Tavoitteena on laatia ja ottaa käyttöön 1.4.2022 lähtien RAI-mittareihin pohjautuvat palvelujen myöntämisen perusteet.

Toimintamallin nimi
RAI-mittarit palvelujen myöntämisen perusteissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tavoitteena on laatia ja ottaa käyttöön 1.4.2022 lähtien RAI-mittareihin pohjautuvat palvelujen myöntämisen perusteet.

Toteutuspaikka
Kotihoito ja asumispalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Anu Kotanen

Luotu

15.12.2023

Viimeksi muokattu

15.12.2023
Ratkaisun perusidea

Tavoitteena oli laatia ja ottaa käyttöön 1.4.2022 lähtien RAI-mittareihin pohjautuvat palvelujen myöntämisen perusteet kotihoidon sekä asumispalveluiden asiakkailla.  Taustalla on laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012). Lain mukaan kunnilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä. RAI-järjestelmää käyttämällä asiakkaiden palvelutarpeet selvitetään yhdenmukaisesti ja monipuolisesti. RAI-järjestelmän tuottaman tiedon avulla palvelut pystytään suunnittelemaan yksilöllisesti ja kohdentamaan tarpeenmukaisesti heille, jotka niitä tarvitsevat.  

Toimintaympäristö

Taustalla on laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012). Lain mukaan kunnilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä. RAI-järjestelmää käyttämällä asiakkaiden palvelutarpeet selvitetään yhdenmukaisesti ja monipuolisesti. RAI-järjestelmän tuottaman tiedon avulla palvelut pystytään suunnittelemaan yksilöllisesti ja kohdentamaan tarpeenmukaisesti heille, jotka niitä tarvitsevat.  

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä henkilöt, joiden palvelujen tarvetta tulee arvioida ja järjestää mahdollisia palveluita; kotihoidon tai asumispalvelujen tarve.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

RAI-mittareihin pohjautuvat myöntämisen perusteet hyväksyttiin hallituksessa. Vaatii yhteistyötä johdon sekä RAI-avainhenkilöiden  kanssa (mittariarvojenmäärittäminen). Johdon sitouttaminen eri tasoilla ( infot, koulutus).

Myöntämisen perusteita ja RAI-mittareita valittaessa kartoitettiin muiden sairaanhoitopiirien RAI-mittareiden käyttöä myöntämisen perusteissa sekä seurattiin valtakunnallisesti tärkeiksi mittareiksi nostettuja mittareita mm. eri RAI-tietokannat ja muu RHL materiaali- ja julkaisut. Valtakunnallisesti palvelujen myöntämisen mittareita tai niihin liittyviä raja-arvoja ei ole määritelty.  

Kotihoidon palvelujen myöntämisen perusteiden mittareiksi valikoitui kognitiota (CPS6), päivittäisiä toimintoja (ADLH 6, välinetoimintoja IADL21 ja palvelujen tarvetta ( Maple 5) mittaavat mittarit. Nämä kotihoidon mittarit toimivat myös päätöksen pohjana asiakkaan siirtyessä kotihoidosta asumispalveluiden piiriin. Tehostetun palveluasumisen ja palveluasumisen asiakkuuksia tarkasteltiin LTC arvioinnin kustannuspaino RUGCMI arvon pohjalta. Alla kuvatussa prosessissa on nähtävillä, miten RAI- mittarit on kirjattu palvelujen myöntämisen perusteisiin. RAI- mittarit ohjaavat asiakasta siirtyessä kuntouttavalle arviointijaksolle ja jakson päättyessä arvioidaan, täyttyykö säännöllisen kotihoidon perusteet RAI- mittareiden osalta. Kun asiakas ei pärjää enää kotihoidossa, SAS-arvioinnin yhteydessä arvioidaan, täyttyykö asiakkaan RAI-mittarit tehostetun- tai palveluasumisenyksikön myöntämiseen.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Palvelujen myöntämisen mittareista tai raja-arvoista ei ollut valmista mallia. Päädyttiin siihen, että mittareita ja raja-arvoja tarkastellaan vuosien 2022 ja 2023 aikana ja tehdään tarvittaessa muutoksia. Keskeisessä asemassa RAI-arvojen tarkastelussa ovat päätöksentekijät. Mm. Vuoden 2022 syyskuussa päätettiin, että sairaalasta kotiutuvan asiakkaan palvelupäätöksen tueksi ei tarvitse enää täyttää päivittäisen välinetoimintojen mittaria (IADL21).  Mittari ei anna oikeanlaista tietoa asiakkaan välinetoiminnoista (mm. lääkityksen hoito, kotitaloustyöt, aterioiden valmistaminen) koska sairaalassa toimintoja ei pysty toteuttamaan, vaikka asiakas siihen pystyisi. Uuden iRAIHC- välineen myötä myös nämä toimintakyvyn osa-alueet voidaan huomioida IADL21 mittarin korvautuessa IADLP -mittarilla, jossa arvioidaan ko. toimintoja asiakkaan suoriutumiskyvyn mukaan, ei sen mukaan onko ko. toiminto jo tapahtunut. Vuoden 2024 palvelujen myöntämisen perusteet uusin iRAIHC -mittarein ja raja-arvoin on menossa Etelä-karjalan hyvinvointialueen hallituksen hyväksyttäväksi joulukuussa 2023 ja tulevat mahdollisesti voimaan vuoden 2024 alusta lähtien. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa kaikkien hyvinvointialueiden käyttöön. Toivotaan valtakunnallisia RAI -mittareihin perustuvia palvelujen myöntämisen perusteita palvelujen tasalaatuisuuden takaamiseksi. 

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä