Sosiaalihuollon kirjaaminen Kanta-Hämeen hyvinvointialue (RRP, P4, I3)
Toimintamallin tarkoituksena on yhtenäistää sosiaalihuollon kirjaamista. Tätä edistetään koulutuksilla, info-tilaisuuksilla ja yhteisellä kehittämisellä.
Toimintamallin nimi
Toimintamallin tarkoituksena on yhtenäistää sosiaalihuollon kirjaamista. Tätä edistetään koulutuksilla, info-tilaisuuksilla ja yhteisellä kehittämisellä.
Lisätä työntekijöiden kirjaamisosaamista ja rakenteisen kirjaamisen tärkeyttä kouluttamalla Kansa-koulun kirjaamiskoulutuksen pohjalta.
Toimintamallia sovelletaan koko Kanta-Hämeen hyvinvointialueen sosiaalihuollossa, kattaen muun muassa aikuissosiaalityön, lastensuojelun, vammaispalvelut, ikääntyneiden palvelut sekä perhe- ja mielenterveyspalvelut. Malli palvelee sosiaalihuollon ammattilaisia, jotka kirjaavat asiakastietoja alueen käytössä oleviin asiakastietojärjestelmiin.
Kohderyhmänä ovat sosiaalihuollon ammattilaiset Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Asiakkaiden suoraa osallistamista kehittämiseen ei ole toteutettu, mutta asiakasnäkökulma on huomioitu välillisesti. Kirjaukset tehdään asiakas keskiössä, eli suoraan asiakkaille.
Toimintamallin onnistunut käyttöönotto edellyttää:
- Riittäviä henkilöstöresursseja kirjaamisen kehittämistyöhön
- Laadukkaita ja käytännönläheisiä koulutuksia sekä perehdytysmateriaalia
- Johdon sitoutumista ja esihenkilöiden tukea
- Asiakastietojärjestelmien teknistä toimivuutta ja kehittämistarpeiden huomioimista
- Yhtenäisiä ohjeistuksia ja pysyviä rakenteita kirjaamisen tueksi
- Koulutuksia on järjestetty sekä kaikille avoimina, että kymmenelle eri palvelualueelle. Sosiaalihuollon kirjaamisen Moodle-koulutuksen on suorittanut n. 1000 hlöä. Kirjaamisen asiantuntijoille Kansa-Koulun kirjaamiskoulutuksen käyneet) on pidetty yhteensä 8 h koulutusta. Koulutusten avulla on lisätty työntekijöiden kirjaamisosaamista mm. hyvän virkakielen, eettisen kirjaamisen sekä rakenteisen kirjaamisen osalta.
- Kirjaamiskoulutukset ovat tuoneet esiin puutokset kirjaamisessa, kuten asiakkuuksien päättäminen. Koulutusten jälkeen näihin puutteisiin on tartuttu.
-
Laadullisen palautteen perusteella tekoälyn ja sanelun hyödyntämiseen kirjaamisessa tarvitaan edelleen koulutusta. Myös yhteiset käytännöt ja linjaukset nousivat vastauksista.
Kansikuva
