Kehitetään monistettavissa oleva yhteisöllisen asumisen malli ikäihmisille, sosiaalihuoltolain § 21b yhteisöllisen asumisen mukaisesti. Malli tarjoaa tietoa ja työkaluja yhteisöllisen asumisen järjestelyyn kunnissa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Yhteisöllisen asumisen malli Päijät-Sotessa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kehitetään monistettavissa oleva yhteisöllisen asumisen malli ikäihmisille, sosiaalihuoltolain § 21b yhteisöllisen asumisen mukaisesti. Malli tarjoaa tietoa ja työkaluja yhteisöllisen asumisen järjestelyyn kunnissa.

Toteutuspaikka
Päijät-Soten alue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Päijät-Häme
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Kati Ruusuvirta

Luotu

27.04.2022

Viimeksi muokattu

26.01.2023
Ratkaisun perusidea **

Hankkeessa on luotu yhteisöllisen asumisen toimintamalli Päijät-Soten alueen kuntien, yksityisten toimijoiden ja kolmannen sektorin sekä hyvinvointialueen käyttöön. Käytännössä malli luo sosiaalihuoltolain uudistuksen mukaiselle yhteisölliselle asumiselle toimeenpanon raamit ja edellytykset. Mallissa kuvataan yhteisöllisen asumisen taustaa ja tahtotilaa sekä keinoja vaikuttavuuden tavoitteiden saavuttamiseksi. Mallissa olevan suositellun tarkistuslistan avulla yhteisöllisen asumisen rakennuttajat ja operaattorit voivat nopeasti tarkistaa kohteensa soveltuvuuden tämän asumismuodon käyttöön.

Toimintaympäristö **

Päijät-Soten JOPA-hanke on luonut hyvinvointialueelle iäkkäiden yhteisöllisen asumisen mallin, jonka perustana on uudistetun sosiaalihuoltolain 21b § mukainen yhteisöllinen asuminen. Mallissa asuminen ja palvelut ovat erikseen; asuminen on vuokra-asumista esteettömässä asunnossa yhteisöllisen asumisen talossa, mahdolliset palvelut tuotetaan kotihoidon palveluna ja tukipalveluina sekä lisäksi saatavilla on yhteisöllistä toimintaa ja yhteisölliseen toimintaan soveltuvat tilat. Myös omaishoito sekä yöhoidon palvelu kotihoitona ovat mahdollisia yhteisöllisen asumisen talossa. Lähtökohtana on, että asukas hyötyy yhteisöllisyydestä ja että hänellä on oma tahto muuttaa yhteisöllisen asumisen taloon.

Päijät-Hämeessä iäkkäiden hoidon painopisteenä on ollut kotiin vietävät palvelut ja ympärivuorokautista hoitoa tarvitseville ympärivuorokautinen palveluasuminen. Tavallista, ei-ympärivuorokautista palveluasumista on ollut saatavilla vain vähänlaisesti, ja sinne on ohjautunut paikkojen rajallisuuden vuoksi asumaan toimintakyvyltään heikossa kunnossa olevia asukkaita. Nyt lainsäädännön muutosten tukemana ja iäkkäiden tarpeista lähtien on kehitetty yhteisöllisen asumisen malli, jolla voidaan kattavammin tukea iäkkäiden toimijuutta ja vastata nimenomaisesti turvattomuuden ja yksinäisyyden kokemuksiin. 

Ikääntyneiden palveluissa haasteena on työvoiman saatavuus niin ympärivuorokautisessa palveluasumisessa hoitajamitoituksen ollessa pian 0,7 sekä kotiin vietävissä palveluissa. Yhteisöllisen asumisen mallissa pyritään luomaan asukkaalle loppuelämän koti, jonne saatavilla on asukkaan toimintakyvyn mukaiset palvelut - tarvitsee asiakas sitten palveluja enemmän tai vähemmän tai ei ollenkaan. Koska palvelut tuotetaan kotihoidon palveluin, saadaan välitöntä asiakasaikaa lisättyä, sillä siirtymämatkat eivät ole pitkiä asunnosta toiseen. Tämä tuo myös ekologista näkökulmaa kotihoidon työhön.

Hankkeen kohdekuntina ovat olleet Kärkölä ja Padasjoki, mutta sinällään yhteisöllisen asumisen malli on luotu koko Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa yhteisöllisessä asumisessa asuisi vähintään 2-3% yli 75-vuotiaista päijäthämäläisistä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Yhteisölliseen asumiseen soveltuviksi asukkaiksi on asiakasohjauksessa tunnistettu erityisesti yksinäiset ja turvattomat asiakkaat, mikä ilmenee asiakasohjaukseen JOPA-hankkeen suuntaamasta kyselystä sekä yleisemmällä tasolla myös yhteisöllisen asumisen lainsäädäntövalmistelussa ja tutkimuskirjallisuudessa. Näiden lisäksi tunnistettuja yhteisölliseen asumiseen soveltuvia asukkaita ovat omaisettomat asiakkaat, ne asiakkaat, joiden kotiolosuhteiden olosuhteet ovat heikot tai matka palvelujen äärelle on pitkä sekä paljon palveluja käyttävät asiakkaat. Yhteisöllisen asumisen lainsäädäntö mahdollistaa myös omaishoitoperheiden sijoittumisen yhteisölliseen asumiseen. Yhteistyössä asiakasohjauksen kanssa on kehitetty toimintakykyä kuvaavaa RAI-mittaristoa tunnistamaan näitä asiakasryhmiä. Ytimenä on, että asiakas haluaa itse muuttaa yhteisöllisen asumisen asukkaaksi sekä hyötyy yhteisön tuesta ja toiminnasta.

Päijät-Soten JOPA-hankkeen kohdekunnat ovat toteuttaneet asumisen ennakoinnin kyselyn 65 vuotta täyttäneille kuntalaisille. Kyselyjen tulokset ovat antaneet vahvan mandaatin ikääntyneiden asumisen kehittämiselle kunnissa. Kärkölän kunnan ja hankkeen yhteistyönä on järjestetty myös työpaja, jossa kunnan ikääntyneillä on ollut mahdollisuus vaikuttaa yhteisöllisen talon tiloihin ja palveluihin.

Kaikkiaan Päijät-Soten JOPA-hankkeen yhteisöllisen asumisen mallissa keskiössä on asukkaiden oma toimijuus - hoivan kohteesta kohti toimijuutta. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Hankkeen aikana ikääntyneiden asiakasohjausta on osallistettu erilaisilla toiminnallisilla keinoilla. Asiakasohjaajat ovat päässeet kertomaan ja ideoimaan yhteisöllisen asumisen teemoista. Millaisia tiloja pitäisi talossa olla, missä talo voisi sijaita, millaisilla keinoilla talon asukkaita osallistetaan yhteisölliseen toimintaan sekä millaisilla perusteilla yhteisöllisen asuminen myönnetään. Yhteisöllinen asuminen nähdään nimenomaisesti toiminnallisena muutoksena myös asiakasohjauksen tekemässä työssä.

Yhtenä suurena osiona oli tunnistaa yhteisöllisestä asumisesta eniten hyötyvät asiakkaat ja miten heille palvelu tullaan myöntämää 1.1.2023 jälkeen. Soveltuvia asiakkaita tunnistetaan RAI:n kautta. Hankkeen aikana asiakasohjaajien käyttöön luotiin uusi osittaisarviointi ja otettiin käyttöön iRAIHC. Osittaisarviointii valikoituneet kysymykset tukevat asiakasohjaajia tunnistamaan yhteisöllisestä asumisesta hyötyviä asiakkaita. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Mallin tavoite on auttaa tulevalla hyvinvointialueella palveluntuottajia, kuntia ja asiasta kiinnostuneita tunnistamaan yhteisöllinen asuminen ja siihen liittyvät asiat sekä auttamaan palveluntuottajia ja kuntia tuottamaan lain mukaista yhteisöllistä asumista, sisältäen yhteisöllisen asumisen yksikön perustamiseen liittyviä näkökulmia.  

Päijät-Soten Ikääntyneiden palveluiden ja kuntoutuksen toimialalla yhteisöllinen asumisen kehittäminen tulevalle hyvinvointialueelle on toiminnallinen muutos. Hanke on toiminut muutoksen käynnistäjänä. Mallia tullaan käyttämään ja tarvittaessa muuttamaan, kun yhteisöllistä asumista kehitetään tulevalla hyvinvointialueella.   

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Ikääntyneiden asumisen kehittäminen lähtee vahvasta hyvinvointialueen ja kuntien yhteistyöstä; mikä on tarve yhteisölliselle asumiselle kunnassa, millä aikataululla ja miten yhteisöllinen asuminen toteutetaan, konkreettinen suunnitelma rakentamisesta sekä toteutetaanko rakennus ja palvelut omana vai yhteistyönä yksityisen toimijan kanssa. Päämääränä on asukkaan tarpeita vastaava asumisratkaisu sekä arkea tukevat, joustavat palvelut. Liitteenä on kuvattuna yhteisöllisen asumisen käyttöönoton prosessia ja vastuita.

Kansikuva
Päijät-Soten Jopa-hanke

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis

Kohderyhmä