Sote-aseman avovastaanottotoiminnan mielenterveys- ja päihdetyön toimintaperiaatteet
Toimintamalli on kuvaus perustason mielenterveys- ja päihdetyön sovituista käytännöistä, toimintatavoista ja periaatteista. Toimintamalli sisältää keinoja tunnistamiseen, puheeksiottamiseen, monialaiseen yhteistyöhön sekä tukea hoidon porrastukseen.
Toimintamallin nimi
Toimintamalli on kuvaus perustason mielenterveys- ja päihdetyön sovituista käytännöistä, toimintatavoista ja periaatteista. Toimintamalli sisältää keinoja tunnistamiseen, puheeksiottamiseen, monialaiseen yhteistyöhön sekä tukea hoidon porrastukseen.
Pirkanmaan Tulevaisuuden SOTE-keskus hankkeessa (PirSOTE) on tavoitteeksi asetettu vahvistaa perustason mielenterveys- ja päihdepalveluita, kts yksityiskohdat:Pirkanmaan tulevaisuuden sotekeskuskehittämisohjelma, hankesuunnitelma vuosille 2020-2023.pdf (innokyla.fi) . Vahvistamisen keinoiksi on hankesuunnitelman mukaan osaamisen lisääminen sekä työnjaon selkeyttäminen perustason sisällä sekä suhteessa erikoissairaanhoitoon. Toimintamallissa on hyödynnetty myös mielenterveysstrategian (Kansallinen mielenterveysstrategia - THL) mukaista ajatusta siitä, että palvelut ovat laaja-alaisia ja tarpeisiin perustuvia. Mallia ohjaavat lait, kansalliset strategiat, kiireettömän hoidon porrastus, hoito-ohjelmat ja Käypä hoito- ja Palko suositukset
Geneerisen mallin toimintaperiaatteiden taustalla on ollut Ylöjärvellä laadittujen "Aikuisen perustason mielenterveyspalvelut" sekä "Työikäisen perustason päihdepalvelut" ja tämä Pirkanmaan malli on laadittu yhteiskehittämisen menetelmää käyttäen.
Geneerinen malli auttaa ammattilaista tunnistamaan, ottamaan puheeksi sekä ohjaamaan asiakasta tarpeensa mukaiselle hoitotaholle.
Mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuuden haasteet ovat olleet näkyvissä jo pitkään. Avun saaminen on viivästynyt sekä asiakkaita on ohjattu jonosta toiseen. Tämän geneerisen toimintamallin tavoitteena on mahdollistaa asiakkaita saamaan apua aikaisemmin sekä perustason avovastaanoton ammattilaisia (erityisesti malli tukee sairaanhoitajan työtä) rohkaistumaan tunnistamaan ja ottamaan puheeksi mielenterveyden ja päihdekäytön asiakkaan kanssa. Mallissa on kuvattu moniammatillisesti vastaanottopalveluiden työnjakoa mielenterveys -ja päihdeasiakkaiden osalta.
Pirkanmaan hyvinvointialueen Soteasemien:
-asiakkaat ja heidän läheiset
-eri ammattiryhmien työntekijät
Toimintamallia viedään eteenpäin yksiköiden osastotunneilla, lisäksi malli on käytettävissä Hoituessa (hoituki.fi), mistä se on jokaisen ammattilaisen käytettävissä ja työn tukena.
Perustason vastaanottopalveluiden mielenterveys- ja päihdepalvelujen toimintamalli ja eri ammattilaisten rooli mielenterveys -ja päihdeasiakkaiden hoidossa on selkeytynyt.