Päihde- ja pelivapaasti kasvaen Satakunnassa
Hankkeessa kehitetään Satakunnan kuntien, hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden yhdyspinnalla tapahtuvaa päihde- ja pelikasvatusta esiopetuksesta 2. asteelle.
Toimintamallin nimi
Hankkeessa kehitetään Satakunnan kuntien, hyvinvointialueen ja muiden toimijoiden yhdyspinnalla tapahtuvaa päihde- ja pelikasvatusta esiopetuksesta 2. asteelle.
Lainsäädännöllisesti työtä ohjaa ehkäisevän päihdetyön laki (523/2015), jonka toimeenpano kunnissa ja hyvinvointialueella on vielä osin hajanaista. Lisäksi päihteiden käytön ja rahapelaamisen yleistyminen yhä nuorempien keskuudessa tuo painetta kehittää varhaiskasvatuksesta toiselle aseteelle käytettäviä malleja päihde- ja pelihaittojen ehkäisyyn.
Yhteiskunnallisesti lasten ja nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvussa, ja ne linkittyvät usein myös päihteiden käyttöön ja pelaamiseen. Taloudellinen paine kunnissa ja hyvinvointialueella korostaa tarvetta kustannusvaikuttaville, ennaltaehkäiseville toimintamalleille. Tämä hanke pyrkii vastaamaan näihin tekijöihin kehittämällä arkeen juurtuvia ja skaalautuvia ratkaisuja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.
Kohderyhmänä on varhaiskasvatuksen ja oppilaitosten henkilöstö ja opiskeluhuolto sekä nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset. Välillisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret sekä heidän huoltajansa.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty mm. seuraavista lähteistä:
- Kouluterveys- ja päihdetilannekyselyiden tuloksista, jotka osoittavat lisääntyviä mielenterveyden haasteita, nuorten päihdekokeiluja ja rahapelaamista jo varhaisessa vaiheessa.
- Kentän palautteesta, jossa ammattilaiset ovat ilmaisseet tarpeen konkreettisille työvälineille ja koulutukselle ehkäisevään työhön.
- Kartoituksista ja selvityksistä, jotka ovat tuoneet esiin ennaltaehkäisevän työn hajanaisuuden ja tuen tarpeen varhaisessa vaiheessa.
Hankkeen aikana kohderyhmiä osallistetaan työpajoissa, kartoituksissa ja keskusteluissa, jotta toimintamalleista saadaan aidosti käyttökelpoisia ja kohderyhmän tarpeisiin vastaavia.