Farmaseutti kotihoidon lääkitysturvallisuutta edistämässä, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Farmaseutti työskentelee osana kotihoidon moniammatillista tiimiä sekä tekee yhteystyötä ikäihmisten palvelulinjan kehittäjien ja lääkitysturvallisuuskoordinaattorien kanssa edistäen rationaalista lääkehoitoa sekä lääkehoidon osaamista kotihoidossa.

Toimintamallin nimi
Farmaseutti kotihoidon lääkitysturvallisuutta edistämässä, Pirkanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Farmaseutti työskentelee osana kotihoidon moniammatillista tiimiä sekä tekee yhteystyötä ikäihmisten palvelulinjan kehittäjien ja lääkitysturvallisuuskoordinaattorien kanssa edistäen rationaalista lääkehoitoa sekä lääkehoidon osaamista kotihoidossa.

Toteutuspaikka
Lempäälän ja Ylöjärven kotihoito, Pirkanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Isa Kivelä

Luotu

16.08.2024

Viimeksi muokattu

21.08.2024
Ratkaisun perusidea

Pirkanmaan hyvinvointialueella ei aiemmin ole työskennellyt farmaseuttia ikäihmisten palvelulinjalla, joten toimintamallin kehittämisen aluksi kotihoidon tiimien lääkitysturvallisuuden nykytilannetta lähdetään kartoittamaan arviointilomakkeen avulla. Lisäksi perehdytään edellisen vuoden aikana kirjattuihin lääkehoidon vaaratapahtumiin (HaiPro). Näiden perusteella tehdään yhteenveto lääkitysturvallisuuden kannalta olennaisista kehitettävistä kohteista ja farmaseutti työskentelee esihenkilöiden tukena edistäen muutosten viemistä käytäntöön. Pilotin aikana on tarkoitus, että farmaseutti työskentelee yhden lähipäivän viikossa kotihoidon tiimin toimipisteessä osallistuen tiimipalaveriin havainnoiden siellä esiintuotuja asioita ja ollen apuna lääkitykseen liittyvissä kysymyksissä. Yhtenäisistä haasteista luodaan Pirhan lääkitysturvallisuuskoordinaattorien ja kehittäjätiimin kanssa ikäihmisten palvelulinjan hoitajille sopivia ohjeistuksia ja koulutuksia.

Farmaseutti suorittaa lääkehoidon arvioinnin uusille kotihoidon asiakkaille ja tarvittaessa asiakkaan palatessa vuodeosastojaksolta. Lisäksi farmaseutti seuloo asiakkaita lääkehoidon arviointiin RAI -arvioinnin (Resident Assessment Instrument) tuottaman tiedon perusteella. Toimintamallissa ollaan pilotoimassa mm. seuraavia kriteereitä: 1) kaatunut 3 kk sisään 2) kaatunut 3 kk sisään tai huimausta sekä lääkelistalla kaatumisriskiä lisäävä lääke (opiaatti, bentsodiatsepiini tai antipsykootti) 3) riittämätön kivun lievitys.

Toimintaympäristö

Pirkanmaan hyvinvointialue on asukasmäärältään Suomen suurin hyvinvointialue, alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta ja se toimii 23 kunnan alueella. Kotona asumista tukevia palveluita järjestetään laajasti koko hyvinvointialueella. Kotihoidon tavoitteena on turvata asiakkaan itsenäinen ja omatoiminen elämä. Säännöllinen kotihoito on suunnattu henkilöille, jotka tarvitsevat säännöllistä hoivaa ja apua päivittäisissä toiminnoissa. Kotihoidon käytössä on myös etähoiva, käynnit voidaan toteuttaa etäkäynteinä, lisäksi hyödynnetään lääkeautomaatteja, joka mahdollistaa asiakkaan itsenäisen lääkkeenoton. Ikääntyneiden palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa käytetään RAI-toimintakykyarviointia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Farmaseutin työskentelyä osana moniammatillista kotihoidon tiimiä pilotoidaan Lempäälän ja Ylöjärven kotihoidossa. Lisäksi osa työstä on koko Pirkanmaan hyvinvointialueen ikäihmisten palvelulinjaa hyödyntävää.

Lääkehoidon arviointien kohderyhmä muodostuu uutena kotihoidossa aloittavista, RAI-arviointien seulontakriteeristä nousevista ja hoitajia huolettavista asiakkaista.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä