Vertainen vierellä - raaja-amputoitujen valtakunnallinen vertaistuki -hanke (päättynyt keväällä 2020)
Raaja-amputoitujen vertaistukitoiminnan saavutettavuuden parantaminen kouluttamalla ja välittämällä vertaistukijoita sekä tiedottamalla vertaistuesta.
Toimintamallin nimi
Raaja-amputoitujen vertaistukitoiminnan saavutettavuuden parantaminen kouluttamalla ja välittämällä vertaistukijoita sekä tiedottamalla vertaistuesta.
Keskeisimpänä toimintamallina on vertaistukihenkilöiden välittäminen raaja-amputoiduille henkilöille. Tämän toteuttamiseksi perustettiin valtakunnallinen vertaistukihenkilöiden rekisteri, johon koottiin, heidän suostumuksellaan, koulutettujen vertaistukihenkilöiden tietoja. Jotta rekisteristä saataisiin alueellisesti kattavampi, koulutettiin myös uusia vertaistukijoita. Koulutuksia järjestettiin vähintään kaksi vuodessa. Hankkeen työntekijät ylläpitivät rekisteriä, vastaanottivat vertaistukipyyntöjä ja välittivät niitä vertaistukihenkilöille.
Toinen keskeinen toimintamalli hankkeessa oli vertaistuesta tiedottaminen. Tavoitteena oli luoda tehokkaita ja pysyviä tiedotuskanavia, jotta tieto vertaistuesta olisi helpommin löydettävissä. Kanavia olivat: Verkkosivusto www.amputoidut.fi, jossa tiedotettiin eri yhdistysten ja muiden tahojen järjestämästä vertaistukitoiminnasta amputoiduille. Sosiaalisen median kanavat ja keskusteluryhmä. Amputoidun tietopaketti, johon koottiin eri yhdistysten materiaalia, tietoa amputaatiosta ja vertaistuesta. Uutiskirje, jossa tiedotettiin amputoiduille suunnatusta maksuttomasta toiminnasta ja vertaistuesta. Lisäksi tehtiin tiedotusvierailuja sairaaloihin ja apuvälineklinikoille.
Hankkeen toimintaan kuului myös ryhmämuotoisen vertaistuen ja tapahtumien järjestäminen.
Vertainen vierellä – raaja-amputoitujen valtakunnallinen vertaistuki 2017-2019 hanketta hallinnoi Helsingin Invalidien Yhdistys ry ja hanke toteutettiin yhdessä Oulun Invalidien Yhdistys ry:n kanssa.
Kohderyhmänä ovat 1) raaja-amputoidut henkilöt Suomessa ja heidän omaisensa sekä 2) amputoitujen kanssa työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat.
Ennen hankkeen alkua kartoitettiin raaja-amputoitujen vertaistukitoiminnan tilannetta Suomessa sekä selvitettiin kohderyhmän kokemuksia ja näkemyksiä vertaistukitoiminnalle mm. kyselyn avulla. Kyselystä saatua tietoa hyödynnettiin toiminnan suunnittelussa.
Amputoitujen omaiset ja läheiset ovat usein keskeisessä roolissa amputoidun itsensä ollessa sairaalassa. Tämän vuoksi heitä pyritään myös tavoittamaan ja kertomaan heille toiminnasta.
Keskeinen kohderyhmä ovat myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sairaaloissa, proteesiklinikoilla sekä kuntoutuksessa. Tavoitteena on lisätä ammattilaisten tietoutta vertaistukitoiminnasta ja sitouttaa heitä kertomaan toiminnasta potilaille.
Hankkeessa työskenteli kaksi aluekoordinaattoria, toinen Helsingissä ja toinen Oulussa. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA myönsi hankeavustusta hankkeen kolmelle toimintavuodelle yhteensä 269 188 euroa.
Hankkeessa kehitettiin toimintamalleja, joiden tarkoituksena oli parantaa vertaistuen saavutettavuutta. Hankkeen päättyessä tuotoksia ja toimintamalleja on suunniteltu hyödynnettäväksi amputoitujen vertaistukitoimintaa järjestävissä yhdistyksissä siten, että amputoitujen vertaistukitoiminnan saavutettavuutta voidaan edelleen parantaa. Yksilövertaistuen välitystä jatkaa hankkeen päättyessä toinen yhdistys, ja vertaistukihenkilöille on tarjottu mahdollisuus jatkaa vertaistukijoina yhdistyksen toiminnassa. Myös tiedotuskanavia on resurssien sallimissa puitteissa siirretty toisille yhdistyksille. Vertaistukiryhmät ja sosiaalisen median ryhmä jatkavat toimintaansa toisten toimijoiden puitteissa. Näin pyritään turvaamaan vertaistukitoiminnan jatkuvuus, vaikka hankkeen resursseja ei enää ole käytettävissä.
Vertaistukijoiden määrää on saatu hankkeen aikana kasvatettua, ja kasvokkain tapahtuvia vertaistukitapaamisia voidaan nyt tarjota entistä useammalla paikkakunnalla. Vertaistukijoilta kerätyn palautteen mukaan tukijat kokevat tuettavien hyötyvän vertaistuesta ja vapaaehtoistoiminnalla on positiivisia vaikutuksia myös heille itselleen.
Hankkeen luomat tiedotuskanavat ovat mahdollistaneet keskitetyn tiedottamisen amputoiduille suunnatusta toiminnasta eri yhdistyksissä. Tämä helpottaa tiedon löytämistä erityisesti niille henkilöille, joilla amputaatio on tulossa tai juuri tehty, ja uudessa tilanteessa selvitettäviä asioita on paljon. Tukea ja tietoa kaipaavan ei tarvitse käydä läpi ja etsiä useita yhdistyksiä, vaan tietoa löytyy helposti tietopaketista tai verkkosivuilta.