Vertaisvalmentaja, työhönvalmennus
Työhönvalmennuksen vertaisvalmentaja tukee toisia vammaisia tuetun työllistymisen palvelussa.
Vertaisvalmentaja on koulutettu tehtävään ja toimii työhönvalmentajan tukemana.
Tarkoituksena on tuottaa palvelua asiakas -ja ammattilaisyhteistyönä.
Toimintamallin nimi
Työhönvalmennuksen vertaisvalmentaja tukee toisia vammaisia tuetun työllistymisen palvelussa.
Vertaisvalmentaja on koulutettu tehtävään ja toimii työhönvalmentajan tukemana.
Tarkoituksena on tuottaa palvelua asiakas -ja ammattilaisyhteistyönä.
Työhönvalmennuksen vertaisvalmentaja ja erityisesti työhönvalmentajan vertaisvalmentajatyöparityöskentely työhönvalmennuksen palvelutoiminnan tuotannon yksi toimintamuoto.
Pähee OTE-hankkeen vertaisvalmentajamallia on jatkokehitetty työparityöskentelyksi työhönvalmentajan kanssa. Jokaisella työhönvalmentajalla on nimetty työpari vertaisvalmentajista, joka osallistuu myös työhönvalmennuksen tiimitapaamisiin henkilöstön osana.
Vammaisten työllistymisen lisääminen on yksi tärkeä yhteinen tavoite. Työllistymisen myötä toteutuu vammaisten yhteiskuntaosallisuus YK:n ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuslain mukaisesti.
Työhönvalmennuksen vertaisvalmentajatoiminta kehitettiin STM:n OTE Kärkihankekokonaisuudessa vuosina 2017-2018 Pähee OTE-hankkeessa Päijät-Hämeessä.
Vammaispalvelujen työhönvalmennuksen asiakkaat, joilla omakohtaista kokemusta työn hakemisesta tai työllistymisestä.
Asiakkaat ovat saaneet yhteiskoulutuksen työhönvalmentajien kanssa tehtävään. Vertaisvalmentajilla on säännöllisiä yhteiskokoontumisia ja lisäkoulutuksia sekä yhteinen viestintäkanava.
Vertaisvalmentajatyöparit ovat työhönvalmennustiimin jäseniä ja osallistuvat tiimikokouksiin yhdessä työhönvalmentajaparin ja toiminnan esihenkilön kanssa (kokoontuminen Lahden Palvelutorilla / Teams-yhteydellä).
Vertaisvalmentajatyöparit ovat jatkokouluttajina työhönvalmentajien ja koordinaattorin kanssa seuraavissa vertaisvalmentajakoulutuksissa.
Vertaisvalmentajia työskentelee myös työhönvalmennuksen palvelun palkkiolla erillisissä yksittäisissä työtehtävissä (työparit ovat kiinteämmin työhönvalmentajan kanssa jatkuvasti ja eri yhdistelmätehtävissä työskenteleviä). Vertaisvalmentajia työskentelee myös Lahden Palvelutorilla työhönvalmennuksen sekä Palvelutorin eri tehtävissä.
Pähee OTE-hankkeessa 2017-2018 vertaisvalmentajamalli hyväksyttiin eri toimijoiden yhteisellä konsensussopimuksella jatkossa käytettäväksi toimintamalliksi.
Kehittämistyö on tehty olemassa olevalla henkilöstöllä lähijohtamisen ja tiimityöskentelyn tuloksena. Hanketyöntekijä on ollut toiminnan lähiesimies hankkeen jälkeen ja yksi työhönvalmentajista oli hankeaikana perehtynyt mallin käytännön kokeilupilottiin. Rahaa malli on saanut talousarvioon hankkeen myötä tietyn vuosittaisen osuuden toimialalle. Käytännössä mallin viestintään sisään ja ulospäin on panostettu omalla osaamisella.
Koulutettu 22 hlö (v. 2018) ja 5 hlö (2020), osa alkuperäisistä koulutetuista motivaation/osaamisen takia vielä työllistymättä (osallistuvat vertaistoimintaan). Koulutuksen sisällöt ja toiminnan kuvaukset tärkeitä alussa viestiä oikein ja motivoida sekä valita kohderyhmä oikein.
Palkkiolla työskennellyt 6 hlö (2018), 14 hlö (2019) ja 6 hlö 1-5/2020, loppuvuodesta 2020 tilastointi kesken (lisääntynyt). Vuonna 2020 koko määräraha tulee käytettyä (vaikkakin korona).
Työhönvalmentajat arvioineet toiminnan asteikolla 1-10 (2/2020): alkuperäisen mallin toimivuuden ja uskon malliin ka. 7,2 ja mallin jatkotoimivuuden ja uskon malliin ka. 8,8.
Vertaisvalmentajat ovat haastattelujen kautta kertoneet, kokeneensa voimaantuvansa tukiessaan vertaisiaan ja olemalla aidosti, oikeasti tarpeellisia oman toiminnan tuottajia. Upeasti he ovat ottaantuneet koronankin myötä uusiin toimintatapoihin Facebook-livelähetykset (The Osaaja Työssään - Facessa) ja ulkoiluta vertaisvalmentajaa tyyppisillä vertaiskeskustelu-ulkoiluilla. Erityisen hienoa on heidän työskentelynsä myös Lahden Palvelutori-monitoimija-alustalla kaikkien ihmisten keskellä (ei vain vammaisten vertaisten kesken omissa toimipaikoissa tavaten).
Kansikuva
