Pirkanmaan elintapaohjauksen digitaalinen palvelutarjotin (RRP, P4, I2)
Rakennetaan Pirkanmaan asukkaille ja ammattilaisille elintapaohjauksen alueellinen palvelutarjotin, mikä linkitetään osaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen sivuja. Tarjoaa tutkittuun tietoon perustuvia materiaaleja sekä tietoa Pirkanmaan palveluista.
Toimintamallin nimi
Rakennetaan Pirkanmaan asukkaille ja ammattilaisille elintapaohjauksen alueellinen palvelutarjotin, mikä linkitetään osaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen sivuja. Tarjoaa tutkittuun tietoon perustuvia materiaaleja sekä tietoa Pirkanmaan palveluista.
Rakennetaan Pirkanmaan hyvinvointialueen verkkosivujen minisivustona Hyvinvointia elintavoilla-sivusto, joka on luotettavaa tietoa sekä Pirkanmaan alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluita yhteen kokoava digitaalinen palvelutarjotin. Ensimmäisessä vaiheessa Hyvinvointia elintavoilla -sivusto sisältää hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja ylläpitämiseen liittyen tietoa sekä linkkiohjaukset Pirkanmaan kuntien omille sivustoille, joille on koottuna kuntakohtaisia hyte-palveluita. Kunnat rakensivat omat hyvinvointia elintavoilla -sivustonsa edellisellä RRP-hankekaudella, Pirsote-hankkeessa. Linkitykset tällöin julkaistuille kuntien sivuille mahdollisti Pirkanmaan alueen kuntien palveluiden kokoamisen samalle alustalle kehittämistyön ensimmäisessä vaiheessa. Järjestöjen palveluita nostetaan esiin eri teemojen alle linkeillä ja esimerkiksi uutisnostoilla. Sivusto on ollut julkinen loppuvuodesta 2023 alkaen. Ensimmäisessä vaiheessa on tehty sivustoa tunnetuksi eri forumeissa, pyydetty palautetta ja seurattu sivuston toimivuutta ja löydettävyyttä.
Kehittämistyön toisessa vaiheessa Hyvinvointia elintavoilla -sivusto kehittyy palvelutarjottimeksi. Sivustolle rakennetaan integraatio Suomi.fi-palvelutietovarantoon. Kaikki Hyte-palvelukonseptissa määriteltyjen teemojen mukaiset palveluluokat halutaan mukaan tarjottimelle. Tässä vaiheessa keskeistä on tekninen määrittely- ja rakennustyö järjestelmäntoimittajan kanssa sekä tiedon / palvelusivun esittämisen muotoilu. Kehittämisessä mukana ollut tiimi määriteli kriteereitä tietovarannon tietoaltaalle, hakutoiminnolle, suodattimille ja palveluiden visuaaliselle ilmeelle. Myös sivuston tietosisältöä rikastetaan uusilla, laajennetuilla teemoilla ja kehitetään saadun palautteen myötä myös sivuston saavutettavuutta. Kuntia ja järjestöjä tuetaan ja kannustetaan palvelukuvausten tekemisessä palvelutietovarantoon tai Lähellä.fi-portaaliin. Palvelutietovarantoon tehty integraatio ei tunnista lyhytkestoisia tapahtumia, joten tätä tiedon esittämistä varten sivustolle rakennetaan myöhemmin erillinen tapahtumakalenteri.
Seuraavaksi julkaistaan Hyvinvointia elintavoilla -sivuston päivitetty versio, joka sisältää palveluhaun ja laajentuneen asiasisällön. Viestinnän kanssa yhteistyössä on tuotettu eri muodossa olevaa viestintämateriaalia Hyvinvointia elintavoilla -sivustosta ja alkuvuodesta 2025 toteutetaan laaja ja monikanavainen viestintäkampanja. Kevään aikana ylläpidetään ja kehitetään sivustoa jatkuvasti, mm. Tapahtumakalenterin osalta ja määritellään hankekauden jälkeiset ylläpito- ja viestintävastuut.
Hyte-palvelukonsepti tukee hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen alueellista kehittämistyötä, jota tehdään Suomen kestävän kasvun ohjelman aluehankkeissa vuosina 2022–2025. Monialaisella palvelutarjottimella tarkoitetaan yksilön hyvinvointia ja terveyttä edistävien palvelujen ja toimintojen valikoimaa. Digitaalisella palvelutarjottimella tarkoitetaan digitaaliseen ympäristöön vietyä edellä kuvattua palvelutarjotinta. (STM 2021). Rakennetaan elintapaohjauksen alueellinen digitaalinen palvelutarjotin, mikä linkitetään osaksi Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirhan) sivuja. Palvelutarjotin sisältää ensimmäisessä vaiheessa tutkittuun tietoon perustuvaa tietoa ja ohjausmateriaalia ja linkkejä Pirkanmaan hyvinvointialueen ja 23 kunnan ja alueella toimivien järjestöjen ja yhteisöjen palveluihin. Toisessa vaiheessa palvelutarjottimelle rakennetaan integraatio Suomi.fi-palvelutietovarantoon, jonka kautta hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluita nostetaan hakutoiminnon avulla sivulle.
Palvelutarjotinta on kehitetty yhdessä organisaation eri palvelulinjojen ammattilaisten kanssa, koska palvelutarjotin toimii paitsi asukkaisen omaehtoisena välineenä, myös sote-ammattilaisten työkaluna elintapaohjauksessa. Pirkanmaan alueelta saatavaa tietoa varten teemme yhteistyötä Pirkanmaan kuntien sekä järjestöjen kanssa. Palvelutarjottimen ensivaiheen suunniteluun hyödynnettiin myös työpajatyöskentelyä, johon osallistui edustajia niin kuntien hyvinvointikoordinaattoreiden verkostosta, järjestöyhteistyökumppaneista kuin hyvinvointialueen palvelulinjoilta. Palvelutarjottimen käyttäjätestaukseen osallistui Pirkanmaan hyvinvointialueen vaikuttamistoimielimistä vanhus- ja vammaisneuvostot.
Palveluvarannon integraatiota ja sivustolle tulevaa palveluhaku-toimintoa varten tehdään tiivistä yhteistyötä kuntien hyvinvointikoordinaattoreiden sekä Pirkanmaan järjestöjen kanssa. Sivustolla on useampi palautteenantokanava ja asiakasnäkökulmaa pyritään kerätään kohdennetummin kehittämisen edistyessä.
Hyvinvointia elintavoilla -viestintäkampanja käynnistyy 1/2025 ja eri sivuston eri teemasisältöjä nostetaan esiin Pirhan some-viestinnässä pitkin kevättä. Julisteet ja info-tauluissa olevat mainokset sote-asemilla, Lähitoreilla, kirjastoissa yms. ja Hyvinvointia elintavoilla -sivuston käyntikortti on jaossa ammattilaisten työpöydillä, ITE-pisteillä ja odotustiloissa. Sivustoa esitellään Pirkanmaan hyvinvointialueen eri forumeissa: HYTE-aamukahveilla, Soten kehittämisinfossa, Digi-aamukahveilla, Hoitotyön areenalla, yhdyshenkilöverkoston ja hyvinvointikoordinaattoreiden ja muiden verkostojen palavereissa. HYTE-tiimissä työskentelevät markkinoivat sivustoa osallistuessaan eri tilaisuuksiin Pirkanmaalla. Hankekauden ajan elintapaohjauksen suunnittelija jalkauttaa palvelutarjotinta osana elintapaohjauksen käytäntöjen yhtenäistämistä ja työkalujen esittelyä.
Jatkossa Hyvinvointia elintavoilla- sivusto vaatii ylläpitoresurssia, jossa vaaditaan verkkoviestinnän taitoja, teknistä osaamista ja erityisesti PTV-osaamista. Asiasisällön tarkastamiseen ja päivittämiseen on tarkoitus koota työryhmiä, joiden kokoonpanot määritellään hankkeen loppuun mennessä.
Luotettavaa ja ajankohtaista tietoa ja Pirkanmaan alueen hyvinvointia ja terveyttä ylläpitävät ja edistävät palvelut löytyvät nyt aiempaa helpommin yhdestä paikasta. Palveluhaku ei ole vielä sivustolla toiminnassa, mutta parhaimmillaan sen avulla löytyy yhä suurempi määrä palveluita, joiden avulla Pirkanmaan asukkaat voivat ylläpitää ja edistää hyvinvointiaan ja terveyttään.
Osa Pirkanmaan alueen kunnista jatkaa edelleen oman hyvinvointia elintavoilla -sivuston ylläpitoa, mutta laittaa sieltä ohjauksen myös Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelutarjottimelle. Osa varsinkin pienemmistä kunnista luopuu oman sivuston ylläpidosta ja ohjaa suoraan alueelliselle tarjottimelle.