Asiakkaan ohjaaminen fysioterapeutin hoidon tarpeen arvioon puhelinkontaktista (RRP, P4, I1)

Asiakkaan soittaessa tuki- ja liikuntaelinvaivoista terveysasemalinjalle, hänet ohjataan fysioterapeutin hoidon tarpeen arvioon. Asiakkaalle soitetaan takaisin kahden arkipäivän kuluessa ja hänet ohjataan ensisijaisesti fysioterapeutin vastaanotolle.

Toimintamallin nimi
Asiakkaan ohjaaminen fysioterapeutin hoidon tarpeen arvioon puhelinkontaktista (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Asiakkaan soittaessa tuki- ja liikuntaelinvaivoista terveysasemalinjalle, hänet ohjataan fysioterapeutin hoidon tarpeen arvioon. Asiakkaalle soitetaan takaisin kahden arkipäivän kuluessa ja hänet ohjataan ensisijaisesti fysioterapeutin vastaanotolle.

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialue, kuntoutuspalvelut, digiterapeutit
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus

Tekijä

Sini Heinonen

Luotu

13.11.2024

Viimeksi muokattu

28.03.2025
Ratkaisun perusidea

Asiakkaan soittaessa tuki- ja liikuntaelinvaivoista terveysasemien ajanvaraukseen, hänet ohjataan soveltuvissa tilanteissa fysioterapeutin hoidon tarpeen arvioon. Fysioterapeutin kautta asiakas saa etä- tai lähivastaanottoajan tai puhelimitse ohjausta vaivoihinsa. Tällä halutaan vähentää lääkärikäyntejä sekä asiakkaan kannalta antaa hänelle paras mahdollinen apu tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoitoon ja ehkäisyyn. 

Fysioterapeutti soittaa asiakkaalle takaisin kahden vuorokauden kuluessa, tekee hoidon tarpeen arvion ja varaa asiakkaalle fysioterapeutin ajan tarpeen ja kiireellisyyden mukaan. 

Toimintaympäristö

Kymenlaakson hyvinvointialue sijaitsee Kaakkois-Suomessa kuuden kunnan alueella, jossa on useita eri keskuksia sekä haja-asutusalueita. Kymenlaakson hyvinvointialueella kehitetään uusia palveluita palveluvalikon laajentamiseksi ja palveluiden turvaamiseksi kaikille alueen asukkaille. 

Kymenlaakson hyvinvointialueen kuntoutuspalveluihin perustettiin vuonna 2023 Digiterapiakeskus. Digiterapeutit osallistuvat uusien toimintamallien kehittämiseen ja ovat käyttöönottaneet monia uusia toimintoja. Hoidon tarpeen arvion laajentaminen fysioterapeuteille tapahtuu loppuvuodesta 2024 aluksi Digiterapiakeskuksen digifysioterapeuttien voimin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat hyvin yleisiä väestöllä. Kuntoutuksen ammattilainen on usein paras arvioimaan ja hoitamaan vaivoja. Jos asiakkaan vaivat vaativatkin lääkäriä, voi terapeutti ohjata asiakkaan edelleen kiiretiimiin tai kiireettömään tiimiin hoitajan ja/tai lääkärin arvioon. 

Monella hyvinvointialueella ollaan siirtymässä  entistä enemmän suoraan fysioterapeutille ohjaukseen tuki- ja liikuntaelinoireisten asiakkaiden kohdalla. Asiakkaan näkökulmasta fysioterapeutin vastaanotolla saa ohjausta ja neuvontaa tuki ja liikuntaelinoireisiin laajemmin kuin esimerkiksi yleislääkärin vastaanotolla. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

HTA-puheluiden toimintamallin mukaiset takaisinsoitot aloitetaan digiterapeuttien voimin. Jatkossa puheluihin voivat vastata myös muut fysioterapeutit, kun muukin digityö ja hoidon tarpeen arvioinnin tekeminen laajenee kuntoutuspalveluissa. Puhelut on liitetty osaksi chatin työvuoroa, erityisesti, jos chattiin vastaajia on vähintään kaksi. Tällöin voidaan helposti vuorotella aikaan sitomattomien soittojen soittamisissa chattiin vastaamisen lomassa, jos linjoilla ei ole asiakkaita. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallin avulla on saatu asiakkaita pois lääkärien listoilta, jolloin lääkäriresurssia säästyy. Asiakkaat ovat saaneet apua ja ohjausta oireisiinsa aiempaa nopeammin, kun asiakkaalle on voitu antaa ohjeita jo puhelimessa tai varata ennen lähivastaanottoa esimerkiksi etävastaanotto. Asiakkailta on tullut positiivista palautetta nopeasta avun saannista sekä eteenpäin ohjauksesta. 

Puheluiden seurantajakso sovittiin ajalle 9.12.2024-28.2.2025. Tänä aikana takaisinsoittoja on tehty 55:lle asiakkaalle. Joulukuussa soittoja tuli 8kpl, tammikuussa 13kpl, helmikuussa 34kpl. Seurannan jälkeen puhelumäärät ovat edelleen kasvaneet. Yli 95% asiakkaista jatkohoidettiin kuntoutuksen palveluissa, vain muutamissa tapauksissa tilanne oli muuttunut ensikontaktin jälkeen ja asiakas lähetettiin lääkäriin tai hänen tilaansa konsultoitiin. Ohjauksia takaisinsoittoajoille tulee nykyään myös terveysaseman chat-palvelun kautta, silloin kun fysioterapian chat-palvelu on suljettu. 

HTA-puheluiden toimintamalli on muuttanut merkittävästi tuki- ja liikuntaelinoireisten asiakkaiden ohjaustumista jo lyhyellä aikavälillä. Keskitetyssä ajanvarauksessa tehtiin syksyllä 2024 ohjausten seuranta, joka toistettiin maaliskuussa 2025. Seuranta-aika oli molemmilla kerroilla 5vrk. Kuntoutukseen ohjautuminen oli tulosten mukaan lisääntynyt 15 prosentista 29 prosenttiin puolessa vuodessa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ennen aloitusta teimme seurannan, mihin terveysasemalle soittaneet tuki- ja liikuntaelinasiakkaat ohjautuvat. Tämän perusteella oletuksena oli, että fysioterapeutin takaisinsoitoille voisi ohjautua osa terveysaseman kiireettömään tiimiin ohjautuneista asiakkaista. Määräksi arvioitiin seurannan perustella 1-2 asiakasta päivässä. Käynnistysvaiheen jälkeen soittoja on tullut tasaisesti ja ohjaukset on saatu hyvin käyntiin. Kaikilta osapuolilta on tullut mallista hyvää palautetta. Alussa tiedon siirtyminen kaikille terveysaseman puheluihin vastaajille oli haaste, mutta toimintamallin läpikäyntien myötä asia on tullut tutummaksi. Ohjauksissa ei ole aina selviä oikeita ja vääriä valintoja, joten yhteinen keskustelu on tärkeää uusia toimintamalleja käyttöönotettaessa. Avoin keskustelu yhteistyöstä on onnistumisen kannalta erittäin tärkeää. Seuranta ja tiedon jakaminen ovat mahdollistaneet tulosten arviointia. 

Kehittämisen vaihe

Valmis

Aihealueet

Ilmiöt