Selkäleikatun potilaan digihoitopolku, Kymenlaakson HVA (RRP, P4, I1)
Selän digihoitopolku on KymenHVA asiointi -sovelluksen avulla kuntoutuksessa käyttöönotettava polku selkäleikatuille asiakkaille. Syksyllä 2024 käynnistyvän pilotoinnin jälkeen on ajatuksena laajentaa polkua myös muille selkäasiakkaille.
Toimintamallin nimi
Selän digihoitopolku on KymenHVA asiointi -sovelluksen avulla kuntoutuksessa käyttöönotettava polku selkäleikatuille asiakkaille. Syksyllä 2024 käynnistyvän pilotoinnin jälkeen on ajatuksena laajentaa polkua myös muille selkäasiakkaille.
Selän digihoitopolku käynnistyy pilottina selkäleikatuille asiakkaille 4.9.2024 alkaen. Digiterapeutti soittaa asiakkaille selkäleikkauksen jälkeen ja tarjoaa samalla digihoitopolun mahdollisuutta. Polku toimii KymenHVA asiointi -sovelluksessa. Asiakkaan suostumuksella hänelle avataan hoitopolku, jossa on tietopaketti leikkauksen jälkeisestä kuntoutumisesta sekä eri ohjeita. Sovelluksen kautta on myös mahdollista viestiä ammattilaisten kanssa.
Terapeutti voi lisätä asiakkaalle uusia harjoitteita tai muuta tietoa tai tehtäviä sovellukseen. Polku on auki 12kk leikkauksen jälkeen. Ammattilainen voi sulkea polun aiemmin asiakkaan toiveesta.
Kymenlaakson hyvinvointialue sijaitsee Kaakkois-Suomessa kuuden kunnan alueella, jossa on useita eri keskuksia sekä haja-asutusalueita. Kymenlaakson hyvinvointialueella kehitetään uusia digitaalisia palveluita palveluvalikon laajentamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi kaikille alueen asukkaille. Etäpalveluita voidaan hyödyntää moniin asiakkaiden tarpeisiin muun muassa omahoidon ja kuntoutumisen tukena.
Kymenlaakson hyvinvointialueen kuntoutuspalveluissa lähdettiin kehittämään selkäleikkauksen jälkeistä kuntoutumista tukevaa digihoitopolkua keväällä 2024. Kehittäminen toteutui RRP-hankkeen tuella. Digihoitopolun tekninen toteutus on rahoitettu ICT-muutoshankkeesta.
Selkäleikkauksen jälkeiseen kuntoutumiseen tulee panostaa asiakkaan kuntoutumisen kannalta, mutta myös taloudelliselta näkökannalta, että asiakkaan toimintakyky palautuu parhaaksi mahdolliseksi leikkauksen jälkeen. Leikkauksesta toipuminen on pitkä prosessi ja voi kestää jopa vuoden.
Kymenlaakson hyvinvointialueella toimii asukkaista kerätty kehittäjäjoukko, joiden mielipiteitä hyödynnetään esimerkiksi palveluiden kehittämisessä. Kysyimme tältä joukolta esimerkkien avulla, missä muodossa he haluaisivat saada tietoa digitaalisella hoitopolulla. Videot ja kuvalliset ohjeet sekä tiiviit opas-malliset tietopaketit saivat eniten kannatusta.
Digihoitopolusta tiedotetaan Kymenlaakson hyvinvointialueen verkkosivuilla, Intrassa, somessa sekä eri toimipisteiden inforuuduilla. Pilotin kautta toivotaan kokemusta digipolun toiminnasta, että toimintoja voidaan edelleen kehittää.
Polun kehittämiseen kului aikaa noin 4kk, jolloin työpajoja pidettiin säännöllisesti suunnitellun mukaisesti. Kehittäminen toteutettiin hankkeen tuella sekä rahallisesti että aikaresurssin suhteen. Hyvän lopputuloksen saavuttamiseen tarvitaan sitoutuneet ammattilaiset, jotka ovat mukana koko prosessin ajan.