Aikuisten hoidonporrastuksen ja hoidontarpeenarvion kehittäminen OYS-yhteistyöalueella
Psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton koordinointi OYS-yhteistyöalueelle -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa alueellista kehittämistä ja koordinaatiota psykososiaalisten menetelmien käyttöönotossa ja hoitovalikoiman porrastamisessa.
Toimintamallin nimi
Psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton koordinointi OYS-yhteistyöalueelle -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa alueellista kehittämistä ja koordinaatiota psykososiaalisten menetelmien käyttöönotossa ja hoitovalikoiman porrastamisessa.
Terapiat etulinjaan -toimintamallissa on kehitetty Suomen palvelujärjestelmään soveltuva porrastettu hoitomalli. Mallissa on kansallisesti yhtenevä rakenne ja hyvinvointialuekohtaisesti eri ikäryhmille räätälöitävät palvelukokonaisuudet. Alueellinen psykososiaalisten hoitojen valikoima porrastetaan tarjoamalla ensimmäisellä hoidon portaalla vähintään ohjattua omahoitoa, ryhmiä ja nettiterapiaa. Hoidonporrastuksen toimivuuden osalta on oleellista integroida Terapianavigaattori mahdollisimman varhaiseen vaiheeseen hoitopolkua edistämään hoidontarpeenarvion prosessia. Hoidontarpeenarvion kehittämisen näkökulmasta on oleellista kouluttaa Terapianavigaattorin ensijäsennykseen ne terveydenhuollon ammattilaiset, joiden työnkuvaan kuuluu mtp-asiakkaiden hoidontarpeen arvio. Ensimmäisen portaan jälkeen tarjottavia hoitoja tuli lähtökohtaisesti tarjota tilanteissa, joissa alemman portaan hoito ei ole riittävää. Käytännössä tämä käsittää sekä perustasolla että erikoissairaanhoidossa toteutettavia hoitoja sekä esimerkiksi kuntoutuspsykoterapian.
Hoidonporrastuksen ja hoidontarpeen arvion kehittämisen lähtökohtana on matalan kynnyksen palveluvalikoimaa laajentaminen niin, että alueellisesti on mahdollista järjestää skaalautuvat psykososiaaliset menetelmät porrasteisesti. OYS-koordinaatiohanke on ollut mukana kehittämässä 1. ja 2. portaan palveluvalikoiman suunnittelua ja toteutusta YT-alueilla.
Kansallisen mielenterveysstrategian 2020-2030 yhtenä keskeisenä tavoitteena on ihmisten tarpeiden mukaisen, laaja-alaiset palvelut. Psykososiaalisten menetelmien saatavuus on tällä hetkellä liian vähäistä suhteessa tarpeeseen. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä. Keskeistä on asiakaslähtöiset, saavutettavat, oikea-aikaiset, laadukkaat ja vaikuttavat palvelut. Tämä mahdollistetaan siirtämällä hoidon painopistettä perustasolle. Vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien tuottaminen perustasolla vaatii kuitenkin kehittynyttä osaamista, sen jatkuvaa ylläpitoa ja hoitoprosesseja, joiden kehittäminen ei onnistu helposti ilman vahvaa yhteistyötä erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja muiden perustason toimijoiden kuten koulu- ja oppilashuollon välillä.
Kehittämistyö kohdentuu Pohjois-Suomen yhteistyöalueelle painottuen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelle, päättäjille, esihenkilöille, kehittäjille ja työntekijöille.
Kehittämistyötä psykososiaalisten hoitojen hoitoprosessin kehittämisen ja ylläpitämisen osalta jatkuu alueellisesti kansallisen YTA-tasoisen yhteiskehittämisrakenteen avulla. Hoidonporrastuksen ja hoidontarpeen arvion kehittäminen OYS-yhteistyöalueella juurruttaminen vaatii systemaattista työtä ja resursseja organisaatiotasolla. Kansallisesti tuotettua tietoa menetelmien vaikuttavuudesta tuodaan ammattilaisten tietoisuuteen ja tuetaan tiedon hyödyntämistä päivittäisjohtamisessa.
Kehittämistyön myötä käyttööotetuista psykososiaalista menetelmistä ja hoitoon ohjauksen tukijärjestelmästä (navigaattorit)on kerätty tilastotietoa koulutusten aikana ja käyttöönoton aikana mm. koulutuspäiväkirjojen avulla ja excel-tiedostolla. Seurantatiedon keräämistä jatketaan ja vaikuttavuuden arviointiin ja hyödyntämiseen tähtäävät prosessit kehittyvät.