoitajan panostuksella mahdollisuus tavoittaa n 3000 kutsuntaikäistä.
Verkostoituminen eri toimijoiden kanssa auttaa kehittämään walk in- vastaanottoa ja jalkautuvaa palvelua päihdeasiakkaille huomioiden eri toimijoiden katsantokannat vastaanotoista.
Maksuttoman ehkäisyn laajeneminen alle 25-vuotiaille Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille-hankkeen kautta on lisännyt raskaudenehkäisyn saamisen tasapuolisuutta ja mahdollistanut asiakkaille laajempaa maksuttoman ehkäisyn saamista. Helsingin Maksuton ehkäisy alle 25-vuotialle-pilotin julisteet, asiakaskortit ja some-kampanja ovat tavoittaneet suuren joukon ikäryhmään kuuluvia asiakkaita ja antanut näkyvyyttä Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille- kampanjalle.
Alle 25-vuotiaille suunnatut hoitajien yksilövastaanotot sekä gynekologiset nuorisovastaanotot ovat saaneet runsaasti positiivista palautetta. Positiivinen palaute on koskenut varsinkin nuorten kehitystason ja erityispiirteiden huomioimista vastaanotoilla.
Seksuaali- ja ehkäisyneuvonta walk in-vastaanotto alle 25-vuotiailla on tarjonnut asiakkaille tasa-arvoiset, kaikille sukupuolille suunnatut, helposti saavutettavat, potilasturvalliset palvelut ja kustannustehokkaat palvelut. Walk in -vastaanottojen asiakasmäärät ovat kasvaneet tasaisesti, joten asiakkaat ovat löytäneet hyvin vastaanotot. Myös asiakkaiden palaute walk in vastaanotoilta on ollut positiivista; erityisesti nuorten kohtaamisesta sekä seksuaalisuuden erityisosaamisesta.
Päihdeasiakkaille suunnatut jalkautuvat ehkäisykapselin laitot ja vaihdot ovat helpottaneet päihdeasiakkaiden ehkäisyn hoitamista. Jalkautumalla on tavoitettu päihdeasiakkaita, jotka eivät itsenäisesti hakeudu ehkäisypalveluiden piiriin. Päihdeasiakkaiden ehkäisyinfoissa on tavoitettu suuri määrä eri sukupuolia edustavia päihdeasiakkaita ja heille on kerrottu ehkäisystä ja seksitaudeista sekä jaettu kondomeja. Myös seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat nousseet esiin päihdeasiakkaiden kohtaamisissa.
Seksuaalikoulutuksiin osallistuneet kouluttavat seksuaalisuudesta omissa työyhteisöissään sekä toimivat työyhteisöissä seksuaalisuuden asiantuntijana. Seksuaalineuvojakoulutukseen osallistuvien kehitystehtävillä lisätään koulutuksissa olevien omaa, syvempää tietämystä seksuaalisuuden osa-alueista. Kehitystehtävät ovat tarkoitus saattaa muun henkilökunnan tietoisuuteen ja näin lisätä henkilökunnan osaamista seksuaalisuudesta.
Puolustusvoimien kutsuntojen ehkäisy- ja seksuaaliterveystapahtumassa tavoitetaan koko kutsuntaikäluokka. Näin saadaan annettua infoa ehkäisystä ja seksuaaliterveydestä suurelle määrälle miesoletettuja.
Nuorille suunnatun seksuaalisuus- ja lisääntymisterveyspalvelu-kyselyn tavoitteena on ottaa nuorten omat toiveet huomioon nuorille suunnattuja ehkäisy- ja seksuaalipalveluita suunniteltaessa ja olemassa olevia palveluita kehitettäessä.