Aikuisten psykososiaaliset menetelmät ja Terapiat etulinjaan -toimintamalli OYS-yhteistyöalueella

Psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton koordinointi OYS-yhteistyöalueelle -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa alueellista kehittämistä ja koordinaatiota psykososiaalisten menetelmien käyttöönotossa ja hoitovalikoiman porrastamisessa.

Toimintaympäristö

Kansallisen mielenterveysstrategian 2020-2030 yhtenä keskeisenä tavoitteena on ihmisten tarpeiden mukaisen, laaja-alaiset palvelut. Psykososiaalisten menetelmien saatavuus on tällä hetkellä liian vähäistä suhteessa tarpeeseen. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä. Keskeistä on asiakaslähtöiset, saavutettavat, oikea-aikaiset, laadukkaat ja vaikuttavat palvelut. Tämä mahdollistetaan siirtämällä hoidon painopistettä perustasolle. Vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien tuottaminen perustasolla vaatii kuitenkin kehittynyttä osaamista, sen jatkuvaa ylläpitoa ja hoitoprosesseja, joiden kehittäminen ei onnistu helposti ilman vahvaa yhteistyötä erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja muiden perustason toimijoiden kuten koulu- ja oppilashuollon välillä.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Psykososiaalisten hoitojen saatavuus on aivan liian vähäistä suhteessa väestön kasvavaan tarpeeseen. Ongelmaan pyritään vastaamaan sote-uudistuksen, yliopistosairaaloiden ja hyvinvointialueiden yhteiskehittämisen avulla.

Yhteiskunnassa on suuret odotukset psykoterapian ja psykososiaalisten hoitojen saatavuuden ja laadun parantamisen suhteen. Psykososiaaliset hoidot  on päätetty sisällyttää osaksi julkiseta palveluvalikoimaa, ja uusi mielenterveysstrategia 2020–2030 korostaa vaikuttavien hoitojen helppoa saatavuutta. Keskittämisasetus velvoittaa yliopistosairaaloita arvioimaan ja ylläpitämään psykoterapeuttisten menetelmien osaamista yhteistyöalueellaan. Tulevaisuuden sote-keskuksen tavoitteena on nopeuttaa psykososiaalisten hoitojen saatavuutta ja vaikuttavuutta siirtämällä hoitojen painopistettä perustasolle.

Psykososiaalisten hoitojen saatavuuden ja vaikuttavuuden kehitystyötä tehdään yhteistyössä Terapiat etulinjaan - toimintamallin kanssa. 

Terapiat etulinjaan- toimintamalli tarjoaa konkreettisia ratkaisuja mielenterveyskriisin selättämiseen ja tarjoaa systemaattisen tavan kehittää psykososiaalisten hoitojen prosessia. Toimintamalli tähtää siihen, että jokaisella etulinjan sote-ammattilaisella on työkaluja tukea asiakkaan mielenterveyttä. Näin varmistetaan, että ihminen saa tukea nopeasti, riippumatta siitä mistä hän hakee apua.

Terapiat etulinjaan – toimintamallin keskiössä ovat: Psykososiaalisten hoitojen porrastus, ammattilaisten työtä tukevat digitaaliset ratkaisut, yhteiskehittäminen sekä se tarjoaa kaikille ammattilaisille koulutusmahdollisuuden matalankynnyksen menetelmien käyttöön. 

 

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Aikuisten psykososiaalisia menetelmiä  ja Terapiat etulinjaan -toimintamallia OYS-yhteistyöalueella kehitetään ja toteutetaan yhteisillä tuki- ja koulutusresursseilla ja yhteiskehittämisverkostolla. Yhteiskehittämisverkostoa on rakennettu Terapiat Etulinjaan - hankkeen kansallisen tuen, yksiköiden ammattilaisten, esihenkilöiden, palvelupäälliköiden, yhteistoiminta-alueen vastuuhenkilöiden ja hyvinvointialyeen terapiakoordinaattorein kanssa. 

Tavoiteltu muutos

Kehittämistyöllä on pyritty parantamaan kansalaisten perustason psykososiaalisiin hoitoihin pääsyä tukemalla perustasolle soveltuvien, näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoa. Digitaalisten mielenterveyspalveluiden käyttö on lisääntynyt ja ne ovat sujuva osa hoitopolkuja ja ammattilaisten tukea. Tarkoituksena on ollut myös vakiinnuttaa alueellinen koordinaatio näyttöön perustuvien menetelmien käyttöönotossa ja ylläpidossa. Tavoitteena on ollut myös tukea alueelle muodostuvia pysyviä yhteiskehittämisrakenteita näyttöön perustuvien menetelmien osaamisen ylläpitämiseksi. 

 

Toteutussuunnitelma

Julkisen terveydenhuollon koulutustarpeisiin psykososiaalisten menetelmien osalta vastataan kansallisesti yhteistyössä kehitettävällä koulutusportfoliolla. 

Aikuisten psykososiaaliset menetelmien ja Terapiat etulinjaan -toimintamalli OYS-yhteistyöalueella käyttöönoton yhteydessä on tehty yhteistyötä kansallisesti toimivan Terapiat etulinjaan-hankkeen kanssa, joka vastaa koulutusrakenteista ja uusien koulutusten tuottamisesta.  Jokaisen YTA-alueen koulutusportfoliota on räätälöity alueellisesti perustuen julkisen terveydenhuollon tarpeisiin. Koulutustoiminnassa hyödynnetään  Terapiat etulinjaan-hankkeen digitaalista koulutusalustaa. 

Terapiat etulinjaan -digitaalinen koulutusalusta:

  • Ohjattu omahoito
  • Terapianavigaattori ja ensijäsennys
  • IPC-verkkokoulutus
  • Kognitiivinen lyhytterapiakoulutus

Muut koulutukset keskeisille psykososiaalisille hoitomuodoille:

  • Mentalisaatioterapeuttikoulutus (MBT)
    • Mentalisaatioon perustuva terapia (MBT) on näyttöön perustuva hoitomuoto, joka asettaa puutteellisen mentalisointikyvyn kehittämisen, palauttamisen ja vakauttamisen hoidon keskiöön. Mentalisaatioterapeuttista työskentelyotetta käytetään erityisesti hoidettaessa vakavista mielenterveysongelmista kärsiviä potilaita. Näillä potilailla on tyypillisesti laaja-alaisia mentalisointikyvyn ongelmia, ilmeten mm. pitkäaikaisina tunne-elämän säätelyn ja toimintakyvyn häiriöinä.
  • Interpersonaalisen ohjannan (IPC) seminaari
  • Perheterapeuttinen ote -koulutuskokonaisuus
    • Neliosainen koulutuskokonaisuus OYS-yhteistyöalueella sosiaalipalveluissa ja terveydenhuollossa työskenteleville ammattilaisille. Koulutuksen käyneet saavat selkeän ymmärryksen siitä, miten asiakkaiden/potilaiden perheet voivat olla keskeisenä resurssina ja tukena osana psykososiaalista hoitoa. Koulutus antaa hyvät perusvalmiudet kohdata erilaisia perheitä ja työskennellä perheen näkökulma huomioiden haastavissakin tilanteissa omassa työssään.  Koulutuksen taustafilosofiana on dialoginen ihmiskäsitys. Koulutus vahvistaa työskentelijöiden dialogisuustaitoja, jotka käytännössä tukevat asiakkaiden/potilaiden sekä heidän läheistensä toimijuutta ja voimavaroja selviytyä elämään liittyvistä kysymyksistä ja vaikeuksista. Miten minun ja meidän kannattaa ajatella ja toimia, jotta asiakkaamme sekä heidän perheensä läheisensä hyötyvät yhteistyösuhteesta? Toimimmeko niin, että asiakkaamme ja heidän perheiden oma toimijuus vahvistuvat sekä omat voimavarat selvitä elämään liittyvistä kysymyksistä ja vaikeuksista kehittyisivät?  

Interventioiden vaikuttavuuden seurantaan

  • Kehittämisasetuksen mukaista koordinaatiotehtävää psykososiaalisten hoitojen saatavuuden, vaikuttavuuden ja laadun seuraamiseksi on toteutettu kansallisessa yhteistyössä.
  • Kansallisessa yhteistyössä kerätty hyvinvointialuekohtaista tietoa hankkeen ja koulutusten onnistumisesta mm. koulutuspäiväkirjojen avulla. Jokaisen koulutetun intervention toteutetaan potilaan käyntikohtaista voinnin seurantaa oiremittareiden avulla. 
  • Kansallisesti tuotettua tietoa menetelmien vaikuttavuudesta on tuotu ammattilaisten tietoisuuteen ja tuettu tiedon hyödyntämistä päivittäisjohtamisessa. 
Liitteet
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Aikuisten psykososiaaliset menetelmät ja Terapiat etulinjaan -toimintamallin OYS-yhteistyöalueella kehitystyö on kohdentunut ensimmäisessä vaihessa aikuisten mielenterveyspalveluihin Pohjois-Suomessa. 

Menetelmäkoulutuksiin on osallistunut julkisen terveydenhuollon ammattilaisia aikuisten mielenterveyspalveluista, sekä lisäksi koulutuksiin on osallistunut ammattilaisia terveyden ja sairaanhoidon, ikäihmisten ja sosiaali- ja perhepalveluista. 

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Hankkeessa hyödynnetään Terapiat etulinjaan - toimintamallia. 

Liitteet
Ratkaisun perusidea

Hankeessa on toteutettu Pohjois-Suomen yhteistyöalueella osaamiskartoitus, minkä perusteella psykososiaalisten menetelmien koulutussuunnittelua on tehty. Koulutustoimintaa on toteutettu pääasiassa Terapiat etulinjaan-hankkeen digitaalisella koulutusalustalla. OYS-koordinaatiohanke on antanut tukea yhteistyöalueella tarpeen mukaan mm. koulutusstartteihin ja koulutusten (IPC, KLT) menetelmäohjaukseen. Jokaisen Pohjois-Suomen yhteistyöalueen koulutusportfoliota on räätälöity alueellisesti perustuen julkisen terveydenhuollon tarpeisiin. OYS-koordinaatiohanke antanut tukea koulutusten räätälöintiin ja valintaan sekä toteuttanut myös muita, kuin Terapiat etulinjaan koulutusalustan koulutuksia vahvistamaan tarpeenmukaista osaamista. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Uusien psykososiaalisten menetelmien integroiminen osaksi organisaation käytänteitä vaatii työtä, kouluttautumista ja resursseja. Henkilöstön hoidollista osaamista on vahvistettu psykososiaalisiin hoitoihin/interventioihin kouluttaen. OYS-koordinaatiohanke on tukenut ja ohjannut alueen ammattilaisia uusien työvälineiden käyttöönotossa sekä tukenut osakokonaisuuksien rakentamista hyvinvointialueiden tarpeet huomioiden. Matalan kynnyksen palveluvalikoiman laajentaminen ja implementaatio vaatii johdon- ja lähiesihenkilöiden sitoutumista ja heidän tukensa työntekijöille ovat ratkaisevassa asemassa, kun pyritään varmistamaan, että uudet käytännöt juurtuvat osaksi organisaatiokulttuuria. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Koulutusportfolion käyttöönotto, kehittäminen ja ammattilaisten osaamisen vahvistaminen koulutuksin vaatii kansallisen ja Yta-tasoisen tuen lisäksi myös hyvinvointialueiden johdon tuen, sekä ammattilaisten ja esihenkilöiden sitoutumisen muutostyöhön. Ensisijaisen tärkeää on varmistaa, että koulutuksiin ja uusien psykososiaalisten menetelmien käyttöönottoon on organisaatiossa riittävästi aikaa ja resursseja tarjolla, jotta kouluttautuminen on mahdollista. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Aikuisten 1.–3. portaan menetelmiin koulutetut ammattilaiset 

  • Ohjattu omahoito n. 320 
  • KLT 69 
  • IPC 61 
  • MBT 20