Sähköinen ajanvaraus ekaluokkalaisten terveystarkastukseen

Ekaluokkalaisten terveystarkastuksiin on käytössä sähköinen ajanvaraus Seinäjoen kouluterveydenhuollossa. Sähköisen ajanvarauksen kautta vanhemmat voivat varata, siirtää tai peruuttaa lapsen terveystarkastusajan. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Sähköinen ajanvaraus ekaluokkalaisten terveystarkastukseen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ekaluokkalaisten terveystarkastuksiin on käytössä sähköinen ajanvaraus Seinäjoen kouluterveydenhuollossa. Sähköisen ajanvarauksen kautta vanhemmat voivat varata, siirtää tai peruuttaa lapsen terveystarkastusajan. 

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Seinäjoen kouluterveydenhuolto
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus

Tekijä

Maija Julmala

Luotu

27.12.2023

Viimeksi muokattu

11.01.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Sähköinen ajanvaraus ekaluokkalaisten terveystarkastuksiin on asiakaslähtöinen palvelu, joka vapauttaa ammattilaisten resursseja ajanvaraustyöstä muihin työtehtäviin. 

Toimintaympäristö **

Seinäjoen alueella koulun aloittavia lapsia on keskimäärin yli 700. Heille kaikille tehdään lakisääteiset laajat hoitajan ja lääkärin terveystarkastukset. Terveydenhoitajan ja lääkärin käynnit ovat Seinäjoella pääosin eri päivinä/ ajalla, lääkäriresursseista johtuen. Terveydenhoitajan tarkastukseen on avattu sähköinen ajanvaraus. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä ovat ekaluokan aloittavat lapset ja heidän huoltajat. Terveydenhoitajat osallistuvat ekaluokkalaisten kouluun tutustumispäivään, jolloin he kertovat sähköisestä ajanvarauksesta sekä jakavat käyntiin liittyvät kyselylomakkeet. Huoltajat varaavat aikoja huomattavan määrän kouluun tutustumispäivänä, jonka vuoksi on tärkeää varmistaa, että ajanvarauksessa on riittävästi aikoja saatavilla. 

Ammattilaiset ovat olleet palveluun tyytyväisiä. Heidän kokemuksen mukaan ajanvarauksellista aikaa säästyy merkittävä määrä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ekaluokkalaisten terveystarkastuksen sähköinen ajanvaraus on käytössä tällä hetkellä vain Seinäjoen alueella. Tavoitteena on laajentaa palvelu koko hyvinvointialueelle. Palvelun laajentaminen vaatii toimintatapojen yhtenäistämistä. Esihenkilöiden ja ammattilaisten sitoutuminen muutokseen on edellytys onnistumiselle. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Sähköinen ajanvaraus ekaluokkalaisten terveystarkastukseen on ollut pidetty palvelu sekä asukkaiden että ammattilaisten parissa. Sähköinen ajanvaraus vapautti laskennallisesti n. 7htp ammattilaisten työtä ajanvarauksesta muihin työtehtäviin. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Sähköisen ajanvarauksen kehittäminen koko hyvinvointialueelle vaatii aktiivista keskustelua ja kehittämistyötä palvelualueittain. Yksi yhteinen potilastietojärjestelmä mahdollistaa järjestelmän tasolta yhtenäisen toimintatavan. Sähköisen ajanvarauksen kehittäminen vaatii moniammattillista ja saumatonta yhteistyötä ammattilaisten, esihenkilöiden, tietohallinnon ja hankkeen välillä.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis