Toimintamallin avulla toteutetaan ryhmämuotoista sosiaaliohjausta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vammaispalveluiden asiakkaille. Kohderyhmänä koronan takia palveluvajeeseen joutuneet vammaispalveluiden asiakkaat, lähinnä nuoret aikuiset. 

 

 

 

 

Toimintamallin nimi
HAPPEE2 Ryhmämuotoinen sosiaaliohjaus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin avulla toteutetaan ryhmämuotoista sosiaaliohjausta Etelä-Karjalan hyvinvointialueen vammaispalveluiden asiakkaille. Kohderyhmänä koronan takia palveluvajeeseen joutuneet vammaispalveluiden asiakkaat, lähinnä nuoret aikuiset. 

 

 

 

 

Toteutuspaikka
Etelä-Karjalan hyvinvointialue, vammaisten sosiaalityö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Minka Gröhn

Luotu

04.03.2024

Viimeksi muokattu

15.11.2024
Ratkaisun perusidea

Ryhmämuotoisessa toiminnassa on mahdollisuus osallistua matalan kynnyksen periaatteella, sen avulla voidaan vahvistaa asiakkaan toimintakykyä ja ohjata mielekkäiden vapaa-ajan toimintojen pariin. Lisäksi ryhmämuotoisesti voidaan tutustua erilaisiin päiväaikaisen toiminnan paikkoihin ja viranomaistahoihin. Ryhmien toimintaa voidaan teemoittaa asiakkaiden tarpeiden ja kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Toimintaympäristö

Ryhmämuotoisessa sosiaaliohjauksessa toiminnan toteuttajina toimii vammaispalveluiden sosiaalityön hanketyössä toimivat sosiaaliohjaajat. Ryhmämuotoisessa sosiaaliohjauksessa käytetään yhteistyökumppaneiden verkostoa, joita ovat oman organisaation eri toimialojen ammattilaiset, yksityiset palvelujen tuottajat sekä kolmas sektori.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ajatus tarpeesta ryhmämuotoiselle sosiaaliohjaukselle syntyi yksilöasiakastyön ohessa. Vammaispalveluiden asiakkaiden joukossa on paljon asiakkaita, jotka ovat yksinäisiä ja heidän sosiaaliset verkostonsa ovat kaventuneet koronan takia. Usein kynnys ulkopuoliseen toimintaan lähtemisestä on korkea. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

HAPPEE- hanke toteutti syksyllä 2022 Imatralla Löydä oma tarinasi eli LOT-ryhmän. Löydä oma tarinasi on MIELI Ry:n rekisteröimä ryhmätoimintamalli, ja ryhmässä noudatettiin tätä mallia. Ryhmässä käytiin oman elämäntarinan kautta läpi merkityksellisten tapahtumien, ajanjaksojen ja ihmissuhteiden jäsentämistä ja niiden merkitystä ryhmään osallistujille.  Tarkoitus oli jakaa kokemuksia, ajatuksia ja tunteita samantyyppisessä elämäntilanteessa olevien kanssa.  Ryhmän tavoitteena oli myös itsetuntemuksen ja itseluottamuksen lisääminen. LOT-ryhmä toimi suljettuna ryhmänä.

Lappeenrannassa keväällä 2023 ja 2024 toteutettiin vapaa-ajan ryhmä, jossa tutustuttiin ryhmämuotoisesti erilaisiin kulttuuri- ja liikuntatoimintoihin. Vapaa-ajan ryhmä oli avoin ryhmä ja ryhmä koko vaihteli tapaamiskertojen välillä. Samanlainen vapaa-ajan ryhmä kokoontui myös syksyllä 2023 Imatralla. Ryhmien toiminta oli sosiaalisen aspektin lisäksi terveyttä ja hyvinvointia edistävää.

Ryhmässä tapahtuvan sosiaaliohjauksen avulla asiakkaalla on mahdollisuus voimaantua sekä vahvistaa asiakkaan uskoa omaan toimintakykyyn ja asioiden hoitamiseen. Ryhmämuotoisessa sosiaaliohjauksessa keskeistä on tasavertaisuus, epävirallisuus ja lähestyttävyys.

 

 

 

 

 

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ryhmämuotoisen sosiaaliohjauksen avulla pystytään vähentämään yksinäisyyden kokemusta ja lisäämään asiakkaan osallisuutta ja kuuluvuuden tunnetta. Ryhmämuotoisen sosiaaliohjauksen tarkoituksena on saada asiakkaille kokemuksia sekä toimia vertaistuellisena toimintana. Ohjaus on asiakaslähtöistä.

Asiakasosallisuus 

Asiakas on aktiivinen toimija ryhmän toiminnan suunnittelussa, ja toteuttamisessa. Keskeistä ryhmän toiminnassa on tasavertaisuus ja osallisuus, jokainen ryhmän jäsen pääsee vaikuttamaan ryhmän toimintaan ja tulee kuulluksi.

Vuorovaikutus

Ryhmässä ohjaajan rooli on olla kumppaniasiantuntija, ts. toimia ohjaajana, ammattilaisena sekä yhdessä asiakkaan kanssa oppivana ryhmän jäsenenä.  Ryhmässä asiakkaan aktiivinen kuuntelu ja huomionottaminen lisää asiakkaan osallisuuden ja toimijuuden tunnetta. Vuorovaikutustilanteissa asiakas oppii toisilta ja samalla itsestään. Ryhmässä huomioidaan jokaisen asiakkaan subjektiiviset tarpeet ja opetellaan toimimaan ryhmässä huomioiden myös toisten tarpeet.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ryhmän onnistumisen kannalta etukäteissuunnittelulla on suuri merkitys. Selkeä runko antaa asiakkaalle mahdollisuuden valmistautua toimintaan.  Toiminnassa joustavuus on merkityksellistä. Selkeä runko takaa toiminnan, joustavuus mahdollistaa toiminnan vaihtelevuuden ja mahdollistaa sen, että asiakkaat voivat itse vaikuttaa toimintaan. Ohjaajan tarkoituksena on ohjata ja tukea asiakkaiden keskittyessä toimintaan. Parhaimmillaan ryhmä itseohjautuu ja asiakkaiden toimijuus lisääntyy.