Perheintensiivitiimi toimintamalli, Satakunnan HVA, (RRP, P4, I1)
Perheintensiivitiimi on moniammatillinen tiimi, joka työskentelee lastensuojelun avohuollon tukena. Tiimi tarjoaa moniammatillista ja intensiivistä tukea perheelle tarpeiden mukaisesti. Työskentely tapahtuu pääasiassa perheen kotona.
Toimintamallin nimi
Perheintensiivitiimi on moniammatillinen tiimi, joka työskentelee lastensuojelun avohuollon tukena. Tiimi tarjoaa moniammatillista ja intensiivistä tukea perheelle tarpeiden mukaisesti. Työskentely tapahtuu pääasiassa perheen kotona.
Perheintensiivitiimin toiminta nivoutuu lastensuojelun avohuollon toiminnan oheen. Lastensuojelulaki määrittää laajasti lastensuojelun toimintaa. Suomen perustuslaki, Euroopan ihmisoikeussopimus sekä YK:n lapsenoikeuksien yleissopimus velvoittavat lasten etujen priorisoinnin viranomaistoiminnassa.
Koronapandemia on vaikuttanut merkittävästi eri asiakasryhmiin, erityisesti lasten ja nuorten kohdalla. Ahdistuneisuuden ja erilaiset mielenterveysongelmat ovat olleet kasvussa, ja tämä on saanut aikaan tarpeen entistä laajemmille ja monipuolisemmille palveluille. Palveluketjujen ja yhteistyön haasteet ammattilaisten välillä sekä palveluihin ohjauksen hankaluudet voivat johtaa siihen, että nuoret ja heidän perheensä jäävät ilman tarvitsemaansa apua. Palvelujen sujuva saavutettavuus on tärkeä tekijä kehitettäessä lasten, nuorten ja perheiden palveluita. Haasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan monialaista yhteistyötä eri sektoreiden välillä, kuten koulun, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä nuorisotyön kesken. Lisäksi palveluiden näkyvyyden ja saavutettavuuden parantamiseen on syytä panostaa, jotta asiakkaat rohkaistuvat hakemaan apua matalalla kynnyksellä. Kehittämällä palveluprosesseja ja lisäämällä resursseja erityisesti aikaiseen vaiheeseen voidaan parantaa lasten ja nuorten hyvinvointia ja elämänlaatua.
Satakunnassa on lastensuojelun avohuollon asiakkuudessa noin 1200 lasta. Vuonna 2023 avohuollon asiakkaiden osuus Satakunnassa oli 4,8 % vastaavan ikäisestä väestöstä (0–17 –vuotiaat). Lukema koko Suomessa oli 3,8 %. Kiireellisesti sijoitettujen 0-17- vuotiaiden määrä on ollut lievässä nousussa viime vuosina niin valtakunnallisesti kuin Satakunnassakin.
Perheintensiivitiimin asiakkaat ohjautuvat tiimin asiakkaaksi konsultoivien sosiaalityöntekijöiden kautta. Tiimi asettaa yhdessä asiakkaan ja sosiaalityöntekijän kanssa selkeät tavoitteet työskentelylle. Asiakkaat ovat pääasiassa lapsiperheitä, joilla on taustallaan lyhytaikainen lastensuojelun asiakkuus. Tällöin motivaatio muutokseen ja intensiiviseen työskentelyyn on parhaimmillaan. Haasteina perheissä voivat olla vanhemmuuden erilaiset haasteet: mm. vanhemmuuden riittämättömyys, koulua käymättömyys, väkivalta, mielenterveyshaasteet ja erilaiset traumat. Haasteiden taustalla saattaa olla usein myös ylisukupolvisuutta.
Lisäksi ongelmina on lasten saamatta jääneet tuet tai palvelupolkuja ollut, mutta oikea kohdennettu tai juurisyy on jäänyt huomiota. Tällöin tukemalla vanhempien taitoja vahvistetaan lasta suojaavia tekijöitä.