Elintapaohjaus Etelä-Karjalan hyvinvointialueella
Elintapaohjauksen tavoitteena on, että eteläkarjaisten elintavat muuttuvat terveellisemmäksi tarjoamalla matalan kynnyksen elintapaohjausta painonhallintaan, unettomuuden lääkkeettömään hoitoon sekä nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.
Toimintamallin nimi
Elintapaohjauksen tavoitteena on, että eteläkarjaisten elintavat muuttuvat terveellisemmäksi tarjoamalla matalan kynnyksen elintapaohjausta painonhallintaan, unettomuuden lääkkeettömään hoitoon sekä nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen.
Elintapaohjauksen tavoitteena on, että eteläkarjalaiset voivat hyvin. Elintapaohjausta tarjotaan painonhallintaan, unettomuuden lääkkeettömään hoitoon sekä nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Palvelu on tarkoitettu nuorille, aikuisille ja ikääntyneille joilla on tarve elintapojensa muutokseen. Elintapaohjaus on tarkoitettu hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, ei sairauden hoitoon. Ohjausta ja tukea tarjotaan koko Etelä-Karjalan alueella kaikilla hyvinvointiasemilla sekä Lappeenrannassa Lehmuskodilla ja Imatralla isoavussa ajanvarauksella. Elintapaohjausta voi saada lähi- ja etävastaanottoina. Ryhmätoimintana tukea saa mm. painonhallintaan verkossa Verkkopuntarissa tai painonhallintaryhmissä eri toimipisteissä. Omaolon terveystarkastuksen kautta voi myös varata etävastaanottoajan tai viestiä asioista hyvinvointivalmentajan kanssa.
Elintapaohjaus on prosessi, joka perustuu asiakkaan yksilölliseen huomioimiseen. Työtä ohjaa arvo- ja hyväksyntäpohjainen ajattelu sekä motivoiva haastattelu. Prosessi voi kestää enintään vuoden. Asiakkaalle tehdään alku- ja loppumittaukset sekä tavoitteet ja keinot elintapojen muutokselle mietitään yhdessä asiakkaan kanssa.
Hyvinvointivalmentajat tekevät tiivistä yhteistyötä kuntien liikuntaneuvojien sekä kolmannen sektorin kanssa.
Etelä-Karjalan hyvinvointialueella on käynnistetty vuonna 2024 Kärki-ohjelma, minkä yhtenä keskeisenä tavoitteena on ylipainon ja lihavuuden ennaltaehkäisy sekä vähentäminen. Hyvinvointialueen tavoitteena on, että toimintamme lisää asukkaidemme terveyttä, toimintakykyä ja turvaa läpi elämän.
Terveyden edistämistä ohjaa myös lainsäädäntö. Perustuslaki (731/1999) velvoittaa julkista valtaa turvaamaan jokaiselle kansalaiselle hyvinvoinnin ja edistämään väestön terveyttä. Kuntien asukkaiden hyvinvoinnin edistämistä edellytetään Kuntalaissa (365/1995) sekä Kansanterveyslaissa (928/2005), joka velvoittaa kuntia järjestämään terveyteen liittyviä erilaisia palveluita ja seuraamaan väestön terveydentilan kehitystä. Terveydenhuoltolaki (1326/2010) edistää ja ylläpitää väestön terveyttä ja hyvinvointia. Elintapaohjauksen tueksi on myös olemassa valtakunnallisia suosituksia kuten terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto PALKOn suositukset, Käypä hoito -suositukset, liikuntaneuvonnan valtakunnalliset suositukset sekä ravitsemus- ja ruokasuositukset (STM 2022).
Elintapaohjauksen kohderyhmänä ovat nuoret, aikuiset ja ikääntyneet, joilla on tarve elintapojen muutokseen. Asiakkailta kerätään palaute elintapaohjausprosessin päätyttyä ja palautetta hyödynnetään toiminnan kehittämisessä.
Elintapaohjausta toteutetaan koko maakunnan alueella mm. kaikilla hyvinvointiasemilla. Tämä lisää toiminnan tunnettavuutta. Lisäksi elintapaohjaus on kirjoitettu mukaan hyvinvointialueen hoitoketjuihin kuten ylipainon, unettomuuden lääkkeetön hoito sekä raskausdiabeteksen hoitoketju.
Elintapaohjauksen ajankohtaisista asioista viestitään henkilöstölle Intrassa Elintapaohjauksen sivuilla sekä kuntalaisille sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla. Elintapaohjauksesta käydään kertomassa eri tapahtumissa.
Tällä hetkellä elintapaohjausta toteuttaa kolme hyvinvointivalmentajaa joille jokaiselle on määritelty omat alueet. Lisäksi toimintaa kehittää mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntija, tukea raportoinnin toteuttamiseen saadaan raportointitiimistä.
Toimintamallia on kehitetty henkilöstön sekä asiakkaiden ja saatujen vaikuttavuustietojen perusteella. Toiminnan tavoitteita on tiivistetty ja selkeytetty vuoden 2024 alusta. Toiminnassa pääpaino on nyt painonhallinnan tukemisessa ja tämän vuoden aikana painonhallinnan ryhmätoimintaa on edelleen kehitetty eteenpäin.