Sininauhaliiton Esteetön työ EMPPA on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat esteettömyyttä ja saavutettavuutta riippuvuuksiin, mielen hyvinvointiin tai mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä.EMPPA- lyhenne tulee sanoista Esteetön, Mielenterveys, Päihde ja Palvelu.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Sininauhaliiton Esteetön työ EMPPA
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Sininauhaliiton Esteetön työ EMPPA on tarkoitettu kaikille, jotka tarvitsevat esteettömyyttä ja saavutettavuutta riippuvuuksiin, mielen hyvinvointiin tai mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä.EMPPA- lyhenne tulee sanoista Esteetön, Mielenterveys, Päihde ja Palvelu.

Toteutuspaikka
Sininauhaliitto
Paikkakunta tai maakunta
Valtakunnallinen
Toimintamallin rahoittaja
Muu rahoittaja
Toimintamallin kokonaisuus
Tietoa muualla

Tekijä

Liisa Jokela

Luotu

07.04.2021

Viimeksi muokattu

08.04.2021
Ratkaisun perusidea **

Esteettömyys on saavutettavuuden ehto. Kaikilla on oikeus saada tarvitsemaansa tietoa, tukea ja apua. Apu ei saa riippua siitä, miten liikkuu, näkee, kuulee tai ymmärtää asioita.

Toimintaympäristö **

EMPPA-työn palvelut asiakkaille

EMPPA-työn palvelut asiakkaille ovat keskusteluapua puhelimessa, chatissa tai kasvokkain netissä. Keskusteluavussa voi puhua esimerkiksi ahdistuneisuudesta ja peloista, surusta ja surutyöstä, yksinäisyydestä sekä masennuksesta. Lisäksi erilaisista riippuvuuksista, jotka liittyvät syömiseen, juomiseen, tupakoimiseen jne. Palvelu on erityisesti suunnattu eri tavoin vammaisille tai pitkäaikaissairaille henkilöille ja heidän läheisilleen, mutta kaikki muutkin ovat tervetulleita. Palvelusta vastaavat koulutetut ammattilaiset.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Sininuhaliiton Emppa-työllä on pitkä kokemus vammaisten ihmisten päihde- ja mielenterveystyöstä. Tietoa on kerätty  Vammaisten päihdepalveluidenkehittämisprojektissa vv. 2001–2004. sen jatkeena toimi vapa-hanke, jossa oli mukana useita vammaisjärjestöjä sekä Sininauhaliitto ja A-klinikkasäätiö.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

EMPPA-työn palvelut asiakkaille ovat keskusteluapua puhelimessa, chatissa tai kasvokkain netissä. Keskusteluavussa voi puhua esimerkiksi ahdistuneisuudesta ja peloista, surusta ja surutyöstä, yksinäisyydestä sekä masennuksesta. Lisäksi erilaisista riippuvuuksista, jotka liittyvät syömiseen, juomiseen, tupakoimiseen jne. Palvelu on erityisesti suunnattu eri tavoin vammaisille tai pitkäaikaissairaille henkilöille ja heidän läheisilleen, mutta kaikki muutkin ovat tervetulleita. Palvelusta vastaavat koulutetut ammattilaiset. #EmppaChat netissä

Henkilö voi jättää  jättää tekstiviestin numeroon 044 722 94 29.  Hän saa henkilökohtaista ja maksutonta keskusteluapua joko sähköpostilla emppa@sininauha.fi tai puhelinnumerosta.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

EMPPA kokoaa vertaiskokemuksia sivuilleen. Kokemusasiantuntijat kertovat itse muutoksestaan.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

EMPALTA  voi tilata luennon vammasiuuden kohtaamisesta. Vammaispalvelun työntekijät ja vammaisjärjestöt voivat tilata EMPPA-työn esittelyn.

Kansikuva
Kuvassa teksti Emppa

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Aihealueet

Saavutettavuus Vammaisuus Päihteet ja riippuvuudet Mielenterveys

Ilmiöt

Osallistuva yksilö Terveyserojen kasvaminen Toimeentulon epävarmuus

Kohderyhmä

Ammattilaiset Kehitysvammaiset, vammaiset