Yksilöllinen tuki kehitysvammaiselle – Tukiprofiili arjen avuksi

Tukiprofiili varmistaa kehitysvammaiselle yksilöllisen ja johdonmukaisen tuen. Siinä on tarpeet ja tavoitteet selkeästi, tukee perehdytystä ja yhtenäistää kirjaamiskäytäntöjä. 

Toimintamallin nimi
Yksilöllinen tuki kehitysvammaiselle – Tukiprofiili arjen avuksi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tukiprofiili varmistaa kehitysvammaiselle yksilöllisen ja johdonmukaisen tuen. Siinä on tarpeet ja tavoitteet selkeästi, tukee perehdytystä ja yhtenäistää kirjaamiskäytäntöjä. 

Toteutuspaikka
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asumisyksikkö Kivari
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Elisa Saarinen

Luotu

03.12.2024

Viimeksi muokattu

31.12.2024
Ratkaisun perusidea

Tukiprofiili on keskeinen työväline, joka varmistaa, että jokainen asukas saa tarvitsemansa tuen johdonmukaisesti ja yksilöllisesti. Se kokoaa yhteen kaiken olennaisen tiedon asiakkaan tarpeista, toiveista ja tavoitteista, mikä auttaa henkilökuntaa tarjoamaan parasta mahdollista tukea.

Tukiprofiilit ovat hyödyllisiä sekä henkilökunnalle että sijaisille, sillä ne tarjoavat selkeät toimintamallit asiakastyöhön. Tukiprofiilien luominen ja päivittäminen on jatkuvaa työtä, ja niitä tulee päivittää vähintään kuuden kuukauden välein, jotta tieto pysyy ajantasaisena.

Tukiprofiilien avulla voidaan kehittää prosesseja ja toimintatapoja, jotka tukevat asiakaslähtöisyyttä, tehokkuutta ja palvelun laatua. Ne edistävät myös yhdenvertaisuutta ja osallisuutta, parantaen kehitysvammaisten henkilöiden elämänlaatua.

Tukiprofiilien avulla pyritään saavuttamaan yhteiset toimintamallit, tavoitteellisempi ja asiakaslähtöisempi tuki, vähemmän ristiriitoja ja kuormitusta henkilökunnalle, asiakkaiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin parantaminen, resurssien tehokkaampi kohdentaminen sekä yksilön itsemääräämisoikeuden lisääntyminen. Näin luodaan kestävämpi ja asiakaslähtöisempi toimintaympäristö, joka tukee sekä asukkaita että henkilökuntaa.

Toimintaympäristö
  • Poliittiset tekijät: Tukiprofiili tukee kansallisten ja kansainvälisten linjausten, kuten YK:n vammaissopimuksen, tavoitteita. Sopimus korostaa yksilön oikeutta itsemääräämisoikeuteen, osallistumiseen ja yhdenvertaisuuteen, joita tukiprofiili käytännössä edistää.
  • Yhteiskunnalliset tekijät: Yhteiskunnan siirtymä kohti yhteiskuntaan osallistumista ja esteettömyyttä lisää tarvetta yksilöllisille tukimalleille. Tukiprofiili auttaa ottamaan huomioon nämä vaatimukset ja tekee tuesta tavoitteellisempaa, näkyvämpää, osallistavampaa ja kohdennetumpaa.
  • Lainsäädännölliset tekijät: Tukiprofiilin käyttö vastaa vammaispalvelulain ja sosiaalihuollon lainsäädännön vaatimuksiin, joissa korostetaan palvelujen yksilöllisyyttä ja asiakaslähtöisyyttä. Se on myös väline itsemääräämisoikeuden toteutumisen tukemisessa, mikä on lakisääteinen tavoite.
  • Taloudelliset tekijät: Tukiprofiili mahdollistaa resurssien tehokkaamman kohdentamisen, sillä sen avulla tuen tarve ja tavoitteet on selkeästi määritelty. Tämä vähentää hukkaresursseja ja lisää palvelujen vaikuttavuutta.
  • Kulttuuriset tekijät: Tukiprofiili huomioi yksilön kulttuurisen taustan ja arvot, jotka vaikuttavat hänen tarpeisiinsa ja toiveisiinsa. Näin voidaan tarjota tukea, joka on kulttuurisesti sensitiivistä ja kunnioittavaa.
  • Sosiaaliset tekijät: Tukiprofiili tuo esiin yksilön sosiaalisen ympäristön, kuten läheisverkoston, vuorovaikutustarpeet ja yhteisöllisyyden merkityksen. Tämä auttaa tukemaan yksilön hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.
  • Ympäristötekijät: Tukiprofiili huomioi fyysisen ympäristön, kuten esteettömyyden, saavutettavuuden ja ympäristöön liittyvät mukautustarpeet, mikä varmistaa, että tuen toteutus on käytännössä mahdollista.

Yhdistämällä nämä tekijät tukiprofiili toimii kokonaisvaltaisena työkaluna, joka vastaa moninaisiin nykyisiin ja tulevaisuuden kehityshaasteisiin, edistäen yksilökeskeistä, kestävää ja vaikuttavaa tuen toteuttamista.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat kehitysvammaiset asiakkaat, jotka asuvat yksikössä ja tarvitsevat tukea eri elämän osa-alueilla. Asiakkaiden tuen tarpeet vaihtelevat, ja ne saattavat ilmetä vain yksilöllisellä kartoituksella ja jatkuvalla arvioinnilla. Asiakasymmärrystä on kehitetty perehdytyksellä, henkilökohtaisilla keskusteluilla ja säännöllisellä arvioinnilla, jotka auttavat luomaan ja päivittämään tukiprofiileja.

Asiakkaita on otettu mukaan tukiprofiilien luomiseen, ja heillä on ollut mahdollisuus antaa palautetta ja asettaa henkilökohtaisia tavoitteita. Tämä asiakaslähtöinen lähestymistapa tukee heidän itsemääräämisoikeuttaan ja parantaa elämänlaatua.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttaminen osaksi arjen toimintaa yksikössä vaatii huolellista suunnittelua ja resursointia. Ensimmäinen tehtävä on yhtenäisen pohjan luominen tukiprofiilille. Yhteinen pohja varmistaa, että tukiprofiilit ovat yhdenmukaisia ja kattavat tärkeimmät tukitarpeet. Seuraavaksi omaohjaajat laativat tukiprofiilit asiakkaille yhdessä heidän kanssaan keskustellen ja tarpeet kartoittaen. Tukiprofiilien laatimiseen osallistuvat myös asiakkaan lähipiirissä olevat, jotta jokainen saa arvokasta tietoa asiakkaan tuen tarpeista ja elämänlaadun parantamiseksi tehtävistä toimenpiteistä. Tukiprofiileja arvioidaan ja päivitetään säännöllisesti, jotta ne pysyvät ajantasaisina ja vastaavat asiakkaiden muuttuvia tarpeita. Asiakkaille annetaan mahdollisuus antaa palautetta tukiprofiilien sisällöstä ja itse palvelun toteutuksesta.

Resurssit, joita tarvitaan, ovat aika, henkilöstö ja osaaminen. Tukiprofiilien luominen ja päivittäminen vaatii säännöllistä aikaa, erityisesti alkuvaiheessa, kun pohja luodaan ja ensimmäiset profiilit laaditaan. Omaohjaajat ja muut työntekijät osallistuvat tukiprofiilien laatimiseen ja päivittämiseen. Henkilöstön kouluttaminen tukiprofiilien laatimiseen, arviointiin ja päivittämiseen on tärkeää. Tämä voi sisältää asiakaslähtöisen työskentelyn ja kirjaamiskäytäntöjen koulutusta.

Prosessi ja vaiheet alkavat perehdyttämisellä ja koulutuksella, jossa henkilöstö perehdytetään tukiprofiilien laatimiseen ja päivittämiseen. Varmistetaan, että kaikki ymmärtävät prosessin, hyödyt ja  merkityksen. Toteutusvaiheessa laaditaan tukiprofiilit asiakkaiden kanssa keskustellen. Osallistetaan kaikki tarvittavat työntekijät, sekä asiakkaan halutessa omaiset, prosessiin. Arviointi ja palaute ovat seuraava vaihe, jossa arvioidaan tukiprofiilien toimivuutta ja kerätään palautetta asiakkailta ja henkilöstöltä. Päivitetään tukiprofiileja tarpeen mukaan. Lopuksi vakiinnuttamisvaiheessa varmistetaan, että tukiprofiilien laatiminen ja päivittäminen on osa arjen toimintaa. Seurataan jatkuvasti prosessin toimivuutta ja tehdään tarvittavia muutoksia.

Näiden tehtävien, resurssien ja prosessin avulla voidaan varmistaa, että tukiprofiilit juurtuvat osaksi yksikön arkea ja tukevat asiakaslähtöistä toimintaa. Toimintamallin vieminen koko organisaatioon edellyttää, että nämä käytännöt ja prosessit otetaan käyttöön kaikissa yksiköissä ja että henkilöstöä koulutetaan jatkuvasti. Tämä varmistaa, että tukiprofiilit tulevat arjessa käyttöön ja että ne tukevat asiakaslähtöistä toimintaa koko organisaatiossa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tukiprofiilien käyttö on tuonut paremmin näkyviin asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja tavoitteet ja parantanut tuen kohdentamista, mutta edelleen on tarvetta varmistaa, että kaikki työntekijät käyttävät profiileja aktiivisesti ja johdonmukaisesti. Tukiprofiilit ovat vähentäneet epäselvyyksiä asiakkaiden tukemiseen liittyvissä käytännöissä. Työntekijät ovat kertoneet kokevansa, että heidän työnsä on selkeämpää, mutta täyteen yhdenmukaisuuteen ei vielä ole päästy.

Tukiprofiilien myötä keskustelu asiakkaiden tarpeista on lisääntynyt, mikä on parantanut yhteistyötä tiimin sisällä. Tästä huolimatta tarvitaan edelleen lisää käytäntöjä, jotka varmistavat profiilien aktiivisen käytön osana arjen työtä. Tukiprofiilit ovat helpottaneet asiakkaiden tuen vaikuttavuuden seuraamista, mutta seurantaa ja arviointia on tärkeä kehittää edelleen, jotta vaikutukset voidaan todentaa systemaattisemmin. Profiilit ovat auttaneet tunnistamaan ajoissa joitakin asiakkaiden haasteita, mutta kokonaisvaltainen ja nopea reagointi edellyttää vielä tarkempaa profiilien hyödyntämistä ja prosessien kehittämistä.

Tukiprofiilit ovat myös osoittautuneet hyödyllisiksi sijaisille, sillä niiden avulla on mahdollista nopeasti saada selkeä käsitys asiakkaan tarpeista ja toiveista. Tämä on vähentänyt työn aloitukseen liittyvää epävarmuutta ja helpottanut asiakkaiden yksilöllisen tuen toteuttamista myös silloin, kun työntekijä ei ole aiemmin tuntenut asiakasta. 

Näiden myönteisten viitteiden perusteella voidaan todeta, että tukiprofiili on hyödyllinen työkalu, mutta niiden täysimittaisen hyödyn saavuttaminen vaatii jatkokehitystä ja käytäntöjen vakiinnuttamista.

 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille
  • Resurssit
    Toimintamallin tehokas käyttöönotto edellyttää riittäviä resursseja, kuten aikaa työntekijöiden perehdyttämiseen, tukiprofiilien laatimiseen ja niiden päivittämiseen. Lisäksi tarvitaan selkeät työkalut, esimerkiksi digitaalinen alusta tai paperipohjainen lomake, joka helpottaa profiilien luomista ja käyttöä. Johdon tulee varmistaa, että resursseja on riittävästi myös seurantaan ja arviointiin.
  • Osaaminen ja koulutus
    Kaikkien tulee ymmärtää toimintamallin periaatteet ja tavoitteet. Tämä edellyttää perehdytystä/koulutusta, jossa työntekijät saavat konkreettista ohjausta tukiprofiilien laatimiseen ja hyödyntämiseen. Osaamisen varmistaminen erityisesti uusille työntekijöille ja sijaisille on tärkeää.
  • Johtaminen ja sitoutuminen
    Johtamisen tulee olla selkeää ja johdonmukaista. Toimintamallin onnistunut käyttö vaatii johdon tukea ja aktiivista viestintää sen hyödyistä. On tärkeää sitouttaa koko henkilöstö siihen, että tukiprofiilit ovat arjen työkalu, eivät vain lisävelvoite.
  • Toimintamallin mukautettavuus
    Tukiprofiili on sovellettavissa eri kohderyhmille ja toimintaympäristöihin, mutta se edellyttää joustavuutta. Eri asiakasryhmät, kuten lapset, ikäihmiset tai henkilöt, joilla on monimuotoisia tuen tarpeita, voivat vaatia erilaisia painotuksia. 
  • Sudenkuopat ja niiden välttäminen
    • Yksilöllisyyden unohtaminen: Profiileja ei tule laatia liian yleisellä tasolla, jolloin ne eivät enää tue yksilöllistä työskentelyä.
    • Liiallinen työkuorma: Jos profiilien laatiminen ja päivittäminen koetaan liian raskaaksi, ne voivat jäädä vähäiselle käytölle. Prosessin yksinkertaistaminen auttaa välttämään tätä. 
    • Passiivinen käyttö: Profiileja ei saa nähdä vain arkistodokumentteina. On varmistettava, että niitä hyödynnetään aktiivisesti ja säännöllisesti osana arjen työtä.
    • Sitoutumisen puute: Jos kaikki eivät näe tukiprofiilin arvoa, se voi jäädä vajaakäytölle. Yhteinen keskustelu hyödyistä ja aktiivinen vuorovaikutus voivat ennaltaehkäistä tätä.

Kehittämisen vaihe

Valmis