Opioidikorvaushoidon järjestäminen perustason palveluna
Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sote-keskushankkeen päihdepalvelujen kehittämisprojektissa tavoitteena oli yhtenäistää alueen opioidikorvaushoidon järjestämistä perustason palveluna.
Toimintamallin nimi
Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sote-keskushankkeen päihdepalvelujen kehittämisprojektissa tavoitteena oli yhtenäistää alueen opioidikorvaushoidon järjestämistä perustason palveluna.
Tarkoituksena on siirtää korvaushoidon toteuttamisen painopistettä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon, yhtenäistää toimintakäytäntöjä valtakunnallisen korvaushoitosuosituksen mukaisesti sekä nopeuttaa lääkehoidon aloittamista.
Opiodiriippuvuuden korvaushoidon järjestäminen valittiin yhdeksi pilotointikohteeksi Varsinais-Suomen tulevaisuuden sote-keskushankkeen Päihdepalvelujen kehittämisprojektissa. Korvaushoidon osalta Varsinais-Suomen nykytilakuvaus tehtiin vuonna 2022 Turun yliopistollisen keskussairaalan erillisprojektissa. Nykytilakuvauksen pohjalta tunnistettiin kehittämistarpeena eri terveyskeskusten toimintakäytäntöjen yhtenäistäminen ja erityisesti korvaushoidon arviointiprosessin yhtenäistäminen perustason palveluissa.
Asiakasymmärryksen lisäämiseksi järjestettiin asiakasraati. Liitteenä asiakasraadin tulokset.
Projekti oli mukana käynnistämässä Turun yliopiston tutkimushanketta koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueen opioidikorvaushoidon potilaille. Potilaskysely toteutettiin syksyn 2023 aikana ja sen tulokset julkaistaan myöhemmin.
Korvaushoidon toimintakäytäntöjen ja laadun varmistamiseksi on sovittu ohjaava työryhmä, joka koostuu Varhan mielenterveys- ja päihdepalveluiden perustason ja erikoistason sekä sosiaalihuollon johtavista viranhaltijoista. Työtä juurrutetaan osana Varhan normaalia toimintaa.
Korvaushoidon arviointiin pääsee aikaisempaa helpommin ja nopeammin. Korvaushoidon arviointi toteutetaan pääosin Varhan sote-keskusten mielenterveys- ja päihdeyksiköissä, joihin asiakas voi itse hakeutua ja varata ajan.
Lääkehoito voidaan aloittaa perustasolla kun polikliinisen aloituksen kriteerit täyttyvät. Korvaushoito integroituu muuhun mielenterveys- ja päihdehoitoon.
Perusterveydenhuollossa toteutettavan korvaushoidon toimintakäytännöt ovat yhtenäiset koko Varha-alueella. Korvaushoidon jatkuvuus paranee.
THL:n huumekuolemien ehkäisytyöryhmän suosituksessa opioidikorvaushoidon kattavuuden lisääminen ja hoitoon pääsyn helpottaminen ovat keskeisiä keinoja nuorten huumekuolemien vähentämiseksi. On todennäköistä, että nuorten huumekuolemat ja yliannostukset Varsinais-Suomessa vähenevät, kun opioidikorvaushoitoon pääsee nopeammin, joustavammin ja matalammalla kynnyksellä ja potilaat pysyvät hoidossa aikaisempaa paremmin.