Perhekeskusajokortti on maksuton verkkokoulutus. Koulutuksen avulla rakennetaan yhteistä ymmärrystä, mikä on perhekeskus, mitä palveluita se tarjoaa ja millaisia mahdollisuuksia se tuo verkostomaisen ja monialaisen työn tueksi.

Toimintamallin nimi
Perhekeskusajokortti
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Perhekeskusajokortti on maksuton verkkokoulutus. Koulutuksen avulla rakennetaan yhteistä ymmärrystä, mikä on perhekeskus, mitä palveluita se tarjoaa ja millaisia mahdollisuuksia se tuo verkostomaisen ja monialaisen työn tueksi.

Toteutuspaikka
Perhekeskusajokortti-koulutus on kehitetty Varsinais-Suomessa ja on suoritettavissa verkon välityksellä missä vain.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Tekijä

Sami Luoto

Luotu

18.10.2023

Viimeksi muokattu

19.10.2023
Ratkaisun perusidea

Perhekeskusajokortti-koulutuksen avulla rakennetaan yhteistä ymmärrystä, mikä on perhekeskus, mitä palveluita se tarjoaa ja millaisia mahdollisuuksia se tuo verkostomaisen ja monialaisen työn tueksi. Kaikki tämä, jotta asiakas saa kaipaamaansa apua ja tukea oikea-aikaisesti, joustavasti ja vaikuttavasti.

Toimintaympäristö

Yhtenä motiivina verkkokoulutuksen kehittämiseen oli ymmärrys, että ihmisten perustyö on kiireistä, ja ajan järjestäminen erityisesti yhteisille koulutuksille on haastavaa. Tätä haastetta helpottamaan rakennettiin tiivis koulutuspaketti, jonka suorittaminen kestää keskimäärin vain 45 minuuttia ja jonka voi suorittaa haluamanaan hetkenä itsenäisesti. 
Myös koulutusmäärärahat hyvinvointialueilla, kunnilla, järjestöissä ja seurakunnissa ovat rajalliset, joten keskeinen periaate on, että koulutus on maksuton.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ennen koulutuksen käsikirjoitusvaiheen käynnistymistä projektiryhmä haastattelia kohderyhmään kuuluvia ammattilaisia kartoittaen toiveita ajatuksista Perhekeskusajokortin sisällön ja muodon suhteen. Myös käsikirjoitusvaiheessa hyödynnettiin projektiryhmän ulkopuolisia ammattilaisia, jotka kommentoivat esim. koulutuksen sisältöä.
Valmis tuote on suunnattu kaikille sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä järjestöissä ja seurakunnissa lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskenteleville ja lisäksi alan opiskelijoille.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Perhekeskusajokortin käyttöönottoon ja markkinointiin kiinnitettiin erityistä huomiota. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä järjestöissä ja seurakunnissa lasten, nuorten ja lapsiperheiden parissa työskentelevä ja alaa opiskeleva suorittaisi koulutuksen.
Periaatteena on ollut, että ensin sitoutetaan kunkin sektorin ja toimijan johto, ja tämän jälkeen koulutus viedään käytäntöön. Ensimmäiseksi neuvoteltiin, että hallinnollisessa perhekeskuksessa työskentelevät henkilöt suorittavat koulutuksen. Lisäksi käyttöönoton aluksi jokaisella Varsinais-Suomen perhekeskusalueella järjestettiin tilaisuus, johon oli kutsuttu alueellisen perhekeskuksen päällikkö, lapsiperheiden sosiaalipalveluiden ja lastensuojelun edustus sekä alueen kuntien sivistys- ja varhaiskasvatusjohtajat. Nämä  tilaisuudet olivat erittäin merkityksellisiä koulutuksen suorittamisesta sopiessa. Erityisesti kuntien varhaiskasvatus ja esiopetus tarttui innolla tarjottuun koulutukseen (asiaa oli valmisteltu jo keväällä 2022 varhaiskasvatusjohtajien perhekeskusfoorumeissa). Lisäksi koulutusta markkinoitiin esim. sivistysjohtajien foorumissa, HYTE-koordinaattorien tapaamisessa ja nuorisopalvelujen hallinnon verkostossa. 
Järjestöt ja seurakunnat olivat alusta lähtien kiinnostuneita Perhekeskusajokortista. Keskeisessä roolissa tiedon välittämisessä olivat Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry, 113 neuvottelukunta ja Turun arkkihippakunnan tuomiokapituli. Myös koulutuksen järjestäjät sitoutuivat nopeasti ottamaan Perhekeskusajokortin mukaan lapsiin, nuoriin ja  lapsiperheisiin opinnoissaan suuntautuvien opiskelijoiden opintosisällöissä (ammatti-instituutit, Turun ammattikorkeakoulu ja Novia sekä Turun yliopisto).
Markkinointityö jatkuu ja laajenee edelleen, mutta jo tässä vaiheessa voidaan todeta, että käyttöönotossa ollaan onnistuttu poikkeuksellisen kattavasti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kerättyjen palautteiden perusteella koulutus koetaan onnistuneena ja tärkeänä, se lisää osaamista ja ymmärrystä aiheesta ja sillä koetaan olevan vaikutusta jopa tapaan työskennellä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kannattaa asettaa tavoitteet korkealle!

Kansikuva
Perhekeskusajokortti-koulutuksen kansikuva eOppivan kotisivulta

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä