Mielenterveyskuntoutujien osallisuuden lisääminen kuntoutusprosessissa. Osallisuus mahdollistetaan asumispalveluanalyysien avulla.

Toimintamallin nimi
Asumispalveluanalyysi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mielenterveyskuntoutujien osallisuuden lisääminen kuntoutusprosessissa. Osallisuus mahdollistetaan asumispalveluanalyysien avulla.

Toteutuspaikka
Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä, asumispalveluyksiköt (ostopalvelu)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Kunta
Liitteet ja linkit

Luotu

13.12.2021

Viimeksi muokattu

06.07.2023
Ratkaisun perusidea

Asumispalveluanalyysi tarkoittaa mielenterveyskuntoutujien asumispalveluissa olevien asiakkaiden kuntoutumisen tarkastelua osallisuuden näkökulmasta. 

Toimintaympäristö

Perustuu Sosiaalihuoltolakiin ja lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista: asiakaskeskeisyyden edistäminen ja asiakkaiden osallisuuden vahvistaminen. Asiakkaiden elämänsisällön ja hyvinvoinnin lisääminen. Tavoitteellisuuden tarkastelu ja kuntoutumisen edistymisen seuraaminen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä eri-ikäiset mielenterveyskuntoutujat aikuissosiaalityössä. Asiakkaiden asiakassuunnitelmien tarkistaminen asumispalveluanalyysien jälkeen osoitti, että asiakkaiden osallisuudella on suuri merkitys kuntoutusprosessin etenemiseen. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Asumispalveluanalyysien toteuttamiseen on kuntoutusohjaaja käyttänyt RAI-arviointia, WHOQOL-elämänlaatumittaria, sosiaalityöntekijöiden laatimia palvelusuunnitelmia ja haastatteluja. Toimintamallin käytäntöön vieminen vaatisi aikaresursseja, koulutusta ja moniammatillista yhteistyötä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Asumispalveluanalyyseihin osallistuneiden mielenterveyskuntoutujien osallisuuden lisääminen johti kuntoutustarpeiden kevenemiseen. Yllättävää on ollut asiakkailta saatu myönteinen palaute.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Mielestämme asumispalveluanalyysien tekeminen on sovellettavissa eri kohderyhmille, jossa tarvitaan kuntoutumisen tarpeen arvioimista sosiaalisen osallisuuden näkökulmasta.

Kansikuva
kansi

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä