Pietarsaaren seudun Tervetulopaketti uusille seutulaisille

Tervetulopakettimme on laaja ja monipuolinen kokonaisuus, jolla haluamme toivottaa uudet seutulaiset lämpimästi tervetulleiksi. Materiaali on sekä digitaalinen että fyysinen ja löytyy kolmena eri kieliversiona. Olemme panostaneet niin informatiivisuuteen kuin visuaalisuuteen.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Pietarsaaren seudun Tervetulopaketti uusille seutulaisille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tervetulopakettimme on laaja ja monipuolinen kokonaisuus, jolla haluamme toivottaa uudet seutulaiset lämpimästi tervetulleiksi. Materiaali on sekä digitaalinen että fyysinen ja löytyy kolmena eri kieliversiona. Olemme panostaneet niin informatiivisuuteen kuin visuaalisuuteen.

Toteutuspaikka
Pietarsaaren seudun yritykset ja kunnat.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Maakuntien kehittämisrahasto
Muu rahoittaja
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

09.04.2021

Viimeksi muokattu

19.01.2022
Ratkaisun perusidea **

Kuntamarkkinoinnin SM-kilpailu 2021:

Olemme tuottaneet Pietarsaaren seudun Tervetulopaketin kolmella kielellä (suomi, ruotsi, englanti), joka toimii niin fyysisenä markkinointimateriaalipakettina kuin digitaalisesti. Kokonaisuus kattaa 64-sivuisen esitteen, elämyskartan, postikortin, magneetin, tervetulokirjeen sekä kaksi paluumuuttajavideota.

Tavoitteena on, että niin seudulle muuttaneet kuin muuttoa suunnittelevat, saavat monipuolisesti tietoa hienosta seudustamme. Haluamme siis toivottaa uudet seutulaiset lämpimästi tervetulleiksi yhteisöömme sekä houkutella tänne lisää tulijoita.

"Tervetuloa kotiin!

Pietarsaaren seudulta löydät korkean elämänlaadun ja turvallisen ympäristön. Täällä voidaan hyvin, minkä osoittavat kaikki selvitykset. Olemme onnellisia, meillä on töitä ja viihdymme. Nämä elementit ovat seutumme kulmakiviä.

Lähde kanssamme matkaan merelle, metsään tai haistelemaan paikallisesti tuotettujen oluiden tuoksua. Jos lähdet mukaan, saat kokea seudun elinvoimaisen yrittäjähengen, elävän kaksikielisyyden, kansainvälisen ilmapiirin sekä korkeatasoisen ja monipuolisen kulttuuritarjonnan. Täällä voit harrastaa talviuintia, retkeillä seudun monilla vaellusreiteillä, ostaa paikallisia design-tuotteita ja pelata jalkapalloa – sekä paljon muuta.

Mikä ja millainen Pietarsaaren seutu oikein on ja mitä täällä voi tehdä? Mihin Facebook-ryhmiin kannattaa kuulua ja mitä tekemistä on tarjolla uudelle asukkaalle? Täältä se selviää, lisäksi saat tietoa tapahtumista, ravintoloista ja ainutlaatuisesta lounaskulttuurista – tiesitkö muuten, että Reko-piirit ovat täältä lähtöisin?

Meillä on oma identiteetti ja kulttuuri ja tänne on helppo tulla. Yrittäjähenkisyytemme on hyvin tunnettu, myös valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Mutta me emme kaipaa kehuja. Olemme yksinkertaisesti tottuneet tekemään asiat kunnolla, tunteella ja asiantuntemuksella.

Olemme iloisia, että haluat olla yksi meistä!"

Toimintaympäristö **

Pietarsaaren seutu koostuu viidestä kunnasta, Pietarsaari, Pedesöre, Luoto, Kruunupyy ja Uusikaarlepyy, sijaitsee Pohjanmaalla, ja käsittää yhteensä noin 50 000 asukasta, 22 500 työpaikkaa ja 6 800 yritystä. Seutumme sijaitsee Kokkolan ja Vaasan seudun välissä ja on vahvasti kaksikielinen (suomi-ruotsi) hyvinvoiva yrittäjähenkinen seutu.

Seudullamme on Suomen monipuolisin teollisuusrakenne. Vahvoja tuotantoteollisuusalojamme ovat: Elintarvike-, metalli-, paperi-, laite-, kumi&muovi-, vene-, turkis-, hiomapaperiteollisuus sekä konsultointi. Painopisteet ovat kansainvälisissä suhteissa, vientiosaamisessa, korkeassa jalostusasteessa ja korkeassa teknisessä osaamisessa.

Seudun koulutusjärjestäjät korkeakoulutasolla ovat Centrian ja Novian ammattikorkeakoulujen yksiköt ja toisella asteella Optima, YA!, Kredu ja Kvarnen viiden lukion lisäksi.

Meillä on tunnetusti myös hyvinvointinen kansa, joka osaltaan on yhteistyön ja laajan järjestötoiminnan ansiota. Talkoohenki on vahvaa ja sosiaalinen pääoma vakaalla pohjalla, kun seutumme yli 1000 eri yhdistystä luovat hyvinvointia asukkaillemme. Kaunis merenrantaympäristö luo myös viihdyttävän ja erityisen ilmapiirin, jonka ympärille on keskeytynyt niin yrittäjyyttä, asutusta kuin vapaa-ajanviettoa eri muodoissa.

Seutumme väkimäärä on kääntynyt laskuun viimeisimpien tilastojen mukaisesti samalla kun yrityksemme ovat jo pidempään nostaneet osaavan työvoiman tarpeen kasvavaksi haasteeksi. Meidän nuoret lähtevät suuressa määrin opiskelemaan yliopistokaupunkeihin ja suurempiin kaupunkeihin Suomessa, mutta myös Tukholmaan ja Uumajaan Ruotsiin, ja useasti myös työllistyvät myös näihin kaupunkeihin. Olemme osaltamme tehneet pitempiaikaisesti työtä houkutellaksemme tekijöitä takaisin.

Tarkoituksenamme onkin tämän Tervetulopaketin kautta kertoa elämisestä ja monista mahdollisuuksista Pietarsaaren seudulla, ja jotta uudet tulijat ja paluumuuttajat löytäisivät tietoa ja viihtyisivät seudullamme. Tämä paketti nostaa monipuolisesti esille Pietarsaaren seudun pito- ja samalla vetovoimatekijöitä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä Tervetulopaketillemme on seudulle tulleet, tänne muuttaneet opiskelijat ja työntekijät. Toinen kohderyhmä on myös mahdolliset seudulle hakeutuvat opiskelijat ja työntekijät.

Materiaalia on työstetty yhdessä seudulla asuvien ja paluumuuttaajien kanssa useamman vuoden ajan, mutta tiivistetysti tämän hankkeen yhteydessä.

Niin työvoimaa hakevat ja aktiivisesti rekrytoivat yrityksemme kuin kuntamme ovat kysyneet tällaista materiaalipakettia, joka kokoaa tietoa Pietarsaaren seudusta houkuttelevalla tavalla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia on tuottanut tämän Tervetulopaketin yhteistyössä seudun kuntien kanssa. Valmis materiaalimme lanseerattiin yhdessä kuntien ja yritysten edustajien kanssa lehdistötilaisuudessa. Olemme myös käyttäneet laajaa verkostoamme ja kanaviamme materiaalin levittämisessä. Yritykset, jotka rekrytoivat ja ovat rekrytoineet ovat saaneet materiaalipakettimme tarpeen mukaisesti. Myös kuntamme ovat levittäneet pakettiamme heidän eri organisaatioissa.

Paketointi toimii niin lahjanauhalla, kuin myös give aways -paperipussissamme. Parhaimman palautteen olemme saaneet paperikansioihimme paketoiduista Tervetulopaketeista.

Tuotannon budjetti 10 000€ sisältäen myös painokustannukset, mistä suurin osa omarahoitteista, eli kuntarahoitteista, ja osa ELY:n kautta kanavoitua Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitusta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Työnantajamme, niin kunnat kuin yritykset, ovat saaneet positiivisen kuvan Pietarsaaren seudusta ja sen vetovoimatekijöistä. Rekrytoivilta yrityksiltä on tullut paljon positiivista palautetta tästä paketista. Materiaalin ansiosta myös yleinen keskustelu eri foorumeissa on lisääntynyt sekä asukkaidemme tietoisuus ja ylpeys omasta kotipaikasta Pietarsaaren seudulla on kasvanut.

Ensimmäinen painatus loppui parissa viikossa, joka yllätti meidät positiivisesti.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ensinnäkin on tärkeää, että tällaiselle tuotteelle on kysyntää. Meille se tuli niin Pietarsaaren seudun yrityksiltä kuin julkiselta sektorilta. Sisäinen suunnittelu, eli mikä tämän tuotteen tarkoitus on ja missä muodossa se toteutetaan.

Mutta tärkeää oli meille myös, että tunnistimme yhteistyökumppanimme eli mainostoimiston aikaisessa vaiheessa, aiempien vastaavanlaisten materiaalituotoksien toteuttamisessa. Seutumarkkinointimme graafisen profiilin tunteminen, seudun  viestintätapa sekä seutumme kärkikohteet ja valttikortit olivat näin jo ennestään tunnettuja, joka helpotti materiaalin toteutuksessa.

 

Kansikuva
Tervetuloa Pietarsaaren seudulle!

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Ready