Varhaiskasvatuksen käyttöön pienten lasten kielellisen kehityksen arviointilomake ja haasteisiin soveltuvat tukitoimet

Alle 3v kielellisten haasteiden  tunnistamiseen kehitetty tarkistuslomake ja tuen "kirjahylly-malli" joissa kielenkehityksen haasteet ja interventiot osa-alueittain eriteltynä. Veot käyttävät  puheen-ja kielenkehityksessä heikosti edistyville lapsille

Toimintamallin nimi
Varhaiskasvatuksen käyttöön pienten lasten kielellisen kehityksen arviointilomake ja haasteisiin soveltuvat tukitoimet
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Alle 3v kielellisten haasteiden  tunnistamiseen kehitetty tarkistuslomake ja tuen "kirjahylly-malli" joissa kielenkehityksen haasteet ja interventiot osa-alueittain eriteltynä. Veot käyttävät  puheen-ja kielenkehityksessä heikosti edistyville lapsille

Toteutuspaikka
Kymenlaakson varhaiskasvatus ja puheterapia
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakso
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Anne Hilden

Luotu

13.10.2022

Viimeksi muokattu

21.12.2023
Ratkaisun perusidea

Varhaiskasvatuksen käyttöön pienten lasten kielellisen kehityksen arviointilomake ja haasteisiin soveltuvat tukitoimet, "Kielellisen kehityksen tuen kirjahylly".

Toimintaympäristö

Kielellisen kehityksen keskeisimmät herkkyyskaudet ovat ensimmäisten 3v aikana.  Kehityksen tukemiseen kannattaa panostaa oikea-aikaisesti juuri tuolloin, jotta korjaavan puheterapian tarvetta pystytään vähentämään.  Opetushallituksen mukaan ennalta ehkäiseviin toimiin varhaiskasvatuksessa investoiminen tuottaa yhteiskunnalle 7-10% paremman tuoton kuin vanhempiin lapsiin satsaaminen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Varhaiskasvattajille laajasti sekä erityisopettajille erikseen on kohdennettu koulutusta pienten lasten kielellisten haasteiden kohtaamisesta sen mukaan, mihin he ovat Webropol-kyselyssä ilmaisseet lisää tietoa tarvitsevansa.

Hanketyön puheterapeutti on myös käynyt pitämässä vanhempainiltoja pikkulasten vanhemmille samoista teemoista. Vanhemmille on pilotti-päiväkodeista tarjottu mahdollisuutta suoraan konsultoida ja keskustella hanketyön puheterapeutin kanssa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kunnissa on tärkeää osoittaa henkilöstöstä resurssit varhaisen tuen uudistamiseen. Kouvolassa on ollut v.2023  Varhaiskasvatuksen tuen uudistuksen hanke ja yhden veon työpanos on osoitettu alle 3v ryhmiin, erityisesti kielellisten haasteiden havainnoimisen ja varhaisen tuen juurruttamiseen.  Hyvinvointialueen hanke "Puheterapia jalkautuu varhaiskasvatukseen" on tarjonnut tukensa vaka-työn ihmisille 2022-23, ja jatkossa joku pth puheterapeuteista ottaa vastuun vakan tarvitsemasta kouluttamisesta. Vuoden 2024 aikana määräaikainen konsultoiva puheterapeutti vastaa tästä.

Vaka-henkilöstön kouluttaminen, työvälineisiin tutustuminen, kokeilukäyttö puheterapeutin ohjannassa. Ryhmissä toiminta vastuu-veon toimesta. Säännöllinen yhteys vastuu-veon ja puheterapian välillä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Varhaiskasvatuksessa on alettu ymmärtää paremmin kielellisen kehityksen varhaisten herkkyyskausien merkitys ja innokkuus tuen muotojen käyttöön on lisääntynyt.  Esimerkiksi lasten syömispulmien ja puhemotoriikan vaikeuksien yhteys on alettu nähdä ja tukitoimet otettu ryhmissä vastaan myönteisesti. Varhaiskasvattajien kielenkehitykseen liittyvien tieto-taitojen lisääntymisen myötä myös perheille annettava tuki ja kannustus monipuolistuu.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kattava yhteinen koulutus kaikille varhaiskasvattajille, vaka-johdon kannustava asenne ja sitoutuminen muutoksen mahdollistamiseen, vastuuhenkilöt ja säännöllinen yhteydenpito puheterapiaan.

Kansikuva
Pienten lasten kielellisen kehityksen osa-alueet; tuen pedagogiset perusteet, oppimisympäristöt sekä käytännön toimet varhaiskasvatuksessa sekä

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä