Hammashoitovaunu suun terveydenhuollossa, Satakunnan HVA (RRP, P4, I1)
Hammashoitovaunu kehittää palveluiden saavutettavuutta toiminta-alueella. Vaunussa on valmius palvella perushammashoidon toimenpitein asiakaspintaa. Mallissa korostuu palveluiden tuottaminen alueilla, jossa kiinteää palveluverkkoa supistetaan.
Toimintamallin nimi
Hammashoitovaunu kehittää palveluiden saavutettavuutta toiminta-alueella. Vaunussa on valmius palvella perushammashoidon toimenpitein asiakaspintaa. Mallissa korostuu palveluiden tuottaminen alueilla, jossa kiinteää palveluverkkoa supistetaan.
Toimintamallina hammashoitovaunu, joka on kehitetty Satakunnan hyvinvointialueella. Tämän hankkeen tavoitteena on parantaa suun terveydenhuollon saavutettavuutta erityisesti alueilla, joissa perinteiset palvelut eivät ole helposti saatavilla tai kiinteitä hoitopisteitä joudutaan sulkemaan.
Tarkoituksena on vastata hyvinvointialueen palveluverkoston supistamisen asettamiin haasteisiin.
Hammashoitovaunulla saavutetaan koko palvelualue. Hammashoitovaunun hyvin organisoidulla liikkumisella vastataan kasvavaan tarpeeseen palveluverkon kiinteiden toimipisteiden harvetessa. Toimintaympäristönä voivat toimia erilaisten väestökeskittymien alueet, joihin vaunulla voidaan tuottaa hammashoidon palveluita.
Hammashoitovaunu varustellaan perushammashoidon instrumentein, sekä perustason oikomishoidollisilla instrumenteilla. Hammashoitovaunussa voidaan toteuttaa perustason hammashoitopalveluita, joihin kuuluvat hammaslääkärin ja -hoitajan toteuttamat tutkimus-, paikkaus-, hampaan poistohoidot ja juurihoidot. Parodontologista anti-infektiivistä hoitoa voivat toteuttaa niin hammaslääkäri, kuin suuhygienistikin. Oikomishoidon erikoishammaslääkärillä on myös mahdollisuus toteuttaa vastaanottoa hammashoitovaunussa.
Hammashoitovaunussa voidaan hoitaa koko väestön asukkaita lapsista, iäkkäisiin. Hammashoitovaunu varustellaan myös palvelemaan oikomishoidossa olevia lapsiasiakkaita.
- Aikuispotilaat.
- Lapsipotilaat.
- Iäkkäät potilaat.
- Oikomishoidon piirissä olevat asiakkaat.
Kohderyhmän ulkopuolelle tulee rajata vakavasti liikuntarajoitteiset ja monisairaat tai immunologisesti haastavat potilaat, joiden hoito keskitetään edelleen kiinteisiin hoitoloihin potilasturvallisuuden takaamiseksi.
Toimintamallissa hammashoitovaunun logistiikan huomiointi auttaa toiminnan sujuvuutta ja tehokkuutta. Oikeanlaiset palveluiden tarjoamisen alueet varmistavat asiakasvirtojen tasaisuuden. Hammashoitovaunun käyttöastetta tulee tarkastella ja optimoida koko toiminnan ajan, jotta korkea käyttöaste voidaan varmentaa. Hammashoitovaunun siirrot toteuttaa Satakunnan hyvinvointialueen pelastustoimen henkilökunta siirtojen turvallisuuden takaamiseksi.
Hammashoitovainun aseptiseen toimintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta tarvittava välineistö on aina saatavilla hoitotoiminnassa. Likaisten instrumenttien ja puhtaiden instrumenttien logistiset ratkaisut tulee toteuttaa jouhevasti ilman vaikuttavuutta hoitotoimintaan.
Henkilöstön sitoutumista uuteen toimintaympäristöön tulee tukea. Hammashoitovaunun työympäristö on täysin uusi konsepti liikkuvien palveluiden osalta, johon hammashoidon koulutuksissa ei ole kiinnitetty huomiota. Vaikka hammashoitohuoneen
Alueellinen viestintä hammashoitovaunusta on tärkeää asiakastietoisuuden lisäämiseksi, jotta toimintamallin juurrutus tapahtuu Satakunnan hyvinvointialueella. Hammaslääkäreiden hoitosuunnitelmien toteutuminen yhteistoiminnassa kiinteiden hoitoloiden kanssa on tärkeä tehokkuuden mittari hammashoitovaunun siirryttyä seuraavalle palveltavalle alueelle.