Opioidikorvaushoidon järjestäminen perustason palveluna

Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sote-keskushankkeen päihdepalvelujen kehittämisprojektissa tavoitteena oli yhtenäistää alueen opioidikorvaushoidon järjestämistä perustason palveluna.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Opioidikorvaushoidon järjestäminen perustason palveluna
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Varsinais-Suomen Tulevaisuuden sote-keskushankkeen päihdepalvelujen kehittämisprojektissa tavoitteena oli yhtenäistää alueen opioidikorvaushoidon järjestämistä perustason palveluna.

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Niina Jalo

Luotu

08.09.2023

Viimeksi muokattu

14.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Tarkoituksena on siirtää korvaushoidon toteuttamisen painopistettä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon, yhtenäistää toimintakäytäntöjä valtakunnallisen korvaushoitosuosituksen mukaisesti sekä nopeuttaa lääkehoidon aloittamista. 

Toimintaympäristö **

Opiodiriippuvuuden korvaushoidon järjestäminen valittiin yhdeksi pilotointikohteeksi Varsinais-Suomen tulevaisuuden sote-keskushankkeen Päihdepalvelujen kehittämisprojektissa. Korvaushoidon osalta Varsinais-Suomen nykytilakuvaus tehtiin vuonna 2022 Turun yliopistollisen keskussairaalan erillisprojektissa. Nykytilakuvauksen pohjalta tunnistettiin kehittämistarpeena eri terveyskeskusten toimintakäytäntöjen yhtenäistäminen ja erityisesti korvaushoidon arviointiprosessin yhtenäistäminen perustason palveluissa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakasymmärryksen lisäämiseksi järjestettiin asiakasraati. Liitteenä asiakasraadin tulokset. 

Projekti oli mukana käynnistämässä Turun yliopiston tutkimushanketta koko Varsinais-Suomen hyvinvointialueen opioidikorvaushoidon potilaille. Potilaskysely toteutettiin syksyn 2023 aikana ja sen tulokset julkaistaan myöhemmin. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Korvaushoidon toimintakäytäntöjen ja laadun varmistamiseksi on sovittu ohjaava työryhmä,  joka koostuu Varhan mielenterveys- ja päihdepalveluiden perustason ja erikoistason sekä sosiaalihuollon johtavista viranhaltijoista. Työtä juurrutetaan osana Varhan normaalia toimintaa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Korvaushoidon arviointiin pääsee aikaisempaa helpommin ja nopeammin.  Korvaushoidon arviointi toteutetaan pääosin Varhan sote-keskusten mielenterveys- ja päihdeyksiköissä, joihin asiakas voi itse hakeutua ja varata ajan.

Lääkehoito voidaan aloittaa perustasolla kun polikliinisen aloituksen kriteerit täyttyvät.  Korvaushoito integroituu muuhun mielenterveys- ja päihdehoitoon. 

Perusterveydenhuollossa toteutettavan korvaushoidon toimintakäytännöt ovat yhtenäiset koko Varha-alueella. Korvaushoidon jatkuvuus paranee.

THL:n huumekuolemien ehkäisytyöryhmän suosituksessa opioidikorvaushoidon kattavuuden lisääminen ja hoitoon pääsyn helpottaminen ovat keskeisiä keinoja nuorten huumekuolemien vähentämiseksi.  On todennäköistä, että nuorten huumekuolemat ja yliannostukset Varsinais-Suomessa vähenevät, kun opioidikorvaushoitoon pääsee nopeammin, joustavammin ja matalammalla kynnyksellä ja potilaat pysyvät hoidossa aikaisempaa paremmin. 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on sovellettavissa perusterveydenhuollon mielenterveys- ja päihdepalveluissa. 

Kansikuva
Korvaushoidon tarpeen selvittäminen ja hoidon toteutus prosessikuvana

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Ilmiöt

Kohderyhmä