Psykosos.menetelmien koordinointi-hanke OYS-yhteistyöalueella järjesti Interpersonaalisen ohjannan (IPC) seminaarin 31.5.2023 Oulussa IPC-koulutetuille sekä koulutuksessa oleville aikuisten palveluissa työskenteleville yhteistyöalueen henkilöstölle. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Interpersonaalisen ohjannan (IPC) seminaari
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Psykosos.menetelmien koordinointi-hanke OYS-yhteistyöalueella järjesti Interpersonaalisen ohjannan (IPC) seminaarin 31.5.2023 Oulussa IPC-koulutetuille sekä koulutuksessa oleville aikuisten palveluissa työskenteleville yhteistyöalueen henkilöstölle. 

Toteutuspaikka
Pohjois-Suomen yhteistyöalue, OYS
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Lapin hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Paula Ojala

Luotu

04.05.2023

Viimeksi muokattu

18.12.2023
Ratkaisun perusidea **

Seminaarin tarkoituksena on saavuttaa psykososiaalisten hoitojen jatkuvuus sekä käyttöön otettujen psykososiaalisten menetelmien juurtuminen. Seminaarin ohjelma rakentuu teemoista, kuten palautteen hyödyntäminen terapiatyössä sekä terapeutin oma jaksaminen ja hyvinvointi, jotka tukevat IPC-koulutettuja ja koulutuksessa olevia osaamisen vahvistamista. 

Toimintaympäristö **

Kansallisen mielenterveysstrategian 2020-2030 yhtenä keskeisenä tavoitteena on ihmisten tarpeiden mukaisen, laaja-alaiset palvelut. Psykososiaalisten menetelmien saatavuus on tällä hetkellä liian vähäistä suhteessa tarpeeseen. Nykykäsityksen mukaan vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin pitäisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä. Keskeistä on asiakaslähtöiset, saavutettavat, oikea-aikaiset, laadukkaat ja vaikuttavat palvelut. Tämä mahdollistetaan siirtämällä hoidon painopistettä perustasolle. Vaikuttavien psykososiaalisten menetelmien tuottaminen perustasolla vaatii kuitenkin kehittynyttä osaamista, sen jatkuvaa ylläpitoa ja hoitoprosesseja, joiden kehittäminen ei onnistu helposti ilman vahvaa yhteistyötä erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja muiden perustason toimijoiden kuten koulu- ja oppilashuollon välillä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Seminaariin kohderyhmänä ovat IPC-koulutuksen käyneet ja vielä koulutuksessa olevat yhteistyöalueen työntekijät. Seminaari lähdettiin järjestämään näyttöön perustuvien menetelmien juurruttamisen tueksi. IPC-koulutettuja yhteistyöalueen aikuisten palveluissa on yli 150 ja koulutuksessa olevia 50. Siitä huolimatta IPC:n käyttö on vähäistä. Seminaarilla pyritään edistetään IPC:n käyttöä ammattilaisten päivittäisessä työssä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

IPC:n juurruttaminen osaksi terveydenhuoltoalan ammattilaisen päivittäistä työtä vaatii systemaattista työtä ja resursseja organisaatiotasolla. Työntekijän motivaation ja osaamisen ylläpitämiseksi voidaan järjestää seminaareja ja erilaisia työpajoja, mutta implementoinnin tueksi tarvitaan panostusta ja sitoutumista lähiesihenkilöiltä. IPC-menetelmän tulee sopia työnkuvaan, jotta sen käyttö mahdollistuu ja sitä kautta positiivinen ajattelu menetelmän käyttämisestä ja vaikuttavuudesta vahvistuu työyhteisössä.

Kansikuva
Interpersonaalisen ohjannan (IPC) seminaari

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis