2023: Kotihoidon esihenkilön RAI-vuosikello
PirKoti -hankkeessa on kehitetty kotihoidon esihenkilön RAI -vuosikello esihenkilötyön ja RAI -tiedolla johtamisen tueksi. Vuosikellon tarkoituksena on rytmittää esihenkilön RAI -tehtäviä ja -vastuita tasaisesti vuoden ajalle.
Toimintamallin nimi
PirKoti -hankkeessa on kehitetty kotihoidon esihenkilön RAI -vuosikello esihenkilötyön ja RAI -tiedolla johtamisen tueksi. Vuosikellon tarkoituksena on rytmittää esihenkilön RAI -tehtäviä ja -vastuita tasaisesti vuoden ajalle.
Kotihoidon esihenkilön RAI-vuosikellon perusideana on kuvata yhdessä näkymässä esihenkilön RAI:n hyödyntämiseen liittyvät tehtävät vuoden aikana ja rytmittää niitä tasaisesti. Vuosikello tukee systemaattista tiedon keräämistä ja hyödyntämistä, sekä vahvistaa tiedolla johtamista.
Vuosikellossa on sekä kuukausittain, että harvemmin toistuvia tehtäviä. Kuukausittain toistuvana tehtävänä esihenkilöllä on asiakasrakenteen ja laatutavoitteiden seuraaminen työpöytänäkymältä. Myös puolivuosittaisten RAI-arviointien edistymisen seuranta on joka kuukausi toistuva tehtävä. RAI-arviointien luotettavuuden arviointi ristiriitaraporttien avulla toistuu vuoden aikana neljä kertaa. Yksikön käyttöoikeuksien tarkastelu ja turhien käyttöoikeuksien poistaminen on suunniteltu vuosikelloon tapahtuvaksi kaksi kertaa vuoden aikana, samoin NHG-riskimittarin seuraaminen, THL:n tulosten läpikäyminen yksikössä sekä uusien asiakkuuksien tilastojen seuranta. Kahdesti vuoden aikana on suunniteltu tehtäväksi myös RAI-peittävyyslaskenta. Teknologiaraporttien seuraaminen laatumoduulista on suunniteltu vuosikelloon kaksi kertaa vuoden aikana. Myös yksikön koulutustarpeiden kartoittaminen tulisi tehdä kahdesti vuodessa.
Esihenkilön RAI-vuosikelloon on viety myös yhteistyöhön, vertaistukeen ja verkostoitumiseen liittyviä asioita, kuten yksikön esihenkilön ja RAI-vastuuhenkilöiden säännölliset tapaamiset sekä esihenkilöiden RAI-verkoston tapaamiset. Vuosikellon keskiöön on kuvattuna jatkuvasti tapahtuva toiminta: työajan osoittaminen RAI-työhön, henkilöstön osaamisen varmistaminen, yksikön RAI-oikeuksien avaaminen, jatkuva tsemppaus sekä RAIn näkyvyyden ja merkityksen esiin tuominen ja ylläpito työyhteisössä.
Esihenkilön RAI-vuosikello on kuvattuna liitetiedostoon.
Lain ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (980/2012) mukaan hyvinvointialueilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä.
Kotihoidon esihenkilön työtä haastaa kiire, pula hoitohenkilökunnasta ja monimuotoiset osaamisvaatimukset. RAI -vuosikello on tarkoitettu käytettäväksi kotihoidon esihenkilön työtä helpottavana työkaluna, joka rytmittää tiedolla johtamiseen liittyviä tehtäviä tasaisesti vuoden ajalle.
Vuosikelloa on kehitetty yhteistyössä kotihoidon lähiesihenkilöiden kanssa ja se on sovellettavissa asumispalveluihin sekä vammaispalveluihin.
RAI -esihenkilön vuosikellon kohderyhmänä on kotihoidon esihenkilöt.
Esihenkilön RAI-vuosikellon valmistelussa ja käyttöönotossa oli palvelulinjan johdon tuki. Päätös vuosikellon käyttöotosta tehtiin heti sen valmistuttua.
PirKoti -hanke järjesti neljä samansisältöistä työpajaa kotihoidon esihenkilöille, joissa vuosikello esiteltiin ja käytiin kohta kohdalta läpi. Lisäksi työpajoissa ohjattiin esihenkilöitä tarvittavien RAI-laatumoduulianalyysien ja raporttien tekemiseen sekä oman työpöytänäkymän muodostamiseen. Työpajojen materiaali on ollut esihenkilöiden käytössä työpajojen jälkeen. Työpajoihin osallistui 70 kotihoidon esihenkilöä.
Kotihoidon esihenkilön RAI-vuosikelloa ja työpajojen materiaalia käytetään jatkossa myös uusien esihenkilöiden perehdytysmateriaalina.
Esihenkilön RAI-vuosikello on ollut käytössä 8/2023 lähtien ja saatu palaute on ollut myönteistä. Laajempaa käytön hyödyn arviointia on vaikea tehdä näin lyhyen käyttökokemuksen perusteella.