Joutsassa on vuonna 2024 otettu käyttöön senioreille suunnattu digiavun palvelusetelit, joilla seniori voi ostaa digineuvontaa paikallisilta palvelutuottajilta. 

 

Toimintamallin nimi
Senioreiden digiapu
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Joutsassa on vuonna 2024 otettu käyttöön senioreille suunnattu digiavun palvelusetelit, joilla seniori voi ostaa digineuvontaa paikallisilta palvelutuottajilta. 

 

Toteutuspaikka
Joutsan kunta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Joutsa
Toimintamallin rahoittaja
Kunta

Tekijä

Johanna Pajunen

Luotu

10.03.2025

Viimeksi muokattu

10.03.2025
Ratkaisun perusidea

70 vuotta täyttäneet kuntalaiset voivat hakea kunnalta palveluseteleitä, joilla hankkia digineuvontaa ja opastusta paikallisilta palveluntuottajilta. Vuonna 2025 jokaiselle ehdot täyttävälle hakijalle myönnetään kolme palveluseteliä á 50€. Ratkaisu tukee ja täydentää muita digiapupalveluita, joita ovat kirjastossa vapaaehtoisten voimin toteutettava digitutor-toiminta ja kunnan asiointipisteellä annettava neuvonta eri viranomaisten sähköisiin palveluihin liittyen. 

Toimintaympäristö

Palvelujen siirtyminen kiihtyvään tahtiin erilaisille digitaalisille alustoille haastaa erityisesti iäkkäämpää väestöä, joka ei ole tottunut digitaalisten palvelujen käyttämiseen eikä hallitse laitteiden turvallista käyttöä. Jotta digitaaliset palvelut voisivat olla käytössä, tulee käyttäjällä olla ajantasainen väline (älypuhelin, tabletti, tietokone), taidot käyttää välinettä ja palvelua, sekä useimmissa tapauksissa vahvan tunnistautumisen elementit. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on 70 vuotta täyttäneet kuntalaiset ja palvelun suunnittelussa on hyödynnetty mm. vanhus- ja vammaisneuvostoa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on nyt 1,3 miljoonaa yli 65 v ihmistä ja 600.000 ihmistä, joilla ei ole digivälineitä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Hakemusten käsittely ja palvelusta tiedottaminen vaativat työaikaa, varsinainen palvelu toteutetaan palveluntuottajien toimesta sekä heidän omissa toimipisteissään että asiakkaan kotona. Palveluntuottamisen rahoituksena käytetään kunnalle testamentattuja rahastovaroja.  

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ikääntyneet kuntalaiset ovat saaneet yksilöllistä apua ja ohjausta alan ammattilaisilta digitaalisten välineiden käytössä, jolloin rohkeus käyttää digitaalisia palveluja on asiakkaiden kokemuksen mukaan lisääntynyt. Palvelu lisää saavutettavuutta ja toimii lisänä jo olemassa oleville palveluille.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kunnan ja palveluntuottajien välinen tiivis yhteistyö sekä palvelun suunnitteluvaiheessa että sen toteuttamisessa on onnistumisen kannalta välttämätöntä. Palveluntarjoamisesta tulee tiedottaa aktiivisesti eri kanavissa ja palveluun hakeutumisen tulee olla mahdollisimman saavutettavaa ja helppoa.