Työhönvalmennuksen vertaisvalmentaja tukee toisia vammaisia tuetun työllistymisen palvelussa. 
Vertaisvalmentaja on koulutettu tehtävään ja toimii työhönvalmentajan tukemana.
Tarkoituksena on tuottaa palvelua asiakas -ja ammattilaisyhteistyönä. 
 

 

Toimintamallin nimi
Vertaisvalmentaja, työhönvalmennus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työhönvalmennuksen vertaisvalmentaja tukee toisia vammaisia tuetun työllistymisen palvelussa. 
Vertaisvalmentaja on koulutettu tehtävään ja toimii työhönvalmentajan tukemana.
Tarkoituksena on tuottaa palvelua asiakas -ja ammattilaisyhteistyönä. 
 

 

Toteutuspaikka
Päijät-Hämeen hyvinvointialue, vammaispalvelut, osallisuutta ja työllistymistä edistävät palvelut, työhönvalmennus
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Päijät-Häme
Toimintamallin rahoittaja
Kunta
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Enni Ruuth

Luotu

25.10.2020

Viimeksi muokattu

12.06.2025
Ratkaisun perusidea

Työhönvalmennuksen vertaisvalmentaja on työhönvalmennuksen palvelutoiminnan tuotannon yksi toimintamuoto.

Pähee OTE-hankkeen vertaisvalmentajamallia on jatkokehitetty työparityöskentelyksi työhönvalmentajan kanssa. Työhönvalmentajalla on nimetty työpari vertaisvalmentajista, joka osallistuu myös työhönvalmennuksen tiimitapaamisiin.

Toimintaympäristö

Vammaisten työllistymisen lisääminen on yksi tärkeä yhteinen tavoite. Työllistymisen myötä  toteutuu vammaisten yhteiskuntaosallisuus YK:n ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuslain mukaisesti. 

Työhönvalmennuksen vertaisvalmentajatoiminta kehitettiin STM:n OTE Kärkihankekokonaisuudessa vuosina 2017-2018 Pähee OTE-hankkeessa Päijät-Hämeessä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Vammaispalvelujen työhönvalmennuksen asiakkaat, joilla omakohtaista kokemusta työn hakemisesta tai työllistymisestä.

Asiakkaat ovat saaneet yhteiskoulutuksen työhönvalmentajien kanssa tehtävään. Vertaisvalmentajilla on säännöllisiä yhteiskokoontumisia ja lisäkoulutuksia sekä yhteinen viestintäkanava.

Vertaisvalmentajatyöparit ovat työhönvalmennustiimin jäseniä ja osallistuvat tiimikokouksiin yhdessä työhönvalmentajaparin ja toiminnan esihenkilön kanssa  (kokoontuminen Lahden Palvelutorilla / Teams-yhteydellä).

Vertaisvalmentajatyöparit ovat jatkokouluttajina työhönvalmentajien ja koordinaattorin kanssa seuraavissa vertaisvalmentajakoulutuksissa.

Vertaisvalmentajia työskentelee myös työhönvalmennuksen palvelun palkkiolla erillisissä yksittäisissä työtehtävissä (työparit ovat kiinteämmin työhönvalmentajan kanssa jatkuvasti ja eri yhdistelmätehtävissä työskenteleviä). Vertaisvalmentajia työskentelee myös Lahden Palvelutorilla työhönvalmennuksen sekä Palvelutorin eri tehtävissä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Pähee OTE-hankkeessa 2017-2018 vertaisvalmentajamalli hyväksyttiin eri toimijoiden yhteisellä konsensussopimuksella jatkossa käytettäväksi toimintamalliksi.

Kehittämistyö on tehty olemassa olevalla henkilöstöllä lähijohtamisen ja tiimityöskentelyn tuloksena. Hanketyöntekijä on ollut toiminnan lähiesimies hankkeen jälkeen ja yksi työhönvalmentajista oli hankeaikana perehtynyt mallin käytännön kokeilupilottiin. Rahaa malli on saanut talousarvioon hankkeen myötä tietyn vuosittaisen osuuden toimialalle. Käytännössä mallin viestintään sisään ja ulospäin on panostettu omalla osaamisella.

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Koulutettu yhteensä 72 henkilöä (palvelun käyttäjäasiakasta) vuosien 2018-2025 aikana. Koulutuksen sisällöt ja toiminnan kuvaukset ovat tärkeitä alusta pitäen viestiä oikein ja motivoida sekä valita kohderyhmä mahdollisimman oikein kohdennetusti. Palkkiolla on koulutetuista työskennellyt arviolta noin 70% .

Työhönvalmentajat arvioineet toiminnan asteikolla 1-10 (2/2020): alkuperäisen mallin toimivuuden ja uskon malliin  ka. 7,2 ja mallin jatkotoimivuuden ja uskon malliin ka. 8,8.

Vertaisvalmentajat ovat haastattelujen kautta kertoneet, kokeneensa voimaantuvansa tukiessaan vertaisiaan ja olemalla aidosti, oikeasti tarpeellisia oman toiminnan tuottajia. He ovat upeasti ottaneet käyttöön koronankin myötä uusia toimintatapoja, kuten Facebook-livelähetykset (The Osaaja Työssään - Facessa) ja "ulkoiluta vertaisvalmentajaa"- tyyppisillä vertaiskeskustelu-ulkoiluilla. Erityisen hienoa on heidän työskentelynsä myös Lahden Palvelutori-monitoimija-alustalla kaikkien alustalla asioivien ihmisten keskellä (ei vain vammaisten vertaisten kesken omissa toimipaikoissa tavaten).

 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin käyttöönotto ja soveltaminen vaatii ennen kaikkea asennetta ja pitkäjännitteisyyttä. Työntekijöiden motivointi ja mahdollistaminen ottamaan työpariksi asiakas ja luottaa hänelle tehtäviä ja valtaa. Myös organisaation tulee olla valmis mahdollistamaan ja hyväksymään sekä tahtomaan asiakasosaamisen palvelutuotantoon, tämä vaatii riskinottokykyä ja luovuutta. Asiakaskunnan ajattelutavan muuttuminen niin, että vertaisuus on osa oikeaa palvelutuotantoa voi olla pidempikestoinen prosessi.

Toiminta on sovellettavissa moniin eri kohderyhmiin ja toimintaympäristöihin.

Toimintaa suunnitellessa kannattaa miettiä, olisiko suoraan palkkaaminen palkkiota parempi vaihtoehto. 
Oikeaa työparityöskentelyä kannattaa ohjata ja vaalia koko ajan sekä yhteisesti muotoilla tarpeisiin vastaavaksi käyttöönoton jälkeen.

Kansikuva
Vertaisvalmentajia esittelemässä tehtävänkuvaansa Near-hankkeen vierailijoille.

Kehittämisen vaihe

Valmis