Monialainen asiakas- ja palveluohjaus Kainuun hyvinvointialueella. Hyte- palvelutarjotin. (RRP, P4, I2 ja I4)
Toimintamalli ja digitaalinen palvelutarjotin tukevat hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiakas- ja palveluohjausta, joiden avulla kuntien, hyvinvointialueen ja järjestöjen hyte-palvelut ovat asukkaiden ja ammattilaisten helposti löydettävissä.
- Kainuun hyvinvointialueeseen kuuluu 8 kuntaa, joiden alueilla asuu yhteensä noin 70 100 asukasta. Kainuun hyvinvointialue tuottaa Kainuun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut, pois lukien Puolangan perusterveydenhuollon palvelut. Osa palveluista tuotetaan lähipalveluina, osa keskitetysti ja osa seudullisesti tai maakunnallisesti. Kainuun sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestetty jo vuodesta 2005 maakunnallisesti.
- Koronapandemian aikana sosiaali- ja terveydenhuollon resursseja siirrettiin koronakriisin hoitoon. Tämä on heikentänyt palveluiden saatavuutta sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä toimintakykyä tukevissa monialaisissa palveluissa. Palveluvajetta on syntynyt kaikissa asiakas- ja ikäryhmissä. Kainuussa palvelujärjestelmä on hajanainen ja eriarvoistava. Lisäksi on noussut esille tarve kehittää ja ottaa käyttöön vaikuttavia digitaalisia palveluja kansalaisille ja digitaalisia työkaluja ammattilaisille. Mittareiden mukaan kainuulaiset osaavat käyttää ja haluavat käyttää digitaalisia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.
- Kainuussa yksinäiseksi tuntevien osuus on muuta maata yleisempää. Erityisesti ikäihmiset, omaishoitajat ja läheiset kokevat itsensä usein yksinäisiksi ja neuvottomiksi ja heidän asiakas- ja palveluohjaustaan on tarve tehostaa. 75 % kainuulaisista ikäihmisistä liikkuu toimintarajoitteiden vuoksi liian vähän ja vajaaravitsemus on yleistä. Kainuun yli 75 vuotiaiden terveyden ja hyvinvoinnin tila on muihin maakuntiin verrattuna poikkeuksellisen heikko.
- THL:n kansallinen hyte-palvelukonsepti ohjaa alueellista kehittämistyötä, niin sisällöllisesti kuin myös teknisten vaatimusten osalta. THL palvelukonseptissa määritellään monialaisen asiakasohjauksen sisältöä ja minimivaatimukset digitaaliselle palvelutarjottimelle. Palvelutarjottimen ja palvelukonseptin avulla mm. liikunnan, luonnon ja kulttuurin terveyttä edistävät palvelut saavat lisää näkyvyyttä ja tulevat helpommin löydettäviksi. Palvelutarjottimen sisältö tulee digi- ja väestötietoviraston ylläpitämästä palvelutietovarannosta ja muista integroiduista lähteistä. Alueellista kehittämistä ohjaa Kainuun hyvinvointialueen strategia, Kestävän kasvun Kainuu II -hankesuunnitelma sekä alueellinen yhteiskehittäminen yhteistyössä sote-ammattilaisten, järjestöjen, asukkaiden ja Kainuun kuntien kanssa. Alueelliseen hyte-palvelukonseptin kehittämiseen vaikuttaa kansallinen ohjaus ja kehittämistyö THL:n, DigiFinlandin ja Digi- ja väestötietoviraston kanssa.
- Monialaisten palvelujen tarve on Kainuussa suuri. Monialaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluiden hyödyntämiseksi on kehitettävä toimintamalli asiakas- ja palveluohjauksen tueksi, jotta kainuulaiset asukkaat ohjautuisivat sopiviin hyte-palveluihin ennaltaehkäisten korjaavien palveluiden tarvetta.
- Kainuun hyvinvointialueen asukkaat tarvitsevat digitaalisen kanavan, josta he löytävät helposti alueen monialaiset hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut sekä toiminnot. Tällä hetkellä palvelujen ja toimintojen löytäminen on vaikeaa, koska ne on kuvattu useisiin eri paikkoihin. Tiedot eivät ole myöskään aina ajantasaisia ja asukkaan on tiedettävä, mitä palvelua hän etsii ja mistä kanavasta.
- Kainuussa vuosia käytössä ollut digitaalinen Hyvinvoinnin palvelutarjotin oli teknologialtaan vanhentunut eikä vastannut kansallisesti kehitettävän Hyte-palvelukonseptin sisältöä. Tarvitaan sisällöltään soteuudistuksen tavoitteiden mukainen ja tämän päivän teknologialla toteutettu monialainen palvelutarjotin, jota voidaan hyödyntää haavoittuvassa asemassa olevien asiakkaiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
- Kainuun hyvinvointialueella hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu jokaiselle asiakastyötä tekevälle ammattilaiselle. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimintaohjeille tai työkaluille ei kuitenkaan ole kokoavaa osuutta sisäisessä intrassa eikä hyvinvointialueen verkkosivuilla.
Hyvinvointialueelle siirtymisen myötä kehittämistyötä Kainuussa vahvistettiin painottumaan yhteiskehittämiseen alueen ammattilaisten ja asukkaiden kanssa. Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin, hyte-palvelukonseptin sisältöjä ja digitaalista palvelutarjotinta yhteiskehitetään useissa yhteistyö- ja yhteiskehittämisen tapaamisissa niin hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja asukkaiden kanssa.
- Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen ydinkehittämisen yhteiskehittämisen työryhmä koostuu Kainuun hyvinvointialueen asiakasohjauksen asiakasohjaajista sekä heidän esihenkilöstään. Työryhmä toimii asiantuntijana, ideoijana ja arvioijana monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen kehittämisessä sekä sisällöissä. Työryhmä kokoontuu säännöllisesti.
- Lisäksi hyvinvointialueen ammattilaisia ja esihenkilöitä tavataan useissa erillisissä tapaamisissa, missä osallistujien asiantuntijuutta kehittämisessä hyödynnetään.
- Kuntatoimijoita tavataan kuntakohtaisesti, jolloin kuntakohtaisten hyte-palveluiden näkyvyyttä vahvistetaan.
- Kainuulaisia asukkaita osallistetaan yhteiskehittämiseen järjestökohtaisissa tapaamisissa, kuntakohtaisissa järjestöilloissa ja Tarmoa-palvelun pilotointityöpajoissa.
Tavoitteena on
- Julkaista alueellisen hyte-palvelukonseptin sisällöt Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuille ammattilaisten ja asukkaiden käyttöön.
- Ottaa käyttöön digitaalinen palvelutarjotin, joka vahvistaa asukkaiden ja ammattilaisten tietoutta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluista.
- Vahvistaa alueella hyte-palvelukuvauksia palvelutietovarantoon sekä lisätä järjestöjen rekisteröintejä Lähellä.fi-palvelussa.
- Ohjata kainuulaisia asukkaita nykyistä paremmin omaehtoisiin hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluihin ja toimintoihin.
- Ottaa käyttöön asiakas- ja palveluohjauksessa on toimintamalli, joka tukee ohjaustyötä monialaisiin kuntien, valtion, järjestöjen ja hyvinvointialueen tuottamiin hyte-palveluihin.
Mittarit:
- Hyte-palvelukonseptin sisältö on julkaistu verkkosivuille
- Digitaalinen palvelutarjotin on käytössä
- Palvelukuvausten määrän muutos palvelutietovarannossa
- Kainuulaisten järjestöjen rekisteröintien määrän muutos Lähellä.fi -palvelussa
- Muutos hyte -palveluihin ohjaamisessa (kysely hva:n ammattilaisille)
- Hyte -palvelukonseptin ja digitaalisen palvelutarjottimen käyttöön koulutettujen sosiaali- ja terveysalan-ammattilaisten määrä.
- Valmistellaan monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamalli ja hyte-palvelukonsepti sisältöineen yhteiskehittäen alueen järjestöjen, kuntien, asukkaiden ja hyvinvointialueen kanssa.
- Valmistellaan monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin käyttöönotto hyvinvointialueen johtoryhmän päätettäväksi
- Osallistutaan kansallisesti kehitettävään digitaalisen palvelutarjottimen kehittämiseen, jotta palvelutarjottimesta tulisi Kainuun alueelle mahdollisimman toimiva työväline monialaiseen asiakas- ja palveluohjaukseen.
- Osallistutaan digitaalisen palvelutarjottimen alueelliseen pilotointiin 2-4/2024.
- Digitaalisen palvelutarjottimen (Tarmoa-palvelun) hankintaa varten laaditaan vaikutusten ennakkoarviointi (EVA).
- Selvitetään Tapahtumien Kainuu-tapahtumakalenterin integraatiomahdollisuus digitaaliselle palvelutarjottimelle lisäpalveluna.
- Valmistellaan hyvinvointialueen johtoryhmään digitaalisen palvelutarjottimen hankinta ja käyttöönottopäätös.
- Julkaistaan alueellinen hyte-palvelukonsepti asukkaiden ja ammattilaisten käytettäväksi Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuille.
- Koulutetaan hyte -palvelukonseptin sisällön ja digitaalisen palvelutarjottimen käyttö ammattilaisille, kuntien hyte-vastaaville ja järjestötoimijoille.
- Viestitään laaja-alaisesti (hyvinvointialue, kunnat, järjestöt) hyvinvointialueen asukkaille palvelutarjottimesta ja sen mahdollisuuksista omaehtoiseen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen.
- Varmistetaan vastuuhenkilöiden/-tahon nimeäminen hyte -palvelukonseptin ja palvelutarjottimen ylläpitämiseen ja kehittämiseen hankekauden jälkeen.
Alueellisen hyte-palvelukonseptin (hyte-verkkosivukokonaisuuden, digitaalisen palvelutarjottimen ja monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin) kohderyhmänä on
- Koko kainuulainen väestö, hankesuunnitelman mukaan erityisesti ikäihmiset, omaishoitajat sekä omaishoitajien läheiset
- Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset
Hyvinvointialueen asukkaiden osallistaminen:
- työpajatyöskentely
- kehittäjäasiakkaat digitaalisen palvelutarjottimen kehittämisessä
Järjestöjen ja kuntien osallistaminen:
- sidosryhmäyhteistyö
- yhteiskehittäminen
- Järjestöillat
Kainuussa on kehitetty aikaisempien vuosien aikana puheeksiottamiseen työvälineitä. Näitä on mahdollista hyödyntää myös monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen puheeksioton työvälineinä.
Kainuussa on ollut käytössä Kaikukortti-toimintamalli kulttuurilähetteenä vuodesta 2017. Kaikukortti sisältyy Kainuun alueelliseen hyte-palvelukonseptiin.
Kainuussa kehitetty poikkihallinnollista liikuntaneuvonnan palveluketjua Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeessa. Toimintamallia voidaan hyödyntää monialaisessa asiakas- ja palveluohjauksessa.
OLKA-toiminta sisältyy Kainuun alueelliseen hyte-palvelukonseptiin.
Yhteiskehittämisen työryhmässä yhdessä Kainuun hyvinvointialueen asiakasohjauksen ammattilaisten kanssa arvioitiin hyte- palvelukonseptin sisältövaihtoehtoja. Päätettiin, että hyvinvointilähetteenä Kainuussa toimii jo olemassa olevat Kaikukortti -toimintamalli sekä Teatteriresepti -toimintamalli, joita laajennetaan/ vahvistetaan alueella. Hyte-palvelukonseptin sisällössä huomioidaan erityisesti ikäihmiset ja omaishoitajat.
Hyte-palvelukonseptia laajennettiin suunnittelemalla liikuntaresepti perusterveydenhuollon vastaanottojen tarpeisiin.
Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin auttaa ammattilaisia käyttämään ja hyödyntämään alueellista hyte-palvelukonseptia. Alueellinen hyte-palvelukonsepti koostuu Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuille koostetusta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuudesta, digitaalisesta palvelutarjottimesta sekä monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallista. Hyte-palvelukonsepti on ammattilaisten ja asukkaisen hyödynnettävissä.
Kainuun hyvinvointialueen verkkosivuilla ei ole aikaisemmin ollut hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kokonaisuutta.
Kansallisesti kehitettävä digitaalinen palvelutarjotin, Tarmoa -palvelu pilotoitiin Kainuussa 2-4/2024. Pilotointiin osallistuu hyvinvointialueen ammattilaisia, palvelutietovarannon käyttäjiä hyvinvointialueelta ja kunnista sekä rajattu asukaskohderyhmä. Pilotoinnin tuloksia hyödynnetään hankinnan arvioinnissa.
Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin ja hyte-palvelukonseptin pilotointi ikäihmisten asiakasohjauksessa 20.1.-14.2.2025.