Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku - Meijän kyvyt käyttöön -hanke
Toimintamalliin on koottu yhteen palvelukuvaukset kuntouttavasta työtoiminnasta, kehitysvammaisten työtoiminnasta ja työhönvalmennuksesta sekä sosiaalihuoltolain mukaisesta työllistymistä tukevasta toiminnasta ja työtoiminnasta. Linkit kohdan "Kuvaa ja jaa" yhteydessä.
Pitkäaikaistyöttömät ja osatyökykyiset ovat monesti hankalimmassa asemassa työllistymisen suhteen. He saattavat tippua työllistymiseen tähtäävistä palveluista tai jumiutua työllistymiseen tähtäävälle palvelupolulle, eikä heille välttämättä löydy oikeita tai parhaita väyliä työllistymiseen. Tähän toimintamalliin on koostettu sosiaalihuollon työllistymistä tukevat palvelukuvaukset kuntouttavasta työtoiminnasta, kehitysvammaisten työtoiminnasta ja työhönvalmennuksesta sekä sosiaalihuoltolain mukaisesta työllistymistä tukevasta toiminnasta ja työtoiminnasta.
Toimintamalleilla pyritään helpottamaan, selkeyttämään ja yhtenäistämään ammattilaisten työskentelyä. Palvelukuvauksia voi myös käyttää välineenä esimerkiksi uusien työntekijöiden perehdyttämisessä eri organisaatioissa. Työkyvyn tuen tiimin verkoston ammattilaisilla on toimintamalliin kerättyjen palvelukuvausten pohjalta mahdollisuus saada parempi ja kokonaisvaltaisempi kuva työllistymistä tukevista sosiaalipalveluista ja tätä kautta rakentaa asiakkaalle toimivampia palvelukokonaisuuksia. Palvelukuvauksia voidaan käyttää myös välineenä palveluiden ja palvelukokonaisuuksien havainnollistamiseksi asiakkaalle.
Palvelukuvaukset tuotetaan osana kansalliseen Työkykyohjelmaan osallistuvan Meijän kyvyt käyttöön -hankkeen kokonaisuutta. Hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö ja sen ohjauksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos.
Hankkeen tavoitteena on mallintaa työkyvyn tuen tiimiä ja tätä kautta helpottaa asiakkaiden palveluiden yhdistämistä ja eri organisaatioiden yhteistyötä osatyökyisten työllistymisen edistämisessä. Tämän lisäksi tavoitteena on selkeyttää tuetun työllistymisen menetelmiä ja ottaa käyttöön laatukriteereihin perustuvaa tuetun työllistymisen työhönvalmennusta. Asiakasosallisuus on vahvasti mukana hankkeen kehittämistyössä, minkä lisäksi hankkeessa kehitetään asiakasvastaavamallia, joka helpottaa asiakkaan liikkumista palvelukokonaisuudessa ja tukee asiakasta palveluiden yhdistämisessä.
Työkykyohjelma on osa Marinin hallituksen työllisyystoimenpiteitä ja yhdistyy vahvasti muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön Tulevaisuuden Sote-keskus -ohjelmaan sekä työ- ja elinkeinoministeriön toimenpiteisiin muun muassa työllisyyden kuntakokeilujen kautta.
Kehittäjäjoukko muodostuu hankkeen pilottikuntien sosiaali- ja työllisyyspalveluiden ammattilaisista (Hankasalmi, Keuruu, Laukaa ja Viitasaari) ja työkyvyn tuen tiimiin kiinnittyvistä verkostoammattilaisista. Ammattilaisille viestitään aktiivisesti sekä osallistetaan ja kuullaan heitä kehittämisen eri vaiheissa. Pilottikuntien ammattilaisten säännöllinen ja suunnitelmallinen osallistaminen kehitystyön eri vaiheissa nähdään avaimena sitouttamaan kunnat palvelukuvauksen sisältöihin.
Palvelukuvaukset ja palvelupolut yhdessä muiden hankkeen kehittämistyön toimenpiteiden kanssa helpottavat työkyvyn tuen parissa toimivien ammattilaisten työtä. Kokonaisuudessa tavoitellaan laadukkaampia ja vaikuttavampia palvelukokonaisuuksia osatyökykyisten työllistämiseen avoimille työmarkkinoille tukitoimien avulla. Tätä on lähdetty tavoittelemaan luomalla selkeitä ja yhtenäisiä rakenteita Keski-Suomeen, niin että rakenteet mahdollistavat kuntien erityispiirteet työllistämistä tukevien ammattilaisten toiminnassa ja asiakkaan näkökulma, tuen tarve ja toiveet otetaan entistä paremmin huomioon.
Muutosta voidaan mitata yksittäisesti toimintamalliin sisältyvien palvelukuvausten kohdalta tai isompana kokonaisuutena. Palvelukuvauskohtainen muutoksen mittaaminen on avattu tarkemmin palvelukuvauksiin. Kokonaisuuden osalta mittaaminen olisi järkevää suorittaa esimerkiksi seuraavien kysymysten pohjalta:
- Helpottaako palvelukuvaukset työkyvyn tuen ammattilaisten palvelutuntemusta?
- Onko palvelukokonaisuuksien suunnittelu helpompaa?
- Onko palvelukuvaukset auttaneet asiakaita ymmärtämään palveluitaan paremmin?
- Onko palvelukuvaukset edistäneet asiakkaiden siirtymistä avoimille työmarkkinoille.
Lopulta on kuitenkin muistettava toimintamallien asettuvan osaksi suurempaa kokonaisuutta, jossa eri toimenpiteet tähtäävät samoihin asioihin ja parhaan tuloksen saavuttamiseen vaaditaan kokonaisuuden eri osien onnistumista.
Jokaista toimintamalliin kuuluvaa palvelukuvausta lähdetään työstämään omana toimintamallinaan. Lähestymistavat jokaisen kohdalla ovat hyvin samanlaiset ja niitä kuvataan tarkemmin jokaisessa toimintamallissa. Toimintamalleista on tehty erillinen kuvaus Innokylään omien toimenpidekokonaisuuksien alle tarkempaa tutustumista varten. Linkit toimintamalleihin löytyvät alempaa kehittämisen polulta, alaotsikon "Kuvaa ja jaa" alta.
Ratkaisevassa asemassa muutoksen saavuttamiseen on niiden käyttöönotto ja käytettävyys, erityisesti työkyvyn tuen tiimeissä, jonka kehittäminen on osa kokonaisuutta, johon myös "Sosiaalihuollon työllistymistä tukevat palvelut" kuuluu.
Kehittämistyön kohderyhmänä on työkyvyn tuenpiirissä toimivat ammattilaiset, joiden kautta työn tulokset välittyvät osatyökykyisiin ja pitkäaikaistyöttömiin. Asiakasymmärrystä on lisätty jokaisen toimintamalliin sisältyvän palvelukuvauksen kohdalla haastatteluin ja kommenttipyynnöin. Asiakasymmärrys on lisääntynyt myös yhteisessä Työkyvyn tuen -koulutuksessa, jossa osallistujina on ollut pilottikuntien ja verkostojen ammattilaisia.